Platforma 4B dezvoltată de Let's Do It, Romania! la 4 luni de la lansare: 5000 de utilizatori, 2232 de zone cu deșeuri cartate
2020-10-09 20:13:54

Echipa Let’s Do It, Romania!, în colaborare cu TrashOut și finanțată prin proiectul RO SMART – Țara lui Andrei, a pus bazele unui proiect technology-friendly de protecție a mediului, adresat tuturor, care se numește platforma 4B și care încurajează curățarea deșeurilor printr-un singur click.

Inițiativa a fost lansată de către membrul fondator al asociației, Ionuț Iordăchescu, cu ajutorul managerului de proiect, Adina Jigani, devenită membru al asociației în anul 2018.

Conceptul 4B este simplu – prin intermediul aplicației TrashOut, utilizatorii pot semnala o zonă cu deșeuri printr-o fotografie pe care o vor încărca în baza de date a aplicației. Informațiile sunt apoi transmise echipei de voluntari din spatele platformei 4B, aceasta urmând să ia legătura cu autoritățile locale pentru a curăța zona semnalată cu deșeuri.

Rezultatele aplicației din primele patru luni de la lansare au fost neașteptat de bune. Astfel, au fost înregistrați peste 5000 de utilizatori noi în aplicația TrashOut, au fost recrutați și implicați 53 de voluntari activi care să păstreze legătura cu autoritățile.

Aceștia au contribuit la trimiterea a 1322 de sesizări către autorități. Au fost colectate 2216 tone de deșeuri abandonate în natură și igienizate 140 de zone cu deșeuri, iar numărul total de cartări ale zonelor cu deșeuri în aplicația TrashOut a ajuns la 2232.

“Mi-am dorit să găsim o formă prin care fiecare cetățean al României să poată contribui la o țară mai curată, din câteva acțiuni simple, cu o aplicație. Mă bucur să constat că oamenii o folosesc și că împreună cu autoritățile, reușim să scăpăm natura de deșeuri”, a spus Ionuț Iordăchescu.

Pe lângă scopul evident de a curăța spațiile verzi ale țării, echipa Let’s Do It, Romania! își dorește ca prin lansarea proiectului 4B să încurajeze și să sporească educația non-formală, educația despre mediu și implicarea în comunitate a persoanelor de toate vârstele. Aceste noțiuni transpuse în mediul online se adaptează programului personal, încurajând o odihnă productivă.

“Let`s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!” a implicat peste 1.900.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Let’s Do It!

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume

Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2)
În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *