Incubatorul de animație – Noul proiect Animest care-i provoacă pe liceeni să-și pună imaginația în mișcare
2020-06-05 16:40:16

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest (9-15 noiembrie, București) transformă vacanța de vară a liceenilor din România și Republica Moldova într-o experiență spectaculoasă în Incubatorul de animație. Primul concurs școlar de acest gen va fi o ocazie unică pentru elevii liceelor de arte plastice de a face primii pași în lumea filmului de animație, descoperind tehnici și învățând secretele acestui domeniu chiar de la artiști români consacrați. Călătoria va începe marți, pe 9 iunie, cu o primă prezentare a proiectului, susținută prin intermediul platformei Zoom de Mihai Mitrică, directorul festivalului, alături de regizorul Paul Mureșan, trainerul programului intensiv de creație.

Încurajând și sprijinind liceeni să-și dezvolte aptitudinile creative înspre industria filmului de animație, Animest rămâne fidel obiectivului său de a resuscita și promova industria autohtonă, contribuind activ la dezvoltarea acesteia. În condițiile în care pregătirea în domeniu este aproape absentă din liceele din România, Incubatorul de animație își propune să îmbogățească experiența artistică și educativă a elevilor, consolidând parteneriate cu instituțiile de învățământ.

Primele întâlniri ale liceenilor cu trainerii din Incubator vor avea loc online, pe platforma Zoom, iar participanții vor primi detaliile de acces de la profesorii-coordonatori. Experiența în domeniul filmului de animație nu este necesară, programul reprezentând o ocazie specială de a învăța tehnici de animație pentru tinerii desenatori și ilustratori. Timp de două luni, aceștia vor rămâne în legătură cu mentorul acestei prime ediții Paul Mureșan, care îi va ghida pe tot parcursul verii, oferindu-le sfaturi, feedback și soluții pentru a-și dezvolta abilitățile grafice.

În luna noiembrie, timp de o săptămână, 10 dintre participanții selecționați în urma etapei precedente vor participa la un concurs creativ (crearea unui storyboard pentru un posibil film de animație, pe un scenariu dat). Ei vor lucra sub îndrumarea mentorilor Matei Branea si Laura Pop într-o secțiune specială din cadrul Festivalului Animest București. Numele celor 10 finaliști vor fi publicate pe 21 septembrie pe site-ul proiectului: https://www.incubatoruldeanimatie.ro/. Câștigătorul etapei finale va fi desemnat de un juriu format din specialiști din domeniu și va fi premiat în cadrul Galei de Premiere Animest 2020. Pe toată durata festivalului, publicul va putea admira lucrările finaliste în cadrul unei expoziții dedicate.

Mai multe detalii despre Incubatorul de animație sunt disponibile pe site-ul programului. Liceele care își doresc să se implice în program sunt invitate să-i contacteze pe organizatori prin intermediul formularului de contact sau printr-un email la: incubator@animest.ro

Incubatorul de animație este un proiect Animest realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei și al AFCN.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *