Pacientii hipertensivi continua sa consume prea multa sare
2018-11-01 11:14:38

Pentru pacientii cu hipertensiune, reducerea consumului de sare ar putea sa contribuie la mentinerea sub control a afectiunii. Totusi, noile cercetari arata ca acesti pacienti au un regim alimentar mai bogat in sare decat cel din anul 1999.

Intre 1999 si 2012, consumul de sare a crescut de la aproximativ 2.900 de miligrame pe zi (mg/zi) la 3.350 mg/zi. Ceea ce depaseste dublul limitei ideale de 1.500 mg/zi, recomandata de American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii), pentru persoanele cu hipertensiune.

O lingurita de sare contine aproape 2.300 mg de sodiu. Sarea contine si clorura, dar sodiul este cel care contribuie la problemele cardiace si la hipertensiune. Sodiul este un nutrient esential care controleaza echilibrul apei in organism. Dar potrivit asociatiei, excesul de sodiu poate cauza retentie de apa, hipertensiune si suprasolicitarea inimii si a vaselor de sange.

„Trebuie sa aveti mare grija cu cantitatea de sare din regimul alimentar, mai ales daca sunteti hipertensivi”, a mai adaugat autorul studiului, dr. Sameer Bansilal. Acesta este profesor asistent de medicina la Scoala de Medicina Icahn, Mount Sinai, New York.

„Persoanele care consuma prea multa sare sunt mai predispuse la hipertensiune necontrolata si pot suferi complicatii ale acesteia, precum insuficienta cardiaca si renala, infarct si accident vascular cerebral”, a declarat acesta.

Potrivit dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie la Universitatea din California, Los Angeles, „aceste constatari contesta eficienta interventiilor de reducere a consumului de sare in randul adultilor hipertensivi.”

Pentru realizarea studiului, Carr si colegii sai au strans date de la mai mult de 13,000 de barbati si femei care au participat la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (Sondajul privind Examinarea Nutritiei si Starii de Sanatate Nationale din Statele Unite) intre 1999 si 2012. Toti participantii sufereau de hipertensiune. Varsta medie a fost de 60 de ani.

Studiul a aratat ca aportul zilnic de sodiu in randul persoanelor hipertensive a crescut cu mai mult de 14% din 1999 pana in 2012. In randul hispanicilor si afro-americanilor, consumul de sodiu a crescut cu 26%, respectiv 20%.

Iar in randul caucazienilor, consumul de sodiu a crescut cu 2%. „Persoanele caucaziene au consumat mereu mai multa sare, asa ca nu e ca si cum s-ar afla la un nivel bun, mai degraba au ramas la acelasi nivel, iar hispanicii si afro-americanii au ajuns de la un nivel bun, la unul mai putin bun”, a spus Bansilal.

Printre persoanele cu cel mai scazut consum de sare s-au numarat cele care suferisera deja un infarct sau accident vascular cerebral, cele care luau medicamente pentru tensiunea arteriala, persoanele cu diabet, persoanele obeze si cele cu insuficienta cardiaca, a precizat acesta.

„Se pare ca cel putin acestea au luat mesajul in serios si si-au redus consumul de sare, ceea ce este incurajator”, a mai adaugat Bansilal. Pentru persoanele fara hipertensiune, ghidurile in materie de nutritie din Statele Unite recomanda un consum maxim de o lingurita de sare pe zi (2,300 mg de sodiu), a spus Bansilal.

Samantha Heller este nutritionist clinic la New York University Langone Medical Center (Centrul Medical Universitar Langoneal Universitatii din New York City). Potrivit spuselor sale, „Ati putea crede ca nu consumati prea multa sare, dar ganditi-va la acest lucru: numai o lingurita de sare contine aproape 2.300 mg de sodiu.”

Si, a adaugat aceasta, cel mai probabil, majoritatea sodiului din regimul nostru alimentar nu provine din solnita. „Peste 75% din sarea consumata provine din alimentele ambalate si semi-preparate. Doar in jur de 15-20% provine din sarea din solnita”, a spus Heller.

Alimentele bogate in sare includ alimentele foarte procesate, semi-preparate, ca supele, pizza, painea, sosurile si mezelurile. Sodiul se gaseste si in produse precum bicarbonatul de sodiu, praful de copt, glutamatul monosodic, fosfatul disodic, praful de usturoi, benzoatul de sodiu si alti aditivi, a spus aceasta.

„Avand in vedere ca unele dintre aceste componente sunt adaugate pentru textura si pentru a sta pe rafturi timp indelungat sau ca potentiator de arome si conservant, e posibil ca alimentele sa nu aiba un gust sarat”, a spus Heller. „Ceea ce nu inseamna ca nu contin multa sare.”

Organizatia Mondiala a Sanatatiic (OMS) estimeaza ca aproximativ 2,5 milioane de cazuri ar putea fi prevenite anual daca consumul de sare s-ar reduce pana la nivelul recomandat. Heller sugereaza ca „prepararea alimentelor in casa cat mai des reprezinta cea mai usoara metoda de a reduce sarea din regimul nostru alimentar.”

Rezultatele studiului au fost prezentate pe 19 martie in cadrul conferintei anuale a American College of Cardiology (Colegiului American de Cardiologie) din Washington. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

Ce spun alte studii despre legatura dintre aportul de sare si hipertensiune

Sarea a fost, in ultimul secol, subiectul unor cercetari stiintifice intense, in legatura cu cresterea valorilor tensiunii arteriale. Reducerea moderata a aportului de sare din dieta noastra este, in general, o masura eficienta pentru a reduce tensiunea arteriala, spun oamenii de stiinta.

O reducere a cantitatii de sare din dieta, de la aportul actual de 9-12 g/zi pana la nivelurile recomandate de sub 5-6 g/zi va avea efecte benefice majore asupra sanatatii sistemului cardiovascular.

Un alt studiu de referinta a avut in vedere dieta DASH si consumul de clorura de sodiu (sare). Oamenii de stiinta au vrut sa vada efectele pe care le are consumul de sare asupra tensiunii arteriale la oameni. Studiul a demonstrat ca o reducere a consumului de sare a scazut tensiunea arteriala atat in grupul de control, cat si in grupul de persoane care au tinut dieta DASH.

In plus, combinatia unei diete sarace in sare si a unei diete DASH a avut un efect mai mare asupra tensiunii arteriale decat oricare dintre aceste modificari in parte.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *