Un nou record la deschiderea TIFF: aproape 3000 de spectatori in Piata Unirii din Cluj-Napoca
2016-05-30 15:43:47

Festivalul International de Film Transilvania, ajuns la editia cu numarul 15, s-a deschis oficial vineri seara la Cluj, cu Piata Unirii Open Air arhiplina la premiera mondiala a celui mai recent film regizat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter. Circa 3.000 de spectatori au urmarit gala prezentata de Tudor Giurgiu, presedintele festivalului, show-ul spectaculos cu tobosari si acrobatii aeriene al francezilor de la Transe Express si comedia savuroasa a lui Caranfil. Un nou spectacol Transe Express, de data aceasta cu efecte pirotehnice, este programat la Castelul Banffy de la Bontida, pe 28 mai, de la 20.30.

La seara de gala au luat parte Emil Boc, primarul orasului Cluj-Napoca, Andreea Esca, Cornel Ilie, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut roman, caruia TIFF ii dedica sambata, 28 mai, o proiectie speciala cu ocazia celebrarii a 35 de ani de la primul sau zbor in spatiu, echipa filmului 6,9 pe scara Richter, formata din regizorul Nae Caranfil si actorii Laurentiu Banescu, Miruna Biléi, Maria Obretin, artistul islandez Bardi Johansson, actorul Manolo Cruz.

Vedetele serii au fost cei cinci protagonisti ai campaniei de imagine TIFF.15, care au sosit la gala costumati in personajele interpretate in spoturi: Padurea Ghimpe (Rares Branescu si Dolores Badulescu), Amalia (Andrea Cadar), Terminatul (Gheorghe Iftime), Mariska (Andra Buicu) si Taxidermistul (Radu Beres). Acestia au facut fotografii cu invitatii TIFF si au povestit pe scena despre experienta de a fi actor pentru o zi.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, i-a multumit lui Nae Caranfil pentru onoarea de a prezenta in premiera absoluta, la TIFF, cel mai recent film al sau, si a „declarat ca singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de rasetele publicului”. Regizorul se va intalni cu publicul sambata, 28 mai, de la ora 17.00, la TIFF Lounge, in Piata Unirii, moderator fiind jurnalistul Mihnea Maruta. Mihai Chirilov a facut si cateva scurte recomandari din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese in copie restaurata – Taxi Driver, si Sieranevada, al lui Cristi Puiu, in premiera nationala la Cluj.

Tudor Giurgiu a prezentat un clip emotionant despre felul in care s-au transformat orasul si festivalul in 15 ani, introducand campania #TIFFMoments, derulata pe Instagram. In timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate in Piata Unirii si alte locatii din Cluj. Ele pot fi urmarite live si pe moments.tiff.ro, un album virtual cu amintiri de la TIFF 2016. Tot legat de 15 ani de TIFF, pe scena a urcat si Barbu Șofron, fiul jurnalistului clujean Demostene Șofron, protagonist al unei fotografii din arhiva TIFF, pe cand avea doar 12 ani. Tudor Giurgiu a anuntat, printre altele, si ca 400 de bilete s-au vandut deja la proiectia speciala in onoarea Sophiei Loren, Matrimonio all’italiana, care va avea loc in prezenta actritei vineri, 3 iunie, ora 18.30, la Casa de Cultura a Studentilor.

La gala au fost prezentate cateva dintre locatiile si evenimentele speciale de anul acesta – printre acestea, Castelul de la Gilau, Somes Open Air, Urania Palace, Week-end la Castel si cine-concertele de la Casa de Cultura a Studentilor si surprizele de la Casa TIFF.

Acestea fiind spuse, va invit sa vedeti cateva imagini foto de la eveniment, apoi va astept cu impresii. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *