Exista afectiuni care favorizeaza supraponderalitatea?
2018-11-01 11:41:09

Supraponderalitatea​ apare in urma mancatului excesiv, insa exista si situatii in care acumularea de kilograme in plus apare ca simptom al unei alte afectiuni. Supraponderalitatea se instaleaza atunci cand aportul caloric consumat este mai mare decat cel pe care organismul il foloseste zilnic.

Printre cauzele medicale ale supraponderalitatii se numara urmatoarele afectiuni:

Hipotiroidismul – aceasta afectiune a glandei tiroide determina producerea hormonilor tiroidieni intr-o cantitate prea mica. Acesti hormoni sunt responsabili cu reglarea metabolismului, Asadar, o cantitate prea mica de hormoni tiroidieni determina incetinirea metabolismului si acumularea de kilograme in plus. Daca medicul suspecteaza ca acumularea de kilograme poate fi o urmare a unei afectiuni tiroidiene, va face testele hormonale pentru a verifica.

Simptomele prin care se manifesta hipotiroidismul sunt: oboseala extrema, depresia, deshidratarea pielii, unghii fragile, constipatia, problemele de memorie si incapacitatea de adaptare la temperaturile joase.

Hipotiroidismul nu este vindecabil, insa se poate folosi tratamentul medicamentos pentru suplinirea hormonilor care lipsesc din organism.

Rezistenta la insulina – rezistenta la insulina este un indicator metabolic specific prediabetului, care favorizeaza instalarea diabetului de tip 2. Oamenii de stiinta au descoperit o asociere intre rezistenta la insulina si supraponderalitate, insa fac inca studii pe aceasta tema.

Pacientii care au de-a face cu rezistenta la insulina isi pierd din abilitatea de a raspunde la hormonul denumit insulina. Pentru a compensa, pancreasul secreta si mai multa insulina, iar astfel apar dezechilibrele. Rezistenta la insulina poate sa apara din cauza unei diete nesanatoase.

Pe masura ce consumam mai multe alimente procesate, organismul necesita mai multa insulina pentru a le metaboliza, iar astfel celulele devin din ce in mai putin sensibile la insulina.

Sindromul Cushing – aceasta afectiune apare cand glandele suprarenale, care sunt amplasate deasupra rinichilor, produc o cantitate excesiva de cortizol (n.r. hormon al stresului). Astfel, se faciliteaza formarea depozitelor de grasime la nivelul abdomenului, fetei, gatului si nu numai.

Depresia – aceasta tulburare psihica este, de asemenea, asociata cu obezitatea. Cu toate ca majoritatea pacientilor care sufera de depresie isi pierd apetitul si nu mai mananca, exista si situatii in care apetitul creste, iar pacientul mananca pe fond emotional.

Sindromul ovarelor polichistice – sindromul ovarelor polichistice apare atunci cand hormonii din organismul femeii, adica testosteronul si estrogenul, se dezechilibreaza. Astfel, apar chisturile ovariene, dar si o serie de riscuri. Adesea sindromul ovarelor polichistice este asociat cu rezistenta la insulina.

Pe langa acnee, cicluri menstruale neregulate, depresie si infertilitate, sindromul ovarelor polichistice poate contribui si la instalarea obezitatii.

Din pacate, sindromul ovarelor polichistice nu este curabil, insa exista cateva lucruri pe care pacientul le poate face pentru a preveni complicatiile cauzate de aceasta afectiune. Modificarea stilului de viata si a dietei, precum si pilulele anticonceptionale pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor acestui sindrom.

Daca medicul constata ca una dintre afectiunile de mai sus este responsabila sau contribuie la acumularea kilogramelor in plus, acesta va recomanda un tratament adecvat. Tratarea afectiunilor ce pot favoriza supraponderalitatea permite pacientului sa slabeasca mai usor, dar si sa previna revenirea la o greutate prea mare.

Cu toate ca majoritatea afectiunilor ce pot fi vinovate de acumularea kilogramelor in plus nu sunt curabile, exista tratamente care pot ameliora situatia si pot combate sau reduce predispozitia pentru ingrasare a pacientului.

Pe langa tratamentele medicamentoase recomandate de medic, se recomanda adoptarea unei diete sanatoase, dar si a unui stil de viata activ. Limitarea caloriilor consumate, evitarea alimentelor nesanatoase si bogate in calorii (preparate de tip fast-food, dulciuri, sucuri) precum si activitatea fizica practicata zilnic vor reduce greutatea pacientului, precum si riscul de ingrasare al acestuia.

Discuta cu medicul tau pentru a afla exact care sunt cauzele supraponderalitatii in cazul tau si fa ceva pentru a combate kilogramele in plus, astfel incat sa reduci riscurile pentru sanatate la care kilogramele in plus te expun.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *