Cum îți faci copilul să citească. 5 tehnici care nu dau greș
2019-02-28 17:21:14

I-ai citit încă de când era mic, te vede și pe tine făcând asta în fiecare seară, dar nu reușești nicicum să-l convingi să citească. Multe mame se confruntă cu această problemă. Și nici măcar nu îi poți învinui. Gadgeturile, jocurile și desenele animate par sa fie cu mult mai atractive pentru copii decat să-și petreaca timpul cu o carte în mană. Și atunci ce facem?

Studiile arată că elevii din ziua de astăzi citesc, în medie, cel mult 3 cărți pe an, și asta fiind obligați. Părințîi consideră că de vină pentru această stare de fapt sunt școală, gadgeturile, jocurile video.

Totuși, chiar dacă acești factori există și pot influență într-o măsură mai mică sau mai mare dorința copiilor de a citi, prin atitudinea lor, prin ceea ce fac, părinții ii pot evita cu brio și pot realmente să le insufle odraslelor lor bucuria de a citi.

Iată câteva modalități prin care îți poți face copilul să citească:

1. Recompense

Poți încerca să îi oferi mici recompense pentru fiecare pagină citită, însă trebuie să ții cont că această metodă funcționează doar pe o scurtă perioadă de timp. Copilul își va pierde interesul și pentru recompensele primite.

O altă metodă este aceea de a lansa o provocare.

“Să gasim cartea cea mai mică. Am mers in librărie și am cumpărat cea mai micuța carte, pe care a fost nerăbdătoare să o citească. I-a plăcut atât de mult ideea, încât acum abia așteaptă un târg de carte, unde să mergem să căutam o carte și mai mică”, a povestit o mămică, potrivit totuldespremame.ro

2. Continuă să-i citești copilului chiar și după ce a învățat să citească singur

Numeroși părinți renunta la momentul zilnic de lectură după ce copilul învață să citească singur. Această schimbare ar putea să-i descurajeze pe copii, deoarece, la început, ei citesc mai greu, pe litere, pe silabe și, până ajung să termine propoziția, uită cu ce a început.

În plus, vorbim și de procese complexe precum înțelegerea și analiză sensului frazei, nu doar de repetarea mecanică a textului.

3. Alege cărți haioase sau creați propria poveste

Alege cărți adecvate vârstei lor. Cu cât mai haioase, cu atât mai bine!

Pasiunea și bucuria de a face un anumit lucru devine și mai puternică atunci când suntem nu doar observatori, ci particpanti direcți în proces. Astfel, puteți crea, tu și copilul, propriile voastre povești și povestiri, le puteți ilustra și le puteți lega într-o carte.

Mare grijă, însă, nu-l obligă pe copil să facă aceste lucruri și, mai ales, nu-l obligă să scrie singur, pentru a nu-i tăia tot avântul.

4. Ascultarea audiobook-urilor și a teatrului radiofonic

Aproximativ 30% dintre persoane sunt preponderent auditive, adică cel mai dezvoltat simt este auzul și percep cel mai bine informația prin intermediul acestuia. Copiii care, în perioada preșcolară, au ascultat spectacole audio, cărți audio, ascultă și rețîn mai ușor informațiile pe care le preda profesorul în clasa.

Mai mult, ascultând o poveste audio, copilul este stimulat, de multe ori, să citească apoi și cartea.

5. Priviți filme realizate pe baza unor cărți

Dacă doriți și dacă există posibilitatea, puteți alege că, după ce copilul a citit sau ați citit împreună o carte, să vedeți și ecranizarea acesteia. Acesta va fi, în primul rând, un exercițiu de imaginație, căci, în timpul lecturii, copilul și-a imaginat cu totul diferit personajele, atmosfera.

Poți discuta apoi cu copilul ce momente au fost eliminate în film, care dintre scene au fost accentuate de către regizor, care au fost prezentate mai puțin reușit etc. De asemenea, privind un film realizat pe baza unei cărți, copilul va înțelege și mai bine subiectul, gândurile și ideile autorului.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *