Mia își ratează răzbunarea, Imaculat și Videograme dintr-o pandemie premiate în cadrul celei de-a 11-a ediții Les Films de Cannes à Bucarest
2020-11-02 20:47:21

Cea de-a 11-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest s-a încheiat aseară. Timp de 10 zile spectatorii s-au putut bucura de proiecțiile outdoor și drive-in dar și de programul online din Orange TV Go unde, pe lângă selecția ‘Best-of’ de filme premiate în anii trecuți la Cannes, spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmele românești din Avanpremierele Toamnei. Filmele de lungmetraj din această secțiune au fost eligibile pentru Premiul Publicului, constând în suport de distribuție oferit de Dacin Sara. Lungmetrajul câștigător al premiului în valoare de 2500 de euro este Mia își ratează răzbunarea în regia lui Bogdan Theodor Olteanu.

 

Dintre cele 19 proiecte produse sau co-produse în România înscrise la cea de-a 5-a ediție Works in Progress (WiP), juriul internațional a ales câștigătorii celor două premii ce constau în servicii de post-producție, după cum urmează: Imaculat, debutul în lungmetrajul de ficțiune al regizorilor Monica Stan și George Chiper Lillemark, a câștigat premiul în valoare de 10 000 de euro oferit de Cinelabs Romania iar Videograme dintr-o pandemie, documentarul semnat de Andrei Dăscălescu, premiul de 5 000 de euro oferit de Multimedia Est.

 

Membrii juriului: Lorenzo Esposito (selecționer, Berlin IFF), Sata Cissokho (Memento Films), Matthieu Darras (director – First Cut Lab), Kataryzna Siniarska (agent, New Europe Film Sales), Giona Nazzaro (Rotterdam IFF) și Lenka Tyrpakova (Karlovy Vary IFF) au premiat în unanimitate Imaculat pentru calitățile sale vizuale și realismul dur. O poveste despre dependență și răscumpărare, filmul creează un continuu spațiu-timp alternativ, care este profund legat de percepția idiosincratică a protagonistei asupra propriilor chinuri. Directorul de imagine face o muncă foarte complexă, evocând o percepție a stării lucrurilor care există între dorința de a recâștiga o așa-numită ‘viață normală’, precum și dorința nestinsă de a-i evada. Având în vedere calitățile vizuale puternice ale proiectului ‘Imaculat‘, juriul a decis să-l premieze pentru ca producția să se concretizeze pe deplin, finalizănd astfel proiectul regizorilor”.

 

Tot în opinia juraților, filmul documentar produs de Paula Niculescu și Andrei Dăscălescu, Videograme dintr-o pandemie este „un jurnal colectiv ce prezintă publicului o portretizare intimă și convingătoare a vieții de zi cu zi în timpul perioadei de izolare, surprinzând prin poveștile personale gama largă de emoții cu care ne-am luptat cu toții în ultimul timp”.

 

Cosmografia proiectul Anei Țăran prezentat în cadrul programului FILM SPEED-DATING a fost ales să beneficieze de consiliere pe scenariu în urma sesiunii de pitch. Aflat la prima ediție programul își propune să ofere oportunitatea scenariștilor, regizorilor și producătorilor români să se întâlnească pentru a dezvolta împreună proiecte de film.

 

În perioada 26-30 octombrie, selecționeri ai celor mai importante festivaluri internaționale precum Cannes, Berlin, Sundance, Locarno, Rotterdam, Toronto, Varsovia, Tallinn și Vilnius au putut viziona prezentările proiectelor aflate în selecția Works in Progress. Totodată, un numar record de peste 20 de agenți internaționali de vânzări din toată lumea au participat și au avut ocazia unică de-a se intâlni online, one-to-one cu producătorii și regizorii filmelor în post-producție, pregătite pentru a fi lansate în 2021. Works in Progress, programul din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest ce aduce în atenția profesioniștilor din industria filmului internațional cele mai noi producții majoritare și minoritare românești an de an, a avut anul acesta una dintre cele mai de succes ediții de până acum.

 

Tot online s-au desfășurat anul acesta și Managing Talents. Numărul mare de înscrieri la cea de-a 5-a ediție a programului a determinat organizatorii să aducă un al treilea invitat care să lucreze cu actorii înscriși. Astfel cei selectați s-au putut întâlni în cadrul atelierelor de pe 31 octombrie cu: William Conacher, Cristian Mungiu și Poll Moussoulides.

 

Cele zece zile de festival au adus publicului de la București, dar și celui național, cele mai noi filme de la Cannes și din festivalurile mari ale lumii, majoritatea în premieră. Proiecțiile au fost rezervate la capacitatea maximă prevăzută de normele de siguranță din această perioadă, atât în locațiile outdoor cât și la drive-in. Online spectatorii au putut viziona filme și participa la Masterclassul cu Naomi Kawase, invitata specială a acestei ediții a Les Films de Cannes à Bucarest. Masterclassul a fost transmis în direct pe Zoom și pe pagina de Facebook a festivalului.

 

Offline, proiecțiile de pe toată durata festivalului din Grădina Cărturești Verona și cele din primul weekend de festival de la Fabrica Grivița au fost ocupate până la ultimul scaun disponibil, cinefilii arătând și de data aceasta că pasiunea pentru film depășește obstacolele oferite de vremurile pe care le străbatem dar și de vremea sfârșitului de octombrie din București. Tot offline, actrița Marina Palii (participantă la Managing Talents) a vorbit cu publicul înainte de proiecția filmului Malmkrog în care joacă în regia lui Cristi Puiu.

 

Institutul Francez din România a inaugurat în cadrul festivalului o rezidență de scriere în care vor fi găzduiți creatori români și francezi cu proiecte din domeniul literaturii, muzicii, cinematografiei, teatrului sau artelor digitale, care a fost denumită La résidence de poche / Rezidenţa de buzunar”. La eveniment au fost prezenți Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, și regizorul Cristian Mungiu.

 

Spectatorii prezenți la ultima proiecție din festival au putut să vizioneze și scurtmetrajul Contraindicații de Lucia Chicoş, prima dată pe marele ecran după ce a fost premiat săptămâna trecută în cadrul Secțiunii Cinéfondation la Cannes. Vizionarea a avut loc în prezența regizoarei.

 

Ultima zi a festivalului s-a încheiat cu o scurtă proiecție de film pe Hotelul Intercontinental din centrul Bucureștiului în semn de mulțumire pentru toți cei care au contribuit la realizarea festivalului anul acesta și, mai ales, partenerilor noștri fără de care această ediție nu ar fi fost posibilă în condițiile actuale.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *