Olivier Assayas vine în România, la Les Films de Cannes à Bucarest
2016-10-05 21:38:38

Unul dintre cei mai renumiți cineaști francezi, Olivier Assayas, este celebrat la cea de-a șaptea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Regizorul se va întâlni cu publicul din România la premiera noului său film, Personal Shopper, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes joi, 20 octombrie, de la 20.45, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (MNAR), și va susține un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” pe 21 octombrie, de la ora 11.00. În cadrul unui Focus Olivier Assayas, vor fi proiectate și trei dintre cele mai apreciate filme ale sale: L’Eau froide (1994), thriller-ul high-tech Demonlover (2002) și L’Heure d’été (2008), cu Juliette Binoche.

Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia Toni Erdmann, în prezența regizoarei Maren Ade, și va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Olivier Assayas (61 de ani) este autorul a peste 15 filme de lungmetraj, proiecte ambițioase și eclectice realizate în trei decenii. După studii literare și de artă, a regizat scurtmetraje, a scris scenarii și a publicat cronici în revista Cahiers du Cinéma (1980-1985). Cinefil pasionat, a scris despre filmul de gen și despre Hollywood și a fost unul dintre primii critici europeni care au atras atenția asupra noului cinema asiatic. Debutul său, Désordre, premiat la Festivalul de la Veneția în 1986, îl impune drept o voce importantă a generației sale. Ulterior, L’Eau froide (1994) și Irma Vep (1996), prezentate la Cannes, îi aduc notorietate internațională. În competiția de la Cannes au avut premiera și Les Destinées sentimentales (2000), Demonlover (2002), Clean (2004), pentru care Maggie Cheung a câștigat Premiul de interpretare feminină, și Sils Maria (2014). Succesul unor filme precum L’Heure d’été (2008), Carlos (2010), Après Mai (2012), recompensate cu numeroase premii internaționale, îl transformă într-unul dintre cei mai celebrați regizori francezi.

Personal Shopper este un thriller psihologic cu accente supranaturale, pe care The Guardian îl descrie drept „inclasabil” și în care Kristen Stewart joacă rolul unei tinere care se ocupă de garderoba unui model, așteptând în tot acest timp ca fratele ei geamăn, recent decedat, să-i dea un semn.

Surprizele Les Films de Cannes à Bucarest pentru cinefili continuă. Două filme de Jim Jarmusch pot fi văzute anul acesta în premieră la București, ambele din selecția de la Cannes: Paterson și documentarul Gimme Danger, care va închide oficial festivalul, pe 23 octombrie. Gimme Danger reface epopeea The Stooges, una dintre cele mai mari formații rock ale tuturor timpurilor, în care a debutat Iggy Pop și care a pus bazele a ceea ce numim azi punk și rock alternativ. La Cannes, starul rock a luat parte la premieră, alături de Jim Jarmusch.

Paterson, proiectat în competiție la Cannes, celebrează viața cotidiană, cu micile ei victorii și înfrângeri și cu poezia ei. Adam Driver joacă rolul unui șofer din Paterson, New Jersey, care duce o viață simplă, de rutină, dar care observă și transformă poezia din micile lucruri și gesturi din jurul său. Fermecător și emoționant, o odă adusă cotidianului, Paterson a fost primit cu entuziasm de critica internațională, fiind considerat unul dintre cele mai „luminoase” filme ale cineastului american.

Una dintre cele circa 30 de premiere din festival va fi dedicată unei cauze importante: toate încasările obținute la proiecția filmului distins cu Palme d’Or, I, Daniel Blake, de sâmbătă, 15 octombrie, 21.15, de la CinemaPRO, vor fi donate campaniei Auzul e un dar, nu-l ignora! Biletele sunt puse deja în vânzare pe www.eventbook.ro. Campania este o inițiativă a Televiziunii Române și Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică și își propune să echipeze maternitățile din România cu aparatura necesară screening-ului auditiv. Donații de 2 euro se pot face prin SMS la numărul 8834.

Așadar, vă invit cu drag!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *