O nouă platformă online pentru întreprinderile sociale, lansată de ARAS
2015-12-18 19:56:53

11 structuri de economie socială (SES), cu angajați din categorii vulnerabile, au fost înființate și susținute anul acesta de ARAS (Asociația Română Anti-SIDA, www.arasnet.ro), în cadrul proiectului de antreprenoriat social „Măsuri active pentru dezvoltarea economiei sociale în regiunile Bucureşti Ilfov şi Sud Muntenia!”, derulat împreună cu partenerii Piontani Services și Primăria Comunei Bilciurești (www.antreprenoriatsocialaras.ro). Produsele și serviciile celor 11 SES-uri, dar și ale altor întreprinderi sociale similare din România, vor putea fi cumpărate online de pe noua platformă www.arasmagazin.ro, proiect care face posibilă implicarea socială printr-un simplu click.

Cele 11 întreprinderi sociale au generat 46 de locuri de muncă pentru persoane din categorii vulnerabile, în domenii precum: sticlărie, croitorie, catering, web design, printare digitală, consultanță în resurse umane, servicii de curățenie, comerț, instalații şi grădinărit, divertisment, sănătate. Antreprenorii sociali au beneficiat de training, consultanță, un buget inițial de investiții, un plan de afaceri propriu, o politică de prețuri și un plan de vânzări, realizate împreună cu managerii ARAS. Planurile sunt actualizate și dezvoltate permanent, sub coordonarea ARAS și a partenerilor săi, obiectivul pe termen lung fiind ca aceste structuri să devină capabile să se autosusțină.

În crearea acestor structuri s-au implicat următorii antreprenori sociali: Alexandru Hanc, Ionel Ghiță, Silvia Mişu, Dina Rotaru, Dan Mihăilă, Iulian Florin Niculae, Marian Brebeanu, Ioana Ianoş, Ilie Preda, Marius Gheorghe, Corina Vieriu.

„Cu ajutorul proiectului derulat de ARAS și partenerii săi, întreprinderile sociale și-au angajat personal, au cumpărat echipamente, și-au închiriat spații noi sau și-au promovat serviciile prin campanii de comunicare profesioniste. Un exemplu în acest sens sunt Atelierele Kotys (www.atelierelekotys.ro), care și-au achiziționat utilaje performante – cuptoare de sticlă fuzionată –, și-au deschis un nou spațiu și au angajat personal care să producă obiecte decorative și mobilă”, explică Dragoș Marcu, manager de proiect.

În cadrul proiectului, au fost organizate cursuri de informare, consiliere și calificare pentru persoanele din categorii vulnerabile, care au șanse reduse de integrare pe piața muncii. 500 de persoane din comunitățile vizate au completat chestionare de evaluare a abilităților şi competențelor, iar 125 dintre ele au beneficiat de sesiuni de consiliere în muncă și de cursuri de instruire în utilizarea calculatorului.

Cele 35 de persoane implicate în activitățile SES-urilor au beneficiat de cursuri de formare profesională și de 175 de sesiuni de consiliere şi îndrumare, câte cinci pentru fiecare angajat. Managerii celor 11 structuri au participat la cursuri de management în antreprenoriatul social. În afara angajaților SES-urilor, 90 de persoane defavorizate au primit sprijin în orientarea pe piaţa forţei de muncă, fiind organizate 270 de sesiuni, individuale sau de grup, de informare şi consiliere.
„În timpul foarte scurt – 11 luni – în care s-a derulat acest proiect, pe lângă rezultatele prevăzute, s-a reuşit un lucru formidabil: s-au creat 11 echipe adevărate, formate din oameni entuziaşti şi îndemânatici, care au avut o bună ocazie să înveţe împreună, să lucreze împreună și să descopere că se poate, de fapt, atunci când lumea zice că nu. Datorită antreprenoriatului social, ei au depășit un blocaj puternic, reușind să-și regăsească încrederea și motivația și să devină autonomi prin munca lor”, declară Maria Georgescu, director executiv ARAS.

Pentru a le susține în mod direct munca și a face posibilă implicarea socială, ARAS lansează un proiect nou: magazinul de comerț online www.arasmagazin.ro, unde pot fi regăsite o parte din produsele şi serviciile structurilor de economie socială din proiect, iar pe viitor și ale altor întreprinderi similare din țară. De la bijuterii şi vaze din sticlă realizate manual, până la accesarea unor servicii de sănătate, toate cumpărăturile efectuate pe www.arasmagazin.ro contribuie la dezvoltarea întreprinderilor sociale româneşti.

***
În ultimii 10 ani, ARAS a desfășurat programe sociale în nouă județe și s-a adresat în special persoanelor vulnerabile față de infecția cu HIV, respectiv consumatori de droguri injectabile, persoane implicate în prostituție, persoane fără adăpost, femei însărcinate, tineri. Prin intervenția în cadrul diferitelor proiecte și programe, organizația și-a extins intervenția și asupra persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanelor din mediul rural sau celor fără o calificare corespunzătoare. Acesta este primul proiect în care dezvoltarea abilităților persoanelor cu risc de excluziune este însoțită și de crearea unor structuri de economie socială apte de a se autosusține și dezvolta pe termen lung, și după finalizarea proiectului.

Problemele identificate la nivelul grupului țintă vizat de proiect sunt: lipsa încrederii în sine și a motivației de căutare a unui loc de muncă, obișnuința de a face parte dintr-o categorie asistată social și în unele cazuri dependența de subsidiile și măsurile pasive pe termen lung de asistență socială, lipsa competențelor necesare pentru integrarea pe piața muncii și lipsa unui sistem public eficient de susținere a persoanelor din grupurile vulnerabile. Pe lângă susținerea psihologică și de formare profesională a grupului țintă, noutatea acestui proiect vine din crearea de locuri de muncă prin antreprenoriat social.

***
ARAS, Asociația Română Anti-SIDA (www.arasnet.ro), este o organizație non-guvernamentală înființată în 1992 de un grup de tineri voluntari care și-au propus drept misiune: informarea și educarea tuturor categoriilor de populație asupra pericolului reprezentat de SIDA și asupra mijloacelor de prevenire a infecției cu HIV, promovarea atitudinii de sprijin față de persoanele deja infectate sau bolnave, apărarea drepturilor și intereselor acestora; oferirea de servicii de asistență materială, morală și psihologică pentru persoanele infectate sau bolnave și pentru familiile acestora.

ARAS desfășoară proiecte și campanii prin Fondul Social European pentru a sprijini integrarea socială și profesională a persoanelor vulnerabile, aproape 9000 de persoane beneficiind de susținere printr-un program de trei ani, „Este dreptul tău să ştii – proiect de promovare a sănătăţii pentru femei” desfășurat până în ianuarie 2013. De asemenea, ARAS asigură instruire pentru cadre sanitare, advocacy pentru respectarea drepturilor beneficiarilor, pregătirea și implicarea voluntarilor. În fiecare an, organizația oferă asistență și servicii de informare pentru circa 10.000 de beneficiari.

Organizația a administrat și alte finanțări nerambursabile din fonduri ale Uniunii Europene (PHARE, etc), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, TBC și Malariei, UNICEF, UNODC, USAID, SOROS. Organizația are o echipă de 70 de profesioniști din care peste 20 au experiență în managementul proiectelor.
Facebook: www.facebook.com/ARASRomania.

***
Piontani Services este unul dintre partenerii din proiect cu experiență în lucrul cu persoane din grupuri vulnerabile, fiind o unitate protejată acreditată conform legii. Firma derulează activități specifice în domeniul serviciilor de curățenie. PS a luat ființă la inițiativa unui grup de tineri care au dorit să devină persoane active pe piață și să își asigure dezvoltarea personală și profesională. Modelul de funcționare al partenerului este unul preluat din experiența internațională, respectiv model italian de dezvoltare a acestei afaceri. Expertiza PS privind constituirea și funcționarea structurilor de economie socială de tip unitate protejată a fost transferată în vederea promovării principiilor și modelului de unitate protejată.

***
Primăria Comunei Bilciurești este o unitate administrativ-teritorială care desfășoară activități ce au ca scop dezvoltarea comunei din mai multe puncte de vedere. Prioritare sunt dezvoltarea infrastructurii și ridicarea gradului de ocupare în muncă pentru locuitorii comunei, urmărindu-se și un grad mai înalt de calificare a forței de muncă. Pe lângă infrastructură, pe lista de obiective ale primăriei se mai găsesc dezvoltarea economică a comunei, îmbunătățirea protecției sociale pentru locuitorii acesteia, îmbunătățirea calității actului administrativ, organizarea de activități sportive și culturale.

Vă las mai jos câteva imagini, apoi vă aștept cu impresii.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *