Despre dragoste, cu François Truffaut | Filme cu Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Gérard Depardieu
2020-11-30 21:27:50
Unul dintre cei mai talentați și influenți regizori ai lumii în 12 filme: Colecția François Truffaut e disponibilă integralpe unlimited.tiff.ro și e cel mai bun motiv să intri în lumea complicată a dragostei, adulterului și a vieții de adult, așa cum a fost ea văzută de inegalabilul regizor francez. Bonus: întâlniri memorabile cu mari actori francezi la vârful carierei lor – Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Gérard Depardieu, Jean-Pierre Léaud.

Iată cele șase filme care completează colecția, începând din 30 noiembrie.
Vezi aici toată selecția.

Les deux anglaises et le continent

Cu: Jean-Pierre Léaud, Kika Markham, Stacey Tendeter // 1971, 132′

Un tânăr din Paris are, în paralel, relații amoroase cu două surori britanice, una cerebrală și calculată, cealaltă senzuală și timidă. Adaptare liberă a unui roman, drama romantică a fost pusă în conexiune, la vremea respectivă, cu propria biografie a lui Truffaut: zvonurile spuneau că regizorul a fost iubitul surorilor Catherine Deneuve și Françoise Dorléac.
VEZI FILMUL

Une belle fille comme moi

Cu: Andre Dussollier, Claude Brasseur, Bernadette Lafont // 1972, 98′

„Un thriller-comedie sarcastic”, cum îl descrie chiar Truffaut, filmul e plin de poante și umor burlesc. Un sociolog naiv și lipsit de experiență face o cercetare despre criminalitate feminină și-și găsește personajul perfect: o femeie închisă pentru că și-ar fi ucis amanții. Impetuoasă și seducătoare, Bernadette Lafont face un rol memorabil în film.
VEZI FILMUL

L’amour en fuite

Cu: Jean-Pierre Léaud, Marie-France Pisier, Claude Jade // 1979, 99′

Antoine Doinel divorțează la 30 și un pic de ani și se îndrăgostește de tânăra Sabine. În paralel, își revede, în flash-back-uri, viața amoroasă haotică și reîntâlnește foste iubite. O recapitulare tandră și melancolică a propriei vieți, în al cincilea și ultimul film din seria dedicată personajului care i-a servit lui Truffaut drept alter-ego. Crezul rămâne același: dragoste sau nimic.
VEZI FILMUL

Le dernier métro

Cu: Catherine Deneuve, Jean Poiret, Gérard Depardieu // 1980, 131′

Uriaș succes de casă, premiat cu zece trofee César, drama despre dragoste și rezistență prin cultură în vremuri tulburi e plasată în timpul Ocupației germane din Franța, în 1942. În timp ce soțul ei evreu se ascunde în pivniță, o actriță (Catherine Deneuve) preia conducerea teatrului și începe o relație pasională cu noul actor din trupă (Depardieu). „O mare reușită în cariera strălucitoare, dar inegală a lui Trauffaut” – L’Humanité.
VEZI FILMUL

La femme d’à côté

Cu: Fanny Ardant, Gérard Depardieu, Henri Garcin // 1981, 106′

Nici cu tine, dar nici fără tine. Doi foști amanți care au trăit o poveste de dragoste tumultuoasă, încheiată brusc, se reîntâlnesc după șapte ani. Au familiile lor și, mai nou, sunt vecini. Dar pasiunea e mai puternică decât rațiunea, iar superba Fanny Ardant și Gérard Depardieu sunt imprevizibili și electrizanți. Un succes de casă în Franța și unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Truffaut.
VEZI FILMUL

Vivement dimanche!

Cu: Fanny Ardant, Jean-Louis Trintignant // 1983, 111′

Ultimul film al lui Truffaut e un noir cu tonuri luminoase, ludic și sentimental, despre un agent imobiliar acuzat că și-ar fi ucis soția și pe amantul ei. În timp ce el se ascunde, secretara lui (Fanny Ardant) investighează crimele pe cont propriu. A fost un succes de public, iar lansarea a avut loc cu un an înainte de moartea prematură a cineastului, la doar 52 de ani.
VEZI FILMUL

Vezi primele filme lansate în colecție: 

Les 400 coups  📍 Tirez sur le pianiste 
Jules et Jim 📍 La peau douce
Baisers volés 📍 Domicile conjugal

 DOZA DE APERITIFF 
Retrospectiva François Truffaut
de Laurențiu Paraschiv
Figură emblematică a Noului Val francez, François Truffaut a lăsat însă în urmă o operă care se simte și astăzi la fel de fresh ca la premieră, motiv pentru care TIFF Unlimited îi dedică în această perioadă o amplă retrospectivă de 12 titluri.

Revista TIFF-ului vine săptămânal cu interviuri, cronici și articole de opinie despre lumea filmului. Răsfoiește aperitiff.tiff.ro.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *