Ficatul gras poate fi dureros?
2018-11-01 11:36:20

Pacientii care sufera de steatoza hepatica non-alcoolica (ficat gras) de obicei nu prezinta simptome care sa ii faca sa se gandeasca la o afectare a ficatului. Atunci cand acestea apar, ele sunt ignorate sau sunt atribuite altor probleme de sanatate.

Pacientii pot acuza stare de astenie fizica sau de rau generalizat dar pot sa prezinte si dureri la nivelul abdomenului, in cadranul drept. Durerile ce pot aparea din cauza ficatului gras se pot agrava dupa efort fizic sau dupa o masa crescuta cantitativ. Durerea de sub coaste este cauzata, in cazul steatozei hepatice, de inflamarea ficatului.

Pacientii trebuie sa stie ca nu doar ficatul gras poate cauza dureri in acea zona a abdomenului si e important sa stie cand trebuie sa se prezinte la medic.

Ce alte boli pot cauza dureri in aceeasi zona cu cea a ficatului?

Litiaza biliara (prezenta de calculi (pietre) in colecist (“fiere”)). In acest caz, daca durerea a aparut brusc, poate reprezenta faptul ca un calcul s-a deplasat si pacientii trebuie sa se prezinte la medic in regim de urgenta.

Pancreatita (afectarea pancreasului datorita exceselor alimentare si de alcool sau a blocarea acestuia de calculi biliari) – durerea este foarte intensa si apare brusc

Ulcerul gastric (poate produce dureri, daca se afla pe portiunea de stomac ce se afla in contact cu ficatul)

Apendicita acuta – in cazuri rare, apendicele se poate situa in alte zone decat cea cunoscuta de toata lumea. Durerea este intensa si apare brusc.

In majoritatea cazurilor in care cauza durerii este incerta, trebuie sa va prezentati la medic pentru un set de analize si o ecografie abdominala. Daca durerea a aparut brusc si este intensa, este recomandat sa apelati la serviciile de medicina de urgenta.

Cu toate ca simptomele steatozei hepatice nu sunt atat de evidente, daca boala evolueaza si determina instalarea cirozei, daunele aduse ficatului pot cauza dureri abdominale severe si spasme musculare in cavitatea abdominala.

Cauza exacta a ficatului gras nu este inca cunoscuta de catre specialisti, insa anumite alegeri pe care le facem la capitolul stil de viata pot deveni factori de risc pentru instalarea steatozei hepatice.

De asemenea, si unele afectiuni precum obezitatea, sindromul metabolic (n.r. sindromul rezistentei la insulina), colesterolul crescut si boala Wilson pot creste riscul de aparitie a ficatului gras,

Potrivit specialistilor, scaderea in greutate, adoptarea unei diete sanatoase, practicarea exercitiilor fizice zilnic, dar si mentinerea nivelului de zahar din sange in limitele recomandate reprezinta metode simple, dar eficiente, de ameliorare a steatozei hepatice.

In peste 90 – 95% din cazurile de steatoza hepatica, afectiunea nu evolueaa in ciroza nonalcoolica a ficatului. Totusi, un procent de 5 – 10% din totalul pacientilor poate dezvolta ciroza din cauza ficatului gras.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *