E mofturos! Ce-i de făcut?
2018-11-27 15:24:23

Când era bebeluș, mânca aproape tot ce-i dădeai, poate pentru că erau atâtea gusturi noi. Dar, odată cu intrarea la grădiniță, mâncatul a devenit o problemă. Poate e nevoie de o schimbare de atitudine din partea ta.

Dintre cunoștințele mele, pot număra pe degetele de la o mână mamele cu copii care papă tot. Restul… se luptă cu apetitul năzuros al prichindeilor. Dacă micul dejun și prima gustare trec fără conflicte majore, la prânz începe dansul: „Supa are plea mult velde! Vleau ciolbiță!

Nu vleau pui! Pizza ai?“ Și așa, puiul se alege doar cu câteva guri de mâncare. Abia ieșite din luptele care întind nervii la maximum, nu e de mirare că mamele cedează și îi dau puiului orice, între mese. Iar după aceea, se simt vinovate…

Mâncarea, o joacă de copii

Ție ți s-a spus să nu te joci cu mâncarea? Uită de chestia asta și dă-ți frâu liber imaginației când sunteți la masă. Construiți turnuri cu bucățelele de legume sau de carne din ciobă!

Desenați cu piure! Puiul poate ajuta și la gătit. Alegeți o rețetă și împărțiți-vă treburile. Crezi că va refuza ceva făcut cu mânuțele lui, mai ales dacă e lăudat de mama? Decorează-i farfuriile cât mai atrăgător. Piciul nu va rezista tentației de a gusta din farfurie!

Lasă-l să ceară singur

Dacă l-ai alăptat, poate că ți s-a spus că e mai bine să-i dai să mănânce la cerere. De ce n-ai face la fel în perioadele în care puiul tău refuză orice-i dai? Pune-i în farfurie ceva mai puțin decât de obicei și nu-l mai cicăli dacă strâmbă din năsuc după câteva îmbucături.

Va cere singur mai târziu, când i se face foame, cu condiția să nu primească altceva până atunci – și în niciun caz dulciuri.

Mai puține dulciuri

Cea mai mare provocare este să reziști tentației de a-i da mai mult de un singur dulce pe zi. Oferă-i desertul preferat doar dacă a terminat de mâncat la prânz. Propune-i ceva sănătos: un iaurt cu fructe adăugate de tine, salată de fructe, în înghețată de casă.

Nu te îngrijora

Starea ta emoțională are un impact extraordinar copilului lui și-i poate influența și alimentația. Nu e de mirare că primele mofturi apar după ce intră în colectivitate, când tu îți faci mai multe griji.

Nu trebuie să te învinovățești dacă nu mănâncă prea mult și nici pe el nu-l certa pentru asta. Din fericire, copiii au pusee de creștere, când recuperează și cer la masă mai mult decât te-ai aștepta.

Sfatul specialistului

„Vă prezint câteva dintre părerile profesorului Arie Levine de la Universitatea din Tel Aviv despre refuzul alimentației la copilul, fără o boală organică. Profesorul este de părere că micuții nu se înfometează, dar dorința lor de a mânca poate fi inhibată de diverși factori.

Ce e de făcut? Mesele la cerere, nu după program, sunt o soluție. Dacă masa se încheie fără ca micuțul să fi luat vreo bucățică, nu se oferă alte alimente până ce nu apare clar o cerere a copilului.“

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *