Outernational Days - Un nou festival de world music in inima Bucurestiului
2016-06-14 14:24:34

Data: 1-3 iulie
Bucuresti
Locatii: Gradina Uranus (str. Uranus 144) si Control Club (str. Constantin Mille 4)

Site festival – http://the-attic.net/outernational

The Attic Magazine in parteneriat cu Control Club prezinta prima editie Outernational Days, un nou festival de world music ce va avea loc in Bucuresti, in perioada 1-3 iulie, in Gradina Uranus (str. Uranus 144) si in Control Club (str. Constantin Mille 4).

A fost pus in vanzare un numar limitat de bilete pentru toata durata festivalului, la pretul de 70 de lei, pe eventbook http://bit.ly/1Uom2FI.

Evenimentul Outernational Days va aduce pe scena locala din Romania trupe si artisti din intreaga lume, precum si o serie de evenimente discursive. Vor avea loc concerte cu trupe si muzicieni din Congo, Burkina Faso, Turcia, Egipt, USA si Romania), DJ set-uri, conferinte, performance-uri, filme documentare si altele. Outernational Days isi propune sa defineasca mai concret termenul generic de “world music” sau “musique du monde”, in cautarea aspectului autentic, original, specific si mondial din muzica de azi.

Outernational este un termen relativ nou folosit in muzica si muzicologie si se refera la genuri de muzica actuala, contemporana, specifice unor subculturi sau periferii din spatiul cultural ce nu se identifica in mod direct cu normele vestice / occidentale. Outernational se afla la polul opus fata de international. Are propriile forme de promovare si diseminare culturala care functioneaza si la nivel global, chiar daca de cele mai multe ori vin din periferii, atat culturale, cat si geografice. Muzica asimilata ca fiind Outernational se regaseste pe tot parcusul Asiei Mijlocii, in Estul Asiei, Africa, Europa de Est, inclusiv in Romania.

Miscarea Outernational se caracterizeaza in primul rand prin diversitatea muzicala, multe dintre trupe sau din artisti inspirandu-se din muzica lor traditionala sau din cultura specifica a comunitatii din care provin. Nu este un gen in sine, ci mai degraba o platforma de promovare care functioneaza la nivel global. Suntem de parere ca muzica a fost dintotdeauna o punte intre culturi si a legat medii de expresie diferite, iar pentru noi a fost important ca acest character specific muzicii sa se regaseasca in concertele pe care le propunem in cadrul Outernational Days.

PROGRAM:

1 IULIE:

@ Gradina URANUS
Ore: 16.00 – 00.00

Konono No1 (Congo)
Idris Ackamoor & The Pyramids (USA)
Maurice Louca (trio) (Egypt)
Khidja (live) (RO)

@ Control Club
Ore: 23.00 – 06.00

Outernational x RBMA #1:

Andy Votel (Finders Keepers / UK)
Booty Carrell (B-Music / DE)
The Attic Soundsystem (RO)

2 IULIE:

@ Gradina URANUS
Ore: 14.00 – 00.00

Baba Commandant & The Mandingo Band (Burkina Faso)
Okay Temiz (TR) & Harry Tavitian (RO)
Dan Armeanca live with band (RO)
Raze de Soare (RO)

A/V Live Performance: Rabih Beaini (LB) & Vincent Moon (FR)
Lecture: Vincent Moon (FR) presents Petites Planètes

@ Control Club
Ore: 23.00 – 06.00

Outernational x RBMA #2:

Rabih Beaini (Morphine Records / LB)
Hisham Mayet (Sublime Frequencies / USA)
DJ soFa (BE)
The Attic Soundsystem (RO)

3 IULIE:

@ Gradina URANUS
Ore: 14.00 – 23.30

Paradaiz Tape Masina presents Novomatic & Marius Visinescu (RO)

Percussion workshop: Okay Temiz (TR)

Panel discussion: ‘The Outernational Condition’

Kink Gong presents Gong of Cambodia & Laos

THE ATTIC:

The Attic este o platforma de analiza, studiu, reprezentare, arhivare si diseminare a produsului cultural muzical specific unor comunitati si grupuri sociale marginale sau al unor subculturi, precum si a diferitelor forme de reprezentare din cultura contemporana. Momentan, The Attic exista sub forma unei reviste online si a unei serii de concerte cu artisti din Romania si din afara tarii.

Desi subiectul comun al cazurilor care prezinta interes pentru The Attic este muzica, scopul nostru este de a transcende mediul si de a investiga modul in care sunetul este modelat de contextul socio-cultural specific. Ne intereseaza produsul autentic, original, inovator si cu substanta.

Muzica este cel mai prezent mediu artistic de exprimare si cel mai usor de asimilat de catre culturi diferite. The Attic urmareste cu precadere cazurile in care muzica nu a beneficiat de expunere in randul publicului larg, in ciuda continutului sau a tehnicilor inovatoare. Consideram ca o prezentare a acestor cazuri este mai mult decat necesara pentru a contribui la intregirea perspectivei asupra universului muzical si a reflexiei acestuia in cotidian.

O componenta importanta a activitatii The Attic este cercetarea si observarea diferitelor ipostaze ale muzicii si a modului in care diferite grupuri de oameni relationeaza cu muzica. In acest sens, sub umbrela The Attic s-au adunat, de-a lungul unui an de existenta, jurnalisti, artisti si specialisti din domenii artistice si creative, condusi de pasiunea pentru muzica si de nevoia de intelegere a fenomenelor sociale care deriva din acest mediu atat de versatil.

Site-ul the-attic.net inglobeaza interviuri cu trupe si muzicieni romani si straini, articole pe diverse teme muzicale si studii de caz asupra unor curente sociale si culturale ce deriva din muzica, recenzii muzicale, podcast-uri (fisiere audio descarcabile) impartite in mai multe episoade si serii tematice, reportaje narative privind anumite scene si genuri muzicale cu caracter exotic din intreaga lume, stiri din industria muzicii globale.

Consideram ca muzica a fost dintotdeauna o punte intre culturi si a legat medii de expresie diferite, iar pentru noi a fost important ca acest caracter specific muzicii sa se regaseasca si in structura si modul de abordare a continutului prezent pe the-attic.net. Astfel, ne propunem sa promovam un tip de discurs interdisciplinar, reprezentat prin medii cat mai diferite.

Acestea fiind spuse, eu va invit cu mare drag la festival si apoi va astept cu impresii. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *