Pictorul Casei Regale, Ruisdael de România, expus la Arbor.art.room, „cucereşte“ şi realitatea virtuală

0
shares
Be First to Share ->
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
Share on StumbleUpon
+

28 de lucrări ale peisagistului neconvenţional Vadim Creţu, supranumit pictorul Casei Regale, expus până pe 24 ianuarie la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), se regăsesc începând de astăzi şi în expoziţia VR (virtual reality) This present past, curator Victoria Nagy Vajda, vernisată virtual pe platforma TheOpen-Art.com, fiind a cincea expoziţie în realitate virtuală găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

Expoziţia This present past a fost încărcată de Augmented Space Agency, la adresa https://www.theopen-art.com/exhibition/this-present-past/, în singura galerie virtuală din România și Republica Moldova (expozițiile VR sunt accesibile de pe calculatoare și ochelari VR Oculus Quest). Sunt prezente, desigur, mult mai multe lucrări decât în expoziţia fizică de la Arbor.art.room, ceea ce oferă o privire mult mai cuprinzătoare asupra creației actuale a lui Vadim Creţu, socotit foarte des un Ruisdael român, sau chiar un Millais al României. Accesibilă cu ochelari VR sau de pe un simplu laptop, galeria virtuală oferă senzația unei plimbări în voie prin sălile unei galerii sau a unui muzeu, existând chiar și posibilitatea apropierii și a atingerii lucrărilor expuse.

Scurt istoric al expoziției The Severed Garen“ de la Arbor.art.room (12 decembrie-24 ianuarie)

Sâmbătă, 12 decembrie 2020, în spațiul expozițional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), a avut loc deschiderea expoziţiei The Severed Garden a peisagistului neconvenţional Vadim Creţu (perioadă de vizitare: până pe 24 ianuarie 2021), o inedită propunere expoziţională aparţinând curatorilor Andrei şi Andreea Grosu, binecunoscuţi regizori şi oameni de teatru (au fondat şi coordonează compania Teatrul Independent UNTEATRU), care-au păşit cu temeritate spre alte zone artistice decât cele cu care sunt obişnuiţi, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

Spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte Arbor, a devenit binecunoscut iubitorilor de arte vizuale în toamna acestui an, prin două expoziţii cu totul originale (ca mod de abordare şi execuţie), care au făcut epocă: Woman Unchained a artistei basarabene Irina Greciuhina (curator Doinel Tronaru) şi Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului (curatori: Victoria Nagy VajdaAnastasia Gurschi).

De data aceasta, noua propunere artistică a Victoriei Nagy Vajda a fost un peisagist neconvenţional, Vadim Creţu (originar din Republica Moldova, dar format laBucureşti, în atelierul maestrului Ștefan Câlția), remarcat prin marea cantitate de lucrări comisionate de Casa Regală a României, ceea ce l-a făcut să fie considerat pictorul oficial al acesteia. Peisagistica sa de înaltă clasă artistică i-a atras renumele de un Ruisdael român, dar pictura lui Creţu are ecouri şi din artişti prerafaeliţi, precum John Everett Millais. Picteazăîn general grădini, adevărate labirinturi vegetale, încâlcite şi prolixe, dar şi selve teutone, întunecate şi neliniştitoare, de un gotic tipic germanic. Peisajele silvane din această expoziţie constituie deja o revelaţie pentru iubitorii de artă bucureşteni.

Acceptând atrăgătoarea propunere a galeristei, curatorii Andrei şi Andreea Grosu au venit cu elemente din artele pe care le stăpânesc cel mai bine, realizând astfel în spaţiul Arbor.art.room un neaşteptat şi de neratat dialog al artelor. Titlul expoziţiei le-a fost sugerat de versurile piesei The Severed Garden a celebrei trupe The Doors (avându-l ca lider şi vocal pe genialul Jim Morrison):

They are waiting to take us / into the severed garden.

Fundalul sonor (soundtrack-ul, cum îl numesc curatorii) este asigurat de cântecul The Doors, cu variaţiuni ale celebrului Adagio in G Minor compus de Albinoni.Soţii Grosu au remodelatspaţiulArbor.art.roompentru „recrearea atmosferei din primul strat al operei artistului“, dorindu-şi ca singurele puncte luminate săfie tablourile. Galeria devine un spaţiu adânc în care imersiunea este posibilă chiar dacă priveşti cu nasul lipit de geamuri. Un cadru întunecat pentru întunericul din spatele peisajelor vii ale artistului. Iar coloana sonoră este The Doors, pentru că e un continuu recital de poezie ascuns în acorduri“, spun Andrei şi Andreea Grosu.

Statement-ul curatorial al soţilor Andrei şi Andreea Grosu:

Arta e dezbătută dintotdeauna. Poate că asta este menirea actului artistic, să nască păreri, senzaţii, polemici aprinse. Să nască ceva în oameni. Pe lângă toate acestea, arta mai face un lucru valoros: emoţionează. Emoţia e tot ce ne dorim în faţa operei de artă.

Vadim Creţu creează un eseu în imagini despre o lume nevăzută, o lume care ascunde întuneric în fiecare colţ neatins. Primplanul acestor spaţii imaginate este o coordonată pentru ce am învăţat căînseamnă viaţa. Dedesubturile acestui univers fascinează obsesiv la o privireatentă, ascunzişurile necunoscute care transpar din spatele celor mai vii aşezări de pe pământ ne înspăimântă până la pietrificare şi ne prefac în statuile din mijlocul pădurii sale. Întunecimea care pândeşte de după fiecare înfăptuire verde conduce spre lumea tragediei antice, din care parcă descind siluetele statuare purtătoare de voci neînsufleţite ale păcatelor, care ne vor tulbura neîntrerupt. Arta lui Vadim Creţu emoţionează. Te simţi infirm şi neajutorat în faţa ei. Îţi răscoleşte toate simţurile, te posedăşi te subjugă cu o forţă neghicită. Te trezeşti cu tine faţăîn faţă. Singur.

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

Păreri?

Comentarii