John Cassavetes, figură iconică a cinematografului independent american - retrospectivă la American Independent Film Festival
2018-04-15 18:57:17

cu introduceri de Cristian Tudor Popescu, Christian Ferenc-Flatz, Ionuț Mareș, Andrei Tănăsescu

American Independent Film Festival aduce anul acesta un omagiu lui John Cassavetes – cea mai emblematică figură a cinematografului independent american – realizând o retrospectivă cu cinci dintre filmele acestuia. Poetica lui Cassavetes a influențat substanțial generații de cineaști, inclusiv pe Cristi Puiu, regizor marcant al Noului Val Românesc, care l-a numit în repetate rânduri pe Cassavetes ca pe unul dintre regizorii care i-au marcat evoluția cinematografică.

Totodată, John Cassavetes este cel care a avut un rol major în cariera lui Peter Falk, cunoscut publicului român din popularul serial al anilor ’70, „Colombo”. John Cassavetes, el însuși actor dar și regizor și scenarist, a fost căsătorit cu Gena Rowlands, actrița fetiș a filmelor sale, iar copiii săi i-au preluat pasiunea, atât Nick cât și Zoe Cassavetes urmând cariere în mai multe domenii din industria filmului.

Cinefilii bucureșteni vor avea ocazia să vadă în perioada 27 aprilie – 3 mai, filmele „Shadows” (1959), „Faces” (1968), „A Woman Under the Influence” (1974), „The Killing of a Chinese Bookie” (1976) și „Gloria” (1980). Filmele vor fi introduse de cineaști sau critici de cinema, printre care Cristian Tudor Popescu, Ionuț Mareș, Christian Ferenc-Flatz și Andrei Tănăsescu. Proiecțiile din Retrospectiva Cassavetes au loc la Cinema Muzeul Țăranului și accesul va fi liber în limita locurilor disponibile. Se pot face rezervări pe Eventbook.ro

John Cassavetes este considerat unul dintre pionierii filmului american. Contemporan al Nouvelle Vague-ului francez, Cassavetes a redefinit cinematografia americană printr-o abordare onestă a cinema-ului care a sfidat compromisul, alegând să exploreze adevărurile din spatele relațiilor umane cu o curiozitate autentică și incisivă. A fost nominalizat de trei ori la Premiile Oscar, ca scenarist, actor și regizor, și a primit Ursul de Aur la Berlin în 1984 pentru „Love Stream” și Leul de Aur la Veneția pentru „Gloria” în 1980.

Deși activ ca actor în multe producții Hollywoodiene, John Cassavetes a căutat întotdeauna să exploreze posibilitățile actoriei și regiei în cinematografia americană prin filme personale. Și-a păstrat controlul creativ asupra filmelor prin autofinanțare, atrăgându-și prietenii actori în experimentele sale cinematografice și folosindu-se de locații precum casa proprie sau cea a soției, actrița Gena Rowlands. Bazându-se pe interpretări improvizate și pe un stil cinematografic fluid, filmele sale sunt construite în jurul unor personaje complexe din punct de vedere psihologic, jucate cu naturalism de apropiați de ai săi ca Gena Rowlands sau Peter Falk.

Filmele lui John Cassavetes de la American Independent Film Festival, proiecții unice la Cinema Muzeul Țăranului

Shadows (1959)
Sâmbătă, 28 aprilie, ora 16:00
Câștigător al Premiului Criticilor la Festivalul de Film de la Veneția, debutul regizoral al lui Cassavetes este o poveste liberă, care urmărește viețile a doi frați și a surorii lor mai mici, în anii ’50, în New York. „Shadows” este o piesă esențială a cinematografiei independente americane și un început definitoriu în opera lui Cassavetes.

Faces (1968)
Vineri, 27 aprilie, ora 17:30
Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor și cel mai bun actor în rol secundar, „Faces” povestește o noapte decisivă din viața unui om de afaceri și a soției sale. După decizia de a divorța, cei doi petrec o seară în companii diferite, căutând dragoste și atenție cu consecințe tragice.

A Woman Under the Influence (1974)
Miercuri, 2 mai, ora 17:00
Conținând unele dintre cele mai memorabile, intense și emoționante scene arătate vreodată pe ecran, filmul i-a adus lui Cassavetes o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun regizor. Soția sa, Gena Rowlands a fost premiată la Globurile de Aur și Festivalul San Sebastian pentru cea mai bună actriță și a obținut o nominalizare la Oscar.

The Killing of a Chinese Bookie (1976)
Luni, 30 aprilie, ora 17:30
Un neo-noir ‘art-house’, „The Killing of a Chinese Bookie” arată cum eroul principal, Cosmo Vittelli (Ben Gazzara), proprietar al unui club de strip-tease din Los Angeles, reușește să își mențină integritatea, deși este înconjurat de comunitatea criminală a orașului. Totul este însă amenințat atunci când Vittelli îsi pierde clubul la un joc de noroc și singura modalitate de a-și păstra și salva modul de viață este prin a asasina un cămătar chinez, în numele mafiei. Ceea ce urmează este o spirală interminabilă a nesiguranței și auto-distrugerii.

Gloria (1980)
Duminică, 29 aprilie, ora 15:30
Câștigătorul Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, „Gloria” marchează ultima întoarcere regizorală a lui Cassavetes la New York. Filmul i-a adus actriței Gena Rowlands o nouă nominalizare la Oscar.

Programul proiecțiilor și noutăți despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe siteul filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival și Instagram (@AmericanIndependentFilmFest). Bilete pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Vă invit cu drag!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *