“Filmul documentar este arta secolului 21”, Thierry Garrel, expert! A inceput Aristoteles Workshop!
2016-08-25 13:38:28

Editia a-XI-a a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop a inceput astazi in Surdesti, Maramures. 12 participanti din Anglia, Bosnia, Italia, Finlanda si Romania au inceput cursurile cu expertul Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France, cu peste 40 de ani de experienta in domeniu. Intrebat ce se va intampla in primele zile de workshop, Thierry Garrel spune: “Filmul documentar este arta secolului 21, despre asta este vorba.”

“Baia Mare ne-a ales pe noi, iar acum ii tinem pumnii pentru Capitala Europeana 2021. Saptamana trecuta ma indreptam spre locul acesta cu o intrebare imensa, nu stiam ce o sa iasa. Acum ca am vazut studentii si l-am vazut si pe Thierry, care este pentru a saptea oara alaturi de noi, venit tocmai din Vancouver, senzatia e ca grupul e bun, participantii sunt excelenti, iar lucrurile vor merge snur.” spune producatorul Dan Nutu.

Incepand de astazi si pana pe 24 septembrie, cei 12 participanti, impartiti in patru echipe formate din cate un regizor, cameraman si editor, vor trece prin toate etapele realizarii unui film documentar, de la concept, la filmare, montaj si prezentarea finala in fata unui juriu de profesionisti.

Prima saptamana este una de teorie, la finalul ei urmand sa fie decise echipele si subiectele care urmeaza sa fie filmate. ”Participantii trebuie sa stea impreuna si sa reactioneze la proiectele celorlalti, asa se vor suda relatiile si se vor forma echipele. “, mai spune expertul Thierry Garrel.

Program initiat in 2006, in parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfasoara cu sprijinul Fundatiei Baia Mare 2021, oras candidat pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021 si al Centrului National al Cinematografiei. “Dupa patru ani de Sibiu si Marginime, si cinci ani de minunata Bucovina, intalnirea cu Maramuresul este o noua revelatie. Sunt convisa ca va deschide orizonturi si va da nastere la filme inovative si interesante atat pentru piata nationala cat si internationala.”, spune producatoarea Cristina Hoffman.

Cei 12 participanti sunt:
Regizori: Liliana Constantin (RO / UK), Alexandru Badea (RO), Dragos Hanciu (RO), si Sakari Suuronen (FI)
Cameramani: Ileana Szasz (RO), Diana Rusu (RO/UK), Ivan Koroman (BA) si Piero Di Silverio (IT)
Editori: Delia Oniga (RO), Ruxandra Pintilie (RO), Maria Balanean (RO) si Marina Cracana (RO)

Documentarul castigator va primi un premiu de 2000 de euro, oferit de Farmexim.

Ce parere aveti?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *