Acneea: cauze si factori care o agraveaza
2019-01-25 14:13:10

Acneea este o afectiune cutanata care apare atunci cand porii sunt blocati de uleiuri ale pielii si murdarie. Acneea se poate manifesta sub forma de cosuri, puncte negre sau puncte albe, iar zonele pe care aceasta afectiune se manifesta cel mai frecvent sunt fata, pieptul, spatele si umerii.

Acneea este des intalnita in randul tinerilor, insa afecteaza persoane de toate varstele, existand chiar si acnee juvenila. Exista tratamente eficiente pentru acnee, insa aceasta afectiune cutanata poate reveni oricand.

In functie de severitate, acneea poate chiar sa creeze probleme de natura emotionala ori sa lase cicatrici la nivelul pielii, mai ales daca este vorba de o acnee severa ori de acnee vulgara.

Cauzele acneei

Exista 4 factori care determina aparitia acneei:

Producerea sebumului in exces

Foliculii de par blocati de ulei

Bacteriile

Activitatea excesiva a unor anumiti hormoni (androgeni).

Pielea are pori conectati la glandele sebacee de sub tegumente. Foliculii leaga glandele de pori, acestia fiind mici “saculeti” care produc si secreta lichid.

Glandele sebacee produc sebum, un ulei natural al pielii, care transporta celulele ale pielii prin foliculi, cu scopul de a le aduce la suprafata pielii. Firele de par ies la suprafata pielii tot prin acesti foliculi.

Cosurile apar atunci cand foliculii sunt blocati si se acumuleaza sebum sub piele. Celulele pielii, sebumul si poate chiar si firele de par care nu au penetrat inca pielea se aduna la nivelul folicului sub forma unui dop. Acest “dop” poate fi infectat cu o bacterie, ceea ce inseamna ca se va inflama, transformandu-se intr-un cos.

Propionibacterium acnes este denumirea bacteriei de la nivelul pielii care contribuie la inflamarea cosurilor.

Factori care agraveaza acneea

Exista si o serie de factori care pot agrava acneea:

Anumite medicamente – tratamentul cu medicamente pe baza de corticosteroizi, testosteron sau litiu poate declansa sau agrava acneea.

Dieta – studiile indica faptul ca anumite alimente precum cele bogate in carbohidrati (painea, chipsurile, produsele de patiserie) pot agrava acneea.

Stresul – expunerea indelungata la stres poate contribui, de asemenea, la agravarea acneei, insa nu poate declansa aceasta afectiune.

Varsta – persoanele aflate in perioada adolescentei sunt mai predispuse acneei comparativ cu persoanele aflate la maturitate, asta pentru ca in organismul celor aflati la pubertate se petrec o serie de dereglari hormonale care declanseaza aparitia cosurilor.

Expunerea la substante uleioase – daca pielea intra in contact cu substante cu textura uleioasa, riscul de aparitie a cosurilor este mai mare.

Factori care nu contribuie la aparitia acneei, desi exista o sumedenie de mituri care sustin asta
Alimentele grase – se spune ca o dieta bogata in grasimi agraveaza acneea, insa acest lucru nu este deloc adevarat. Consumul alimentelor grase nu are niciun impact asupra aparitiei cosurilor.

Igiena – acneea nu este cauzata de igiena deficitara. Mai degraba curatarea excesiva a pielii cu produse cosmetice agresive poate irita pielea, agravand acneea.

Folosirea unor produse cosmetice – produsele cosmetice si de make-up nu agraveaza acneea, mai ales daca alegi unele noncomedogenice, adica cele care nu blocheaza porii, si te demachiezi in mod regulat.

Cand sa ceri sfatul unui medic daca ai acnee

Daca ai o forma usoara de acnee, vorbeste cu farmacistul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala pe care le pot intrebuinta pentru a trata acneea. Daca acestea nu reusesc sa te ajute sa tii acneea sub control, mergi la medicul curant.

Ar trebui sa te vada neaparat medicul tau curand daca ai acnee moderata sau acnee severa sau daca dezvolti noduli sau chisturi, intrucat aceste tipuri de formatiuni trebuie tratate in mod corect, pentru a evita aparitia cicatricilor pe piele.

Incearca sa rezisti tentatiei de a stoarce cosurile, pentru ca aceasta greseala poate duce la cicatrici permanente si la semne inestetice. Tratamentele pentru acnee pot avea nevoie de pana la 3 luni (sau chiar mai mult) pentru a functiona, asa ca nu te astepta sa vei rezultatele peste noapte. Odata ce acestea incep sa functioneze, rezultatele sunt, de regula, unele bune.

Retine! Chiar daca acneea nu poate fi vindecata, ea poate fi controlata cu ajutorul tratamentului. Mai multe tipuri de creme, lotiuni si geluri pentru tratarea cosurilor sunt disponibile in farmacii, insa cel mai bine este sa le iei la recomandarea si sub indrumarea unui medic dermatolog.

Daca acneea ta este severa sau apare pe piept si pe spate, s-ar putea sa fie nevoie sa o tratezi cu antibiotice sau cu creme mai puternice, care sunt disponibile doar pe baza de prescriptie medicala. Asa ca nu uita: pentru un diagnostic corect si pentru un tratament tintit pentru forma de acnee de care suferi, mergi cat mai repede la un medic dermatolog.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *