Craiova se imbraca in ie. Iata marea provocare a olteniei!
2015-06-22 21:33:45

ie

Orașul cu cele mai mari șanșe de a deveni capitală europeană a culturii, municipiul Craiova, lansează o provocare inedită: oltenii sunt invitati să sărbătorească Sănzienele așa cum o făceau oamenii satului de altădată.

Așadar, haideți să nu lăsăm să moară costumul popular tradițional, să ne mândrim că suntem români și să nu uităm niciodată că bătrânii noștri s-ar fi bucurat să ducem mai departe arta populară românească.

Craiova se alătură astfel sutelor de oraşe din România și de peste hotare care promovează ia, bluza românească, pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta.

Manifestările organizate sub egida Primăriei Municipiului Craiova şi a Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 vor cuprinde: o paradă a iei, o sedință foto pentru participanţii la paradă, un concurs cu premii şi un spectacol folcloric.

Evenimentul va fi prezentat de Alina Serban.

Iată orarul manifestărilor:

– ora 18:00, Piaţa Mihai Viteazul. Doamne și domni, fete şi băieţi îmbrăcaţi în ie sau cămaşă tradiţională în cazul bărbaţilor sunt aşteptaţi pentru paradă. Parada va începe la ora 18:15 și se va desfășura pe traseul Piaţa Mihai Viteazul, Palatul Telefoanelor, Centrul Vechi.

– Ora 18:45, Centrul Vechi – sedința foto realizată de fotograful profesionist Bogdan Dănescu pentru participanţii îmbracaţi în ie. După sedinţa foto, vom începe concursul la care se va premia cea mai autentică ie și cea mai fotogenică apariţie îmbracată, bineinţeles în ie.

– Tot de la ora 18: 45, Centrul Vechi – spectatorii vor putea participa şi la atelierul de coronițe, unde se vor realiza manual coronițe din sânziene.

– Ora 19:30, spectacol folcloric la care îşi vor da concursul soliştii: Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu, Ciri Mayer, Liviu Dică împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. S-au alăturat evenimentului pentru a marca Ziua Universala a iei:

Ansamblul “Ion Serban” din Işalniţa.
Ansamblul Folcloric “Alunelul” al Caminului Cultural Pieleşti.
Ansamblul “Altiţa” al Caminului Cultural Maglavit.
Ansamblul “Leoveanca” din Comuna Leu.
Ansamblul Folcloric “Crăiţele” al Colegiului National Pedagogic “Stefan Velovan” Craiova.
Ansamblul Folcloric “OLTENASII” Scaesti.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *