Premiera: Obiceiuri si traditii romanesti prezentate de vedete. Deea Dee va prezinta Jocul Ursului de Anul Nou!

0
shares
Be First to Share ->
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
Share on StumbleUpon
+

Originara din Orasul Moinesti, Jud Bacau, frumoasa cantareata ne va dezvalui astazi in premiera, un obicei stravechi si unic din zona ei natala si anume, Jocul Ursului de Anul Nou.
Urătura cu ursul sau Jocul Ursului este una dintre tradițiile de Anul Nou care s-au păstrat și în zilele noastre și care marchează perioada dintre Ajunul Crăciunului și până la Bobotează.
De ce urătură cu ursul? Pentru că în tradiția veche a multor popoare, ursul era un animal sacru și era venerat. Măștile simbolizau întoarcerea celor morți la mai multe popoare, iar la geto-daci, animalul era văzut ca unul cu puteri magice, tămăduitoare.
Iata ce ne-a declarat frumoasa artista despre acest obicei stravechi din zona sa natala la care participa an de an inca din copilarie.

”Cel mai frumos mod prin care poți sa simți cu adevărat sărbătorile, e sa fii parte din tradiții si obiceiuri.
Si ca in fiecare an, eu respect aceasta frumoasa tradiție si incerc sa o transmit mai departe la rândul meu. 
Umblatul cu ursul este întâlnit doar in Moldova, de Anul Nou,”Ursul” fiind animalul rege al munților. Din cate stiu, Jocul Ursului provine dintr-un ritual, cu origini geto-dacice, in credința cărora ursul era un animal sfânt. În jocul ursului acesta moare şi apoi învie, invocând motivul renaşterii, în paralel cu reînnoirea timpului, Anul Nou luându-i locul anului vechi. Jocul ursului este unul spectaculos, în ritmuri de tobe, fluier, talăngi şi clopoţei.. Ceata urătorilor care insoteste ursul, este alcătuită din ursari, deghizaţi în urs, fluierari, toboşari, fiecare dintre ei interpretând un anumit rol.
Ursul este condus de un ursar, in rapaitul tobelor sau pe melodia fluierului, si ajutat de un ciomag, ursul mormăie si pășește cu pași legănați si sacadati, izbind puternic pământul cu tălpile.

In incheiere vreau sa va urez tuturor un calduros La Multi Ani, sa fiti sanatosi si voiosi in noul an, care sper sa fie unul cat mai bun pentru toata lumea. Va pup si abia astept sa ne auzim cu piese noi in noul an 2018, La Multi Ani!”

Asadar, acestea fiind spuse, va invit cu multa placere sa urmarim impreuna video-ul de mai jos, apoi va astept cu impresiile voastre. Enjoy!

Comentarii