Deficitul de vitamine B12 te face sa te simti slabit si obosit. Iata 4 alimenta care te ajuta
2018-08-17 09:25:34

Corpul uman are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii din sange, nervi, ADN, plus alte functii.

Un adult ar trebui sa primeasca 2,4 micrograme pe zi. La fel ca cele mai multe vitamine, B12 nu poate fi produsa de catre organism, poate fi obtinuta din alimente sau suplimente.

Si aici intervine problema: Unii oameni nu consuma suficienta vitamina B12 pentru a satisface nevoile organismului, in timp ce altii nu pot absorbi suficienta, indiferent de cat de mult consuma.

Deficitul de vitamina B12 este relativ frecvent in special in randul persoanelor mai in varsta, scrie health.harvard.edu.

Esti la risc? Cauzele deficientei de B12

Exista mai multe cauze pentru deficitul de vitamina B12. In mod surprinzator, doua dintre ele sunt legate de activitati intreprinse pentru a imbunatati sanatatea: o dieta vegetariana si chirurgia pentru pierderea in greutate.

Plantele nu contin vitamina B12. Singurele alimente in care gasim B12 sunt carnea, ouale, carnea de pasare, produsele lactate, precum si alte alimente care provin de la animale.

Vegetarienii si veganii au un risc crescut de a dezvolta un deficit de vitamina B12 in cazul in care nu mananca boabe care au fost imbogatite cu vitamina sau daca nu iau un supliment de vitamine.

Persoanele care au suferit interventii chirurgicale pentru a pierde in greutate au un risc, deoarece operatiunea interfereaza cu capacitatea organismului de a extrage vitamina B12 din alimente.

Bolile care interfereaza cu absorbtia de alimente, cum ar boala celiaca sau boala Crohn, pot provoca probleme, precum si utilizarea de medicamente prescrise frecvent pentru arsuri la stomac, deoarece reduc productia de acid in stomac (este nevoie de acid pentru a absorbi vitamina B12).

Cum recunosti deficitul de vitamina B12. Simptome

Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta lent, cauzand simptome care apar treptat si se pot intensifica in timp sau se poate instala rapid. Simptomele pot include:

senzatii stranii, amorteala, furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor

dificultate la mers (impiedicare, probleme de echilibru)

anemie

limba umflata si inflamata

piele ingalbenita (icter)

dificultati de gandire si rationament (dificultati cognitive) sau pierderi de memorie

paranoia sau halucinatii

slabiciune

oboseala

Un medic cu experienta poate diagnostica un deficit de vitamina B12, dar este nevoie de un test de sange pentru confirmare.

Depistarea precoce si tratamentul sunt importante. “Daca este lasata netratata, deficienta poate cauza probleme neurologice severe si boli de sange”, spune Dr. Bruce Bistrian.

Consumați aceste patru alimente pentru creșterea și restabilirea nivelului de vitamina B12 din organism: această vitamină este considerată a fi cea mai complexă, întrucât are un rol deosebit de important pentru organismul nostru.

Surse alimentare pentru creșterea nivelului de vitamina B12

Moluștele. Sunt o sursă excelentă de vitamina B12, sunt bogate în fier și au numai 126 de calorii pe 100 de grame.

Carnea de vită. Abundă în vitamina B12 și vitamina A.

Ouăle. Foarte bogate în vitamina B12.

Carnea de curcan. Nu numai că este delicioasă, dar este o sursă importantă de vitamina B12.

Surse alimentare vegane pentru creșterea nivelului de vitamina B12

Cereale

Brânză

Iaurt

Lapte de cocos, de migdale, de soia

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *