„Profesorul de vioara” – un film necesar pentru Brazilia
2016-08-18 16:33:41

Profesorul de vioara, o productie braziliana semnata de Sergio Machado, intra pe marile ecrane din Romania din 19 august. Povestea violonistului fortat de imprejurari sa predea muzica unor tineri din Heliopolis, cea mai mare si mai periculoasa favela din Sao Paolo, va rula in cinematografe din Bucuresti, Cluj, Constanta, Brasov, Oradea, Targu Mures si Focsani.
Filmul este inspirat de povestea reala a Institutului Baccarelli, unul dintre cele mai de success proiecte de incluziune sociala din Brazilia, initiat in anul 1996. „Cand am inceput sa lucram la scenariu, am facut tot posibilul sa intram cat mai adanc in istoria din spatele institutului. Co-scenarista Marta Nehring s-a mutat pentru un timp in Heliopolis pentru a intelege cum se traieste acolo. Iar eu m-am inscris la cursuri de violoncel in cadrul Institutului. Ne-a fost insa clar tuturor ca un singur film nu va putea arata imensitatea proiectului care a adus educatie muzicala pentru milioane de adolescenti cu pozitie sociala vulnerabila”, povesteste regizorul.
Profesorul de vioara pune in discutie problemele Braziliei, insa o face cu generozitate si speranta. „Problemele noastre sunt foarte serioase, dar nu insurmontabile. Mi-a placut ideea de a vorbi despre oamenii care, in loc sa isi faca vacanta la Miami, muncesc sa rezolve din greutatile tarii”, adauga Machado.
Senzatia de film necesar a fost simtita inclusiv de actori. Renumitul Lazaro Ramos, actor cu peste 40 de premii si nominalizari la activ pentru filme ca Madame Sata (2002), The Man Who Copied (2003) sau Lower City (2005), a fost initial chemat pentru un rol secundar, dar a insistat sa joace personajul principal dupa ce a citit scenariul. „Nu m-am rugat in viata mea pentru un rol”, i-a spus el regizorului. „Am nevoie sa joc asta, pentru ca este despre viata mea”, declara actorul, intr-un interviu pentru AFP. „Lazaro Ramos a avut o situatie foarte grava. Mama i-a murit cand era foarte mic, a fost flamand, a trait pe strazi si, cu toate astea, a devenit un star. Exact ca in film, un profesor bun i-a observat talentul si l-a salvat de pe strazi. El este tot ceea ce spera copiii astia sa ajunga”, spune regizorul, care mai povesteste ca, deloc suprinzator, marele actor s-a apropiat foarte mult de tinerii alaturi de care a jucat.
Multi dintre copiii din film au venit chiar de pe bancile Institutului Baccarelli, dar o parte din ei erau tineri obisnuiti, din favela, care nu pusesera in viata lor mana pe vreun instrument muzical. „Lucrul cu actori non-profesionisti a insemnat ca trebuie sa ii invatam cum sa imprumute din experientele proprii pentru reactiile personajelor pe care le interpreteaza, ceea ce s-a dovedit extrem de valoros datorita povestii atat de apropiate de realitatea in care traiau. Emotiile lor reale au umplut multe dintre secventele filmului”, mai povesteste regizorul.
Sergio Machado este autorul unor filme ca At the Edge of the Earth (2002), Lower City (2005) sau The Two Deaths of Quincas Wateryell (2010), toate selectionate si premiate in marile festivaluri.
Profesorul de vioara a castigat premiul publicului la Festivalul International de Film Sao Paolo si a fost filmul de inchidere la cea de-a 69-a editie a Festivalului International de Film Locarno. In Romania, va fi distribuit de Transilvania Film, din 19 august.

Acestea fiind spuse, va invit sa revedem trailerul. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *