Marele castigator al premiului Un Certain Regard de la Cannes 2016, „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Mäki”, din 19 mai in cinematografe

Propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain 2017, filmul „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Mäki” („Hymyilevä mies”) in regia lui Juho Kuosmanen, va putea fi vizionat in cinematografe in Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj, Pitesti si Suceava, incepand cu 19 mai. Lungmetrajul a primit marele premiu al sectiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2016, distinctie acordata de-a lungul timpului unor regizori precum Cristi Puiu („Moartea domnului Lazarescu”, 2005), Cristian Nemescu („California Dreamin’”, 2008), Yorgos Lanthimos („Dogtooth”, 2009), Hong Sang-soo („Hahaha”, 2010) sau Kornél Mundruczó („White God”, 2014).

De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost intotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internationala. Inspirat din povestea reala a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box facute vreodata”. Actiunea se petrece la inceputul carierei pugilistului, cand acesta a avut ocazia sa lupte la Helsinki, in 1962, cu americanul Davey Moore, campionul mondial la categoria pana. Pentru revista Variety, lungmetrajul filmat in alb-negru este „un debut cu totul remarcabil” iar The Hollywood Reporter il considera „o mica bijuterie realizata impecabil”.

Juho Kuosmanen (1979) a absolvit studiile de film la Aalto University din Helsinki, in 2014. Inainte de debutul in lungmetraj, a castigat numeroase premii cu filmele sale de scurt si mediu metraj. „The Painting Sellers” a fost recompensat cu premiul principal al sectiunii Cinéfondation la Cannes, in 2010, si a obtinut cinci trofee la Finnish Film Academy Awards iar „Citizens” (2008) a luat, printre altele, premiul al doilea in competitia Leopardi di Domani la Festivalul de la Locarno. Premiul Sectiunii Un Certain Regard, obtinut anul trecut la Festivalul de la Cannes pentru „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Mäki”, i-a adus recunoastere internationala tanarului regizor nordic.

Incepand cu 19 mai, „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Maki” va putea fi vazut in Bucuresti (Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Baneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union, Happy Cinema Bucuresti – Liberty Center), Brasov (Cinema One), Constanta (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria), Pitesti (Cinema Trivale) si Suceava (Cinema Modern). De asemenea, filmul va avea o serie de proiectii in cadrul editiei XXI a Festivalului Filmului European, astfel: Iasi – Casa de Cultura „Mihai Ursachi” (14 mai, 20.45), Gura Humorului – Casa de cultura (21 mai, 20.00), Tirgu Mures – Cinematograful ARTA (21 mai, 20.30).

Programul actualizat al proiectiilor pentru acest film poate fi consultat pe siteul: www.voodoofilms.ro

Sinopsis: In vara lui 1962, Olli Mäki concureaza pentru titlul de campion mondial la box, categoria pana. Totul, din Finlanda rurala pana la luminile Helsinki-ului, ii prevede un viitor luminos. Pentru asta, nu-i mai ramane decat sa piarda cateva kilograme si sa se concentreze. Exista insa o problema: Olli s-a indragostit de Raija.

Filmul „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Maki” este distribuit de Voodoo Films. Parteneri media: Ambasada Finlandei, Cinemagia, Ziare.com, Ziarul Metropolis, Lite rNet, Cinefan.

Asadar, acestea fiind spuse, va invit cu drag sa urmarim impreuna trailerul de mai jos, apoi va astept cu impresiile voastre. Enjoy!

Comentarii