Umorul românesc apreciat în cadrul DOK Leipzig! Documentarul „Varză, cartofi și alți demoni” a avut premiera mondială
2016-11-03 21:51:03

Filmul documentar „Varză, cartofi și alți demoni”, în regia lui Șerban Georgescu, a avut premiera mondială marți 1 noiembrie 2016, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și de Animație de la Leipzig – DOK Leipzig. O sală aproape plină de cinefili din întreaga Europă au oferit un feedback pozitiv producției românești, atât pe durata proiecției cât și cadrul sesiunii de Q & A de la final.

Fondat în 1955, Dok Leipzig este cel mai vechi festival de film documentar din lume și unul dintre cele mai reputate în ceea ce privește documentarul artistic, filmul de animație și proiectele interactive. Varză, cartofi și alți demoni a fost selecționat alături de alte 178 de filme și 6 proiecte interactive, din peste 2400 de filme propuse și a fost inclus în secțiunea Program Internațional.

Aplauze, multe zâmbete și curiozitate – acesta este rezumatul primelor impresii despre povestea filmată în satul Lungulețu. Stilul narativ, specific românesc, – „haz de necaz” – a fost considerat puctul forte de către publicul de la Leipzig. Sesiunea de întrebări și răspunsuri a durat peste 30 de minute și a reliefat actualitatea subiectului, demonstrând că sectorul agricol se confruntă cu probleme similare la nivel global, așa cum deja apreciase Olaf Grunert (Commisioning Editor, ARTE): „Acest proiect este excelent. Este o poveste care ia un subiect de zi cu zi și îl transpune astfel încât poți înțelege întreg tabloul de absurdități din finanțările industriei agricole din Europa.”.

Filmul relatează din interior strădania satului de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câștigă: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză. Profit? Niciunul. Din contră: la finalul zilei sătenii au de a ales între a vinde pe aproape nimic sau a-și îngropa recolta.

Regizorul a documentat personal subiectul timp de un an în care a lucrat pământul cot la cot cu sătenii. Întreaga lui experiență, precum și potențialele soluții identificate chiar în cadrul comunității sunt relatate în 60 de minute de satiră autentică. Pot depăși sătenii lipsa de încredere în orice decizie „colectivă” sau în orice lider? Va rămâne de văzut pe ecranele din România de la sfărșitul lunii noiembrie. Ultima proiecție din cadrul DOK Leipzig va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie.

Şerban Georgescu are la activ mai bine de 20 de ani de experienţă în domeniul documentarelor şi advertisingului, lucrând pentru clienţi de prestigiu, cu unii dintre cei mai importanţi jucători din industrie.

Păreri? V-am făcut curioși?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *