Cele mai frumoase nume de fete din România si ce inseamna fiecare
2018-09-03 20:57:26

Părinții ne aleg un nume la botez, dar acesta nu este deloc întâmplător. El face parte din personalitatea noastră, ne influențează viața socială, relațiile și modul în care ne dezvoltăm mai târziu.

Iată câteva dintre cele mai populare și frumoase nume de fete și ce semnifică fiecare.

Ana

Este un nume istoric și biblic, împrumutat din Vechiul Testament unde era scris Hannah. El înseamnă ”harul” sau ”darul lui Dumnezeu” către oameni. A fost purtat de femeile evlavioase din Biblie, de regine și de numeroase femei de viță nobilă.

În cultura populară românească, Ana este numele unor zâne, dar și al fecioarelor curate. Acest nume reprezintă puritatea, simplitatea și cinstea.

Nume de fete. Adriana

Înseamnă ”fericire” sau ”iubire” și provine de la numele orașului italian Hadria, care a dat și numele Mării Adriatice. Acest nume semnifică devotament și un caracter puternic, specific femeilor care știu ce vor în viață și care sunt pregătite să lupte pentru visurile lor frumoase.

Alexandra

Provine din numele grecesc Aleksandros care înseamnă ”protector, apărător”. Vechii greci o mai numeau Aleksandra pe marea zeiță Hera, care era considerată protectoarea căsniciilor și a familiilor.

Este un nume care reprezintă forța interioară, determinarea și curajul, fiind potrivit pentru o femeie care își ascunde emoțiile, dar care este deosebit de afectuoasă și grijulie.

Bianca

Este forma latină a adjectivului germanic ”blanc”, care înseamnă ”alb, frumos sau pur”. El reprezintă o femeie deosebită, fină și feminină, care pare fragilă, dar care are multă forță interioară. Denotă o personalitate comunicativă, curioasă și activă, care învață foarte repede și este atrasă de nou.

Cristina

Este un nume vechi, derivat din Cristos, și înseamnă discipolul lui Dumnezeu. Este potrivit pentru o persoană mai timidă și mai rezervată, care își alege cu grijă prietenii și care are nevoie de protecție și multă afecțiune. Îi place liniștea și este ordonată, iar dacă este încurajată, poate avea realizări deosebite în viață.

Diana

Este un nume diafan și feminin, chiar dacă a fost purtat în vechime de Artemis, zeița vânătorii și a pădurilor. Pe de altă parte, Diana Artemis era și zeița femeilor însărcinate, iar misiunea ei era aceea de a ocroti mama și copilul.

Pe de altă parte, Diana provine de la Dion, care însemna Zeul suprem în Grecia antică. Se potrivește unei femei inteligente, cochete, ușor capricioase, dar foarte iubitoare.

Elena
Este un nume de sorginte grecească, provenind de la numele poetic al Lunii, Selena. A fost purtat de mama împăratului roman Constantin cel Mare, cea care se presupune că a găsit mai multe obiecte sfinte din perioada în care a trăit Iisus. De la faimoasa împărăteasă Elena, mulți creștini și-au botezat fiicele cu acest nume. El semnifică frumusețe, delicatețe, duioșie și afecțiune.

Florentina
Provine de la numele orașului Florența, de la numele zeiței Flora, dar și de la vechiul nume roman Florentinus care înseamna ”prosper, înfloritor”. El înseamnă bogăție, atât materială, cât și sufletească, frumusețe, gingășie și feminitate. Răspândește voioșie și se potrivește cu o personalitate deschisă și atrăgătoare, care știe să se bucure de darurile vieții.

Gabriela
Provine de la numele arhanghelului Gabriel și înseamnă ”puterea lui Dumnezeu”. Este un nume cu semnificații străvechi, potrivit pentru o femei voluntară, hotărâtă, cinstită și cu principii bine alese în viață. Este o persoană pozitivă, care nu se lasă dobărâtă de încercările grele și care are mare încredere în forțele proprii.

Irina
Înseamnă ”pace” și este un vechi nume din Roma antică potrivit pentru femeile de rang nobil, delicate, dar mândre. Ușor distantă, dar foarte sensibilă, vrea să fie o femeie rafinată, să facă impresie și să fie admirată. Pe de altă parte, este curajoasă și are visuri mari, pe care știe cum să și le îndeplinească.

Liliana
Ne duce cu gândul la florile de crin, albe, delicate și foarte parfumate. Se potrivește cu o fire spontană, atrăgătoare și veselă, dar foarte ambițioasă. Pe de altă parte, este și o fire capricioasă și autoritară.

Maria
Moștenit tot din Biblie și tot din cultura ebraică precum multe alte nume cu origini religioase, aceste nume a rămas de-a lungul veacurilor la fel de frumos și plin de semnificații. Maria înseamnă mare, infinit, dragoste nețărmurită, maternitate și sacrificiu. Este un nume potrivit pentru firile emotive, sensibile și afectuoase.

Monica

Provine de la termenul de bază ”moneo” care însemna în latină ”sfătuitor”, dar putea avea și sensul de ”singur”. Acest nume semnifică seriozitate, înțelepciune, maturitate, răbdare și gândire analitică. Poate fi o fire introvertită, care preferă singurătatea, decât compania unor persoane nepotrivite. Ea caută liniștea și ordinea și este deosebit de apreciată în societate.

Nicoleta

Popular si apreciat in onomastica romaneasca, prenumele de fata Nicoleta este forma feminina a numelui de Nicolae. Specialistii spun ca prenumele de Nicoleta provine de la numele de la Nikolaos. In plus, Nike era considerata zeita victoriei, de aceea semnificatia prenumelui Nicoleta este victorie.

Nadia

Este un nume cu rădăcini în limba rusă, unde semnifică ”nădejde sau speranță”. El se potrivește unei femei optimiste și active, care își alege cu grijă calea în viață și nu se abate până nu ajunge la destinația visată. Sensibilitatea, iubirea și dăruirea sunt cele mai frumoase conotații ale acestui nume.

Roxana

Are la bază un termen din cultura orientală care era tradus prin metafora ”zori de zi” sau ”frumusețe strălucitoare”. Asociat cu lumina soarelui, acest nume se potrivește unei personalități extrovertite, vesele și dinamice, care atrage simpatia oamenilor și știe să se facă plăcută în orice împrejurare.

Raluca

Își are originile în limba latină, unde semnifica ”glorie, faimă sau nemurire”. Se potrivește unei femei atrăgătoare și sensibile, care își cunoaște calitățile și care este capabilă de sentimente puternice, copleșitoare. Este o femeie deosebit de abilă și de obicei înzestrată cu talente artistice.

Simona

Este un alt nume vechi, de proveniență ebraică, iar sensul lui în vechime era acela de ”ascultător” sau ”îndrumător”. Acest nume reprezintă înțelepciunea și claritatea ideilor, principii vizionare, ambiții și visuri mari în folosul comunității și al persoanelor dragi. Este potrivit pentru o femeie care știe să se sacrifice, dar care are și abilități de lider.

Valentina

Este unul dintre acele nume de fete care vine din latină și înseamnă ”voinic, sănătos”. El este totodată legat de Sf. Valentin, ocrotitorul tinerilor care se iubesc și care doresc să întemeieze o familie. Valentina semnifică putere sufletească, hărnicie, dăruire și mai ales multă dragoste pentru cei aflați în nevoie.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *