Începe Noaptea Albă a Filmului Românesc – avanpremiere, filme tribut și invitați speciali în 8 locații din București
2017-09-21 15:20:39

Pe 22 septembrie, filmele bune românești fac Noapte Albă în București și Cluj. Într-o singură noapte, în 8 locații – săli de cinema și locuri neconvenționale, spectatorii vor putea urmări aproximativ 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurt metraj, în proiecții speciale sau în premieră și avanpremieră.

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru și Grădina cu Filme. Simultan cu proiecțiile din București, în Cluj, la Cinema Victoria vor rula 3 filme, începând cu 22:30.

În cadrul evenimentului, la Cinema Elvire Popesco, publicul va putea savura filme în avanpremieră și premieră, cu invitați speciali la finalul proiecțiilor. Programul începe cu Perfect sănătos, al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, un thriller despre maturizarea care se produce în fața pierderii.

Tot la Elvira Popesco are loc premiera peliculei Un pas în urma serafimilor, debutul în lung metraj al regizorului Daniel Sandu. Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar sistemul corupt și abuziv îi învață pe elevi că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. În rolurile principale se regăsesc actorii Ștefan Iancu și Vlad Ivanov.

Filmul-surpriză, avanpremieră, este programat pentru ora 23:00, iar publicul se va întâlni la finalul proiecției cu realizatorii.

După miezul nopții, de la 00:45, spectatorii vor putea vedea în avanpremieră lungmetrajul Marița (r. Cristi Eftime), un road-movie cu imaginea semnată de Luchian Ciobanu, avându-i în distribuție pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea. Intrarea este liberă.

12 povești scurte din selecția TIFF se pot savura la Deschis Gastrobar, printre acestea regăsindu-se Broken (r. Alex Mironescu), Date Night (r. Stela Pelin), Chers Amis (r. Valeriu Andriuță) și Farul (r. Ionuț Gaga).

Grădina cu Filme Creart va găzdui cele două proiecții-tribut de anul acesta: Pădureanca (r. Nicolae Mărgineanu, 1986) și 100 de lei (r. Mircea Săucan, 1973), în timp ce proiecția aniversară California Dreamin (Nesfârșit) se va desfășura în aer liber la Cinema Muzeul Țăranului Român.

Alte filme care nu trebuie ratate la ediția a 8-a Noaptea Albă a Filmului Românesc sunt Fixeur – propunerea României la Oscar (Cinemateca Eforie), Povestea Iubirii – în prezența echipei (Cinema Muzeul Țăranului), Țara Moartă – cel mai nou documentar Radu Jude (J’ai Bistrot) și Portrete în Pădure (r. Dinu Tănase) – inspirat de romanul „Duminica Mironosițelor” (Unteatru).

Biletele pentru primele 3 proiecții de la cinema Elvira Popesco se pot achiziționa de pe Eventbook. La celelalte filme intrarea este liberă. Programul complet poate fi consultat aici.

Așadar, acestea fiind spuse, vă invit cu mare drag la eveniment, apoi vă aștept cu impresiile voastre. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *