Secretele longevivilor abhazi!
2018-07-13 16:40:13

Abhazia este o regiune a Caucazului încorporată astăzi în Georgia. Peste 40% din locuitorii săi au atins sau au depăşit vârsta de 100 de ani.

Majoritatea afecţiunilor cronice sau nevindecabile sunt aproape inexistente.

Intrigaţi de vârsta faimoşilor dolgazhitili (numele local al longevivilor abhazi), cercetătorii ruşi au realizat un studiu pe 190 de persoane cu vârsta peste 100 de ani şi cu 1500 de persoane cu vârsta peste 90 de ani.

IATĂ CE AU DESCOPERIT:

•Abhazii trăiesc în zone rurale, cu aer curat, în sate paşnice şi liniştite.

•Terenul accidentat le asigură mersul „în sus şi în jos”, indiferent de vârstă şi îi menţine activi.

•Filozofia locuitorilor din Abhazia este de nu face prea mult, dar nici prea puţin. Cu alte cuvinte, măsură în toate.

•Legăturile de familie sunt foarte puternice, la fel şi cele din comunitate.

•Oamenii încep să muncească de foarte tineri, de la 15 ani şi rămân activi până la 70 de ani sau mai mult, apoi continuă să facă efort fizic, dar nu în exces.

ALIMENTAŢIA DIN ABHAZIA:

1.Legume şi fructe: gulii, ridichii, ceapă, usturoi, varză, fasole, ciuperci, mere, prune, rodii. Mandarina este considerată fruct naţional.

2.Lactate: produse fermentate din lapte de capră, ayran şi matsoni – tipuri de iaurt, kefir.

3.Carne: se consumă o singură dată pe săptămână preparate din carne de vită sau de miel, alături de legume crude, fierte sau coapte.

4.Cereale: orezul şi mălaiul sunt cereale de bază.

5.Condimente: usturoi, ardei iute, mărar, coriandru, piper, măghiran, chimen, mentă. Sosul de ardei iute este de bază. Se foloseşte doar sare naturală, neprocesată.

6.Băuturi: apă de izvor filtrată natural, ceai negru. Vin roşu, preparat în casă şi un fel de vodkă din dude, prune sau struguri.

7.Dulciuri: prăjiturile sunt, practic, necunoscute. Se consumă miere cu nucă, miez de alune sau de migdale, halva, stafide, dovleac copt, curmale, smochine.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *