Muzica si beneficiile sale - Cum te influenteaza
2018-07-09 12:54:50

Muzica reprezinta un element important al vietii noastre, fiind prezenta in toate momentele cheie, dar si in viata de zi cu zi. Este cunoscut efectul calmant pe care aceasta il are asupra psihicului nostru, insa, pe langa acesta, muzica aduce si alte avantaje.

Muzica te poate binedispune

De-a lungul vremii s-a vehiculat ideea ca anumite tipuri de muzica (clasica, jazz, rock) au efecte benefice asupra starii de spirit. In momentul de fata, s-a observat ca nu conteaza stilul ascultat, ci modul in care o persoana rezoneaza cu melodia propriu-zisa. Asadar, daca iti place o melodie, fii sigura ca iti va ridica moralul indiferent de cat de trista esti in acel moment.

Se pare ca ritmul influenteaza foarte tare efectul pe care il va avea o piesa asupra organismului: in timp ce un ritm linistit va avea proprietati calmante, un ritm alert va fi perfect pentru a te revigora asemeni unei cesti cu cafea.

Muzica iti trezeste amintiri

Din pacate, ne este mai usor sa legam un moment neplacut de o anumita muzica si sa il retraim de cate ori auzim piesa respectiva, insa si vice-versa este valabila. Spre exemplu, vei rememora mereu clipele de maxima fericire atunci cand vei asculta melodia pe care ai dansat la nunta ta, sau acordurile pieselor pe care le ascultai cand mergeai la munte cu prietenii, in liceu.

Muzica iti schimba perceptia

In urma unui studiu in care, avand pe fundal melodii vesele sau triste, persoanele erau puse sa recunoasca in anumite imagini emoticoni veseli sau tristi, s-a observat ca muzica vesela ii facea pe cei supusi testului sa observe predominant emoticoni veseli, in timp ce muzica trista a avut exact efectul invers.

In plus, oamenii erau tentati sa observe fetele vesele sau triste (in concordanta cu muzica pe care o ascultau) chiar si acolo unde acestea nu existau.

Invata sa canti la un instrument

S-a observat ca persoanele care canta la instrumente invata mai usor limbile straine. Acest fapt se datoreaza accentuarii neuroplasticitatii (abilitatea sistemului nervos de a se adapta la diversi stimuli) si dezvoltarii capacitatii de a asocia mai usor diverse sunete si a forma cuvintele.

In plus, copiii care iau lectii de muzica au un vocabular mai bogat si au abilitati de citire mai bine definite decat copiii care nu invata sa cante la vreun instrument. instrument muzical

Muzica scade hipertensiunea arteriala

Cercetatorii de la Universitatea din Florenta au ajuns la concluzia ca auditia de muzica indiana (raga), clasica sau celtica zilnic, timp de 4 saptamani, a redus semnificativ valorile tensionale la bolnavii ce sufereau de hipertensiune arteriala.

Muzica folosita in marketing

Cel mai bun exemplu este cel al colindelor de Craciun difuzate inca de la inceputul lunii decembrie in magazine: acestea iti amintesc de momentele frumoase petrecute impreuna cu familia, in fiecare an, si te determina sa cumperi mai multe cadouri decat ai bugetat.

Deci, pentru a avea o zi minunata, sfatul nostru este sa iti deschizi player-ul muzical si sa iti faci un playlist cu toata muzica preferata. Bineinteles, daca nu cumva ne-ai luat-o inainte si deja asculti ultima melodie care a intrat in lista de preferate.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *