Doar 2% din populația lumii poate auzi acest zgomot misterios. Tu te numeri printre ei?
2018-07-07 20:21:02

De ceva timp, foarte multi oameni spun ca aud un sunet foarte ciudat, cu origine necunoscuta.

Pentru unii este o pacoste, pentru altii este enervant, insa foarte multi nu il aud.

Acest zumzet apare peste tot in lume, insa mai ales in Anglia si Mexic. Ceea ce este si mai ciudat, doar 2% din populatia lumii il aude.

Orasul Taos, din nortul Mexicului, a fost casa multor persoane importante din lume, cum ar fi Julia Roberts, Dennis Hopper, D.H. Lawrence, Aldous Huxley sau Donald Rumsfeld. Aceasta comunitate este si caminul unui mister: freamatul numit “Taos Hum.”

S-au gasit foarte multe explicatii pentru acest sunet, de la idei psihologice pana la cele fantastice sau paranormale, ajungandu-se pana la secretele guvernamentale ce implica experimente secrete sau OZN-uri.

Sunetul pare sa fi fost raportat, pentru prima data, la inceputul anilor 1990. Joe Mullins, un profesor emerit de inginerie in cadrul Universitatii din New Mexico, a realizat o cercetare in Taos Hum. Pe baza unui sondaj , circa 2 la suta din populatia generala a fost considerata a fi “ascultatoare”.

Echipamente de detectare au fost instalate in casele mai multor “ascultatori”, insa dupa testarea extensiva nimic neobisnuit nu a fost detectat.

Multi cercetatori sugereaza ca raspunsul la misterul Taos Hum poate fi gasit in lumea interioara a experientei personale si nu in lumea exterioara.

Ce gust are limba ta? Ce miros are nasul tau? Ce sunet are urechea ta? Acestea nu sunt intrebari stupide, sunt intrebari simple, dar care pot detine raspunsul.

Chiar daca nu ne dam seama, urechile noastre, uneori, isi produc propriile lor zgomote. Si pentru ca sunetele sunt subtile (deoarece cei mai multi oameni sunt in mod constant inconjurati de sunet, indiferent daca este vorba de muzica, televiziune, jocuri video sau pur si simplu un zgomot de aglomeratie) noi nu le auzim, pana cand nu este foarte liniste sau nu le ascultam cu atentie. Acest fenomen, numit emisie otoacoustica spontana, este diferit de tulburarile auditive, cum ar fi tinitus, care provoaca un sunet in urechi.

Asta ar putea explica o parte din sunetele auzite de catre “ascultatori”.

Cum doar un procentaj mic poate auzi sunetul misterios, nu inseamna ca procentul de 98% este reprezentat de oameni care nu aud bine, ci acel procent mic vizeaza oameni cu un auz foarte ascutit sau cu halucinatii ale auzului.

Aceste halucinatii nu indica o boala mentala, ci doar un proces psihologic. Neurologul Oliver Sacks, de exemplu, a scris despre extensiile auditive si vizuale, in cartea sa intitulata “Musicophilia: Tales of Music and the Brain” (2007) si “Hallucinations” (2012). Acesta spunea ca acesti oameni auzeau sunetul, chiar daca mergeau in alt oras sau in alta tara.

Asa cum se intampla mereu cand vine vorba de stiinta „inexplicabilul” nu poate fi „neexplicat”. Exista foarte multe lucruri in jurul nostru care nu si-au gasit inca o explicatie, insa oamenii de stiinta sunt mereu aproape sau chiar reusesc sa o ofere. Acest sunet poate fi real, iar originea lui sa nu fie inca foarte bine cunoscuta.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *