Febra la copiii mici - cauze si tratamente. Desi in popor se folosesc sosete in otet sau alcool, acest remediu nu e recomandat de catre medici
2019-04-02 08:49:49

Suntem in plin sezon al racelilor, iar un prim semnal de alarma este febra – cresterea temperaturii corporale ca raspuns la o infectie, un traumatism sau o inflamatie. Atunci cand temperatura corpului creste peste 38,5°C, se impune un consult medical. Iti propunem cateva recomandari pe care le poti urma pana intervine specialistul.

In general, febra este rezultatul unei infectiii comune cum ar fi raceala sau viroza gastrica. Acestea sunt, de cele mai multe ori, virale si evolueaza bine si fara tratament. Parintii trebuie insa sa monitorizeze temperatura corporala si sa o scada. De obicei, febra se poate instala si dupa vaccinuri, insa nu este un motiv pentru a renunta la vaccinuri.

Febra la copii – semn de afectiuni grave

In cazuri rare, febra poate fi si un semnal pentru o infectie pulmonara, a urechii, a vezicii urinare sau a rinichilor. Acestea sunt infectii bacteriene. Tratarea lor se impune de urgenta si necesita antibiotic prescris de medic in urma unor teste.

Rareori febra la copii poate fi semnal pentru infectii ale sangelului (bacteriemie oculta) – complicatii ce pot duce la meningita sau chiar septicemie.

Un bebelus care are febra – plange, este nelinistit, poate avea tulburari de somn. Cea mai mare temere a parintilor, atunci cand micutii se confrunta cu febra, este declansarea convulsiilor febrile. Copiii mai mari, desi sunt agitati, uneori se pot juca si isi pot continua activitatile.

Termometrul, instrumentul indispensabil

Termometrul este cel mai bun prieten al parintilor cu copii mici. Instrument nelipsit din nicio casa si din nicio valiza, termometrul are astazi multiple forme. Desi cel clasic, cu mercur nu este tocmai indicat sa-l folositi cu copiii mici din cauza riscului de spargere si a contaminarii cu mercur.

Termometrele digitale sunt usor de folosit. Exista si termometre auriculare (pot inregistra temperatura de la nivelul timpanului). La sugari, pediatrii recomanda masurarea temperaturii intrarectal, insa cu cateva minute inainte, se scoate scutecul si se lasa copilul fara scutec pentru ca rezultatul sa fie cat mai exact.

Febra – cum se pot depista cauzele

Cu cat copilul este mai mic, cu atat motivele care declanseaza febra sunt greu de depistat. Teste sanguine, teste urinare si chiar o punctie lombara pot fi investigatiile cerute de medici la sugarii febrili pentru a putea detecta rapid tipul infectiei prezente in organism. Mai ales in primele doua luni de viata este complicat pentru specialisti sa afle cauzele febrei.

Cum se scade febra?

Dupa ce a fost masurata temperatura corporala, copilul trebuie dezbracat partial, fara sosete sau pantaloni. O alta metoda o reprezinta aplicarea unui compres caldut (nu rece) pe frunte. O baie calduta (nu rece) poate ajuta la restabilirea temperaturii normale a corpului.

Desi in popor se folosesc sosete in otet, in spirt sau in alte tipuri de alcool, aceste remedii nu sunt recomandate de catre medici din cauza riscului de arsuri ale pielii, a patrunderii alcoolului in corp si a inhalarii aburilor de alcool.

Tu cum actionezi atunci cand piciul tau se confrunta cu febra?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *