Comedia care a făcut senzație la Cannes, „Toni Erdmann”, deschide Les Films de Cannes à Bucarest! Peste 1000 de bilete la festival, vândute în 24 de ore
2016-10-03 21:51:52

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului, care va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Un număr record de peste 1000 de bilete s-au vândut deja într-o singură zi, pe 30 septembrie, la punerea lor în vânzare pe Eventbook.ro. Programul complet va fi disponibil pe www.filmedefestival.ro.

Alături de Maren Ade, la eveniment vor lua parte producătorul german Jonas Dornbach și co-producătoarea Ada Solomon. Favorit categoric al presei și al publicului la Cannes, filmul a fost decretat candidatul nr. 1 la Palme d’Or și a câștigat în cele din urmă Premiul FIPRESCI. Aceeași Federație Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) l-a desemnat ulterior, fără echivoc, Cel mai bun film al anului la San Sebastian. Toni Erdmann, filmată aproape integral în România, este singura peliculă lansată în 2016 inclusă recent în Top 100 Cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture și va reprezenta Germania la Premiile Oscar, cu șanse mari să câștige trofeul.

Toni Erdmann spune povestea unui tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în București. Maren Ade, regizoare, scenaristă și producătoare, a devenit cunoscută cu primele sale două lungmetraje, ambele multi-premiate: debutul The Forest for the Trees (2003) a câștigat Premiul Juriului la Sundance, iar Everyone Else (2009), care va fi proiectat și la București, a obținut Marele Premiu al Juriului și Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special al festivalului este marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes, finlandezul Juho Kuosmanen, care-și va prezenta The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. „Un debut remarcabil” despre inocența pierdută, scrie Variety, lăudând imaginea stilizată, minuțiozitatea detaliilor și jocul actorilor. Atașant și amuzant, filmul alb-negru se inspiră din povestea adevărată a unui boxer care, în 1962, concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: s-a îndrăgostit. Premiat anterior pentru scurtmetrajele sale la Cinéfondation (Cannes) și la Locarno, Juho Kuosmanen a colaborat cu l’Avantgarde Opera Ensemble al West Coast Kokkola Opera.

Remarcat tot în secțiunea Un Certain Regard și distins cu Premiul Juriului, Harmonium, de Kôji Fukada (Sayonara), unul dintre cei mai inovatori cineaști japonezi, va rula în premieră la București. O dramă cu accente de thriller „care începe neobișnuit și se încheie șocant”, potrivit The Hollywood Reporter, Harmonium urmărește insinuarea lentă a unui bărbat, proaspăt eliberat după 10 ani de închisoare, în familia unui prieten care-l primește cu brațele deschise. Câștigătorul Premiului pentru scenariu în Un Certain Regard, emoționantul Voir du pays/ The Stopover (r. Delphine & Muriel Coulin) vorbește despre consecințele traumelor de război asupra a două tinere femei soldat întoarse din Afganistan.

Un Premiu Special la Cannes, în Un Certain Regard, i-a fost oferit animației La Tortue Rouge, primul lungmetraj al animatorului olandez Michael Dudok De Wit, premiat cu Oscar în 2000 pentru scurtmetrajul Père et fille. Animația a fost co-produsă de renumitul studio Ghibli din Japonia, al lui Hayao Miyazaki. Prin intermediul istoriei unui naufragiu pe o insulă tropicală populată de broaște țestoase, crabi și păsări, filmul trece prin toate marile etape ale vieții unei ființe umane.

Din America vine Hell or High Water, în regia lui David Mackenzie, un crime thriller cu Jeff Bridges, Chris Pine și Ben Foster în distribuție. La Cannes, unde a rulat în competiția Un Certain Regard, a stârnit nostalgia, dar și entuziasmul criticii americane pentru filmele de gen solide și complexe pe care studiourile pariau în anii ‘70. „Nu le mai fac ca înainte – deși încă pot, iar filmul ăsta e dovada”, scrie Boston Globe. Protagoniștii sunt doi frați care jefuiesc aceeași bancă, după ce și-au propus să-și salveze ferma de la confiscare plătindu-i băncii cu propriii ei bani.

Tot din Statele Unite vine un alt thriller, Money Monster, regizat de Jodie Foster și proiectat anul acesta în afara competiției la Cannes. George Clooney joacă rolul prezentatorului unei emisiuni pe teme financiare, luat prizonier împreună cu producătoarea sa (Julia Roberts) în studioul de televiziune de un spectator furios că a pierdut tot ce avea urmând sfaturile lor legate de investiții.

Toni Erdmann este distribuit în cinematografele din România de microFILM, din 21 octombrie.
La Tortue rouge este distribuit în România de Independența Film, Money Monster de Intercom Film, iar Hell or High Water de Ro Image 2000.

Așadar, vă invit cu drag și vă aștept cu impresii. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *