TIFF Music Nights la Urania Palace. Seri de rock, jazz si electro la Casa TIFF. Concert aniversar Alexandrina
2016-05-05 13:05:20

Timp de o saptamana, Festivalul International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie) va anima unul dintre cele mai noi spatii culturale ale Clujului, Urania Palace, cu muzica buna si nume sonore de pe scena rock si electro contemporana, sub umbrela TIFF Music Nights. Casa TIFF va gazdui, la randul ei, seri de jazz, rock, electro si DJ set-uri spectaculoase, iar Alexandrina va celebra 10 ani de concerte la Casa de Cultura a Studentilor. Biletele pot fi cumparate in avans pe www.biletmaster.ro.

Sase trupe romanesti si un DJ polonez considerat unul dintre cei mai interesanti artisti electro emergenti, Baasch, sunt capetele de afis pentru TIFF Music Nights, in noua locatie Urania Palace (str. Horea, nr. 4). Construit in 1910 dupa planurile proiectului geaman din Viena si transformat ulterior in Cinema Favorit, spatiul a fost consolidat si renovat, gazduind acum concerte, piese de teatru, expozitii, proiectii, ateliere si petreceri. Serile, de la 21.00, spectatorii vor asculta live cateva dintre cele mai apreciate trupe din muzica alternativa romaneasca: The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Șuie Paparude (1 iunie) cu formatia Orkid in deschidere, Omul cu Șobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) si Vita de Vie (4 iunie), alaturi de Baasch (Polonia) si Baba Dochia (31 mai).

Baasch, tanar producator, cantaret si compozitor polonez recunoscut pentru aparitiile sale carismatice si gustul pentru sunetele analog intunecate, a urcat pe scena in deschiderea unor nume ca Tricky sau Bloodgroup. Notorietate in lumea filmului i-a adus coloana sonora a multi-premiatului Floating Skyscrapers, regizat de Thomas Wasilewski si distins cu Premiul de regie la TIFF 2015. Baasch va pune muzica in aceeasi seara (31 mai) cu cei patru tineri din Baba Dochia, trupa care creeaza un spectacol audiovizual complex, un mix de proiectii, sintetizatoare, drum machine, theremin si chitara distorsionata.
Programul TIFF Music Nights este prezentat de Energobit. Pretul unui bilet la concert este 25 de lei.
La Casa TIFF, una dintre locatiile-cheie ale festivalului, concertele vor incepe la ora 22.00. Sambata, 28 mai, va deschide seria Garbanotas Bosistas, o trupa de rock neo-psihedelic din Vilnius, Lituania. Inspirati de Queen, The Beatles si Led Zeppelin, cei patru membri au cucerit deja publicul britanic, baltic si balcanic. Trupa vine la TIFF cu sprijinul Lithuanian Film Center. Intrarea este libera. Pentru seara de duminica, 29 mai, Coma pregateste un concert unplugged. Una dintre cele mai iubite formatii de rock alternativ din Romania, Coma combina genurile nu metal, rapcore, punk si ska.

Versatil si cu o viziune aparte, lansat sub numele Bang Gang si descris drept una dintre cele mai enigmatice aparitii recente de pe scena islandeza, Bardi Johannsson vine la Casa TIFF luni, 30 mai, cu un DJ set in cadrul caruia va remixa imagini si coloane sonore compuse de el. Bardi a creat coloana sonora pentru filme mute si productii de teatru majore, iar compozitiile lui insotesc spoturile publicitare ale unor marci faimoase. Unul dintre cele mai notabile proiecte este coloana sonora pentru Haxan: Witchcraft Through the Ages, controversatul film horror mut suedez din 1922, proiect pe care clujenii il vor vedea si la TIFF cu o seara inainte, pe 29 mai, la Castelul Banffy din Bontida.

De Beren Gieren, un nume ce capata rezonanta printre iubitorii de muzica jazz din Europa, este un trio acustic-electronic olandez-belgian remarcat pentru sunetul unic, experimental, si complexitatea compozitiilor. Abilitatea de a trece subit de la o stare la alta si de a improviza fac din experienta de a-i asculta live una de neratat. Clujenii ii vor asculta marti, 31 mai, la Casa TIFF. Dupa ce vor acompania live filmul lui Sergei Paradjanov, Umbrele stramosilor uitati (31 mai, Casa de Cultura a Studentilor), americanii de la A Hawk and a Hacksaw vor anima Casa TIFF pe 1 iunie, de la 22.00, cu hituri energice inspirate de muzica lautareasca si cea traditionala romaneasca. Unul dintre albumele trupei, The Way the Wind Blows (2006), a fost inregistrat cu Fanfara Zece Prajini.

O experienta cu totul speciala va fi intalnirea cu o trupa noua si cu stilul ei aparte, Rough Romanian Soul – o „muzica aspra cantata cu suflet”, o reinterpretare originala a muzicii traditionale romanesti. Zmei3, formatia de romani care a cucerit scena de jazz berlineza, va canta la Casa TIFF pe 2 iunie. Primul lor album a fost inregistrat in Transilvania, mixat in Franta si masterizat in California, in urma unei campanii de crowdfunding de succes pe Kickstarter. Albumul a fost produs de renumitul producator Ian Brennan, castigator al unui Grammy pentru un proiect cu legendara formatie rock tuarega Tinariwen din Algeria.

Programul de concerte de la Casa TIFF este prezentat de BCR. Biletele costa 15 lei.

In seria concertelor de la TIFF 2016 intra si unul aniversar: pe 1 iunie, de la 20.00, la Casa de Cultura a Studentilor, Alexandrina va celebra zece ani de scena. Artista originara din Republica Moldova va canta hiturile care au propulsat-o in topul celor mai indragite voci din Romania. In aparitiile ei live, memorabile, combina instrumentele traditionale cu cele electronice, Alexandrina fiind acompaniata de cinci muzicieni. Biletul costa 25 de lei si poate fi cumparat de pe www.biletmaster.ro.

Acestea fiind spuse, va invit cu drag sa vedeti teaser concerte Casa TIFF, dar si cateva imagini foto ca sa va faceti o idee cu ce va asteapta. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *