Ceaiuri care amelioreaza simptomele colitei ulcerative
2018-11-01 11:46:19

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna care provoaca inflamatie si ulcere la nivelul intestinului gros. Astfel, apar simptome intestinale precum diaree, constipatie si crampe abdominale.

Cu toate ca aceasta afectiune este una incurabila, exista tratament care amelioreaza simptomele si prelungeste perioadele de remisiune ale bolii, sporind astfel calitatea vietii pacientului. Pe langa tratamentul medicamentos prescris de medic, exista si unele remedii naturiste, care amelioreaza simptomatologia bolii.

Ceaiurile, de pilda, sunt extrem de eficiente in ameliorarea unor simptome ale colitei ulcerative. Iata ce ceaiuri pot fi folosite de pacientii care sufera de colita ulcerativa:

Ceaiul verde – proprietatile antiinflamatoare ale ceaiului verde fac din acesta un aliat de pret in tinerea sub control a simptomatologiei colitei ulcerative. Ingredientele active din ceaiul verde blocheaza interleukina 8, despre care se stie ca declanseaza procesul inflamator.

Mai mult decat atat, ceaiul verde este eficient si in prevenirea cancerului de colon, la care persoanele care sufera de colita sunt mai expuse.

Ceaiul de ghimbir sau turmeric – in medicina ayurvedica, specifica poporului indian, ghimbirul si turmericul sunt folosite pentru proprietatile antiinflamatoare pe care le detin. Pentru efecte si mai puternice, prepara un ceai care sa contina si ghimbir, dar si turmeric. Pentru o aroma mai placuta, poti indulci ceaiul cu miere.

Ceaiul de galbenele – si galbenelele au proprietati antiinflamatoare, extrem de eficiente in combaterea procesului inflamator specific colitei ulcerative. Totusi, e important sa stii ca, in unele situatii, e indicat sa eviti consumul de ceai de galbenele. Concret, acesta e contraindicat in timpul sarcinii, dar si al alaptarii.

Unii medici considera ca ar fi bine sa se evite galbenelele si in perioada in care un cuplu doreste sa conceapa un copil, intrucat aceasta poate reduce fertilitatea partenerilor.

Ceai de musetel – musetelul are proprietati calmante si poate reduce crampele abdominale cauzate de colita ulcerativa. Nu exagera, insa, cu consumul de ceai de musetel, intrucat poate avea efecte laxative, iar asta nu te avantajeaza daca suferi de colita ulcerativa.

Ceai de menta – ceaiul de menta poate fi folosit pentru combaterea balonarii si flatulentei, dar si pentru calmarea spasmelor de la nivelul tractului digestiv. Daca suferi de boala de reflux gastroesofagian, evita consumul de ceai de menta pentru ca poate agrava problema refluxului.

Ceai din seminte de fenicul – un alt ceai extrem de eficient in combaterea flatulentei este ceaiul de fenicul, care nu numai ca elimina gazele, insa previne si acumularea acestora. Semintele de fenicul, alaturi de anason, sunt folosite si in tratamentele administrate bebelusilor pentru colicii intestinali.

Ceaiul de papadie – papadia este un remediu eficient pentru balonare, dar si pentru alte manifestari gastrointestinale. Aceasta poate fi consumanata zilnic de pacientii cu colita ulcerativa pentru estomparea simptomelor precum flatulenta, tranzit intestinal problematic ori crampe.

Hidratarea este extrem de importanta pentru pacientul care sufera de colita ulcerativa si este expus riscului de deshidratare din cauza diareei care ii poate da batai de cap. Consumul de apa, de ceaiuri sau supe este recomandat in vederea prevenirii deshidratarii.

Fiecare pacient reactioneaza in mod diferit la remediile folosite – incearca sa administrezi un singur tip de ceai pe o perioada de mai multe zile, astfel incat sa iti dai seama daca este sau nu eficient. Apoi, testeaza alt tip de ceai. Abia dupa ce incerci mai multe ceaiuri iti poti da seama care este, intr-adevar, cel mai benefic pentru organismul tau.

Pe langa tratamentul medicamentos si consumul de ceaiuri, pacientul poate face alte lucruri ce ii pot ameliora situatia: adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, practicarea exercitiilor fizice de intensitate moderata in fiecare zi, precum si renuntarea la fumat si la consumul de alcool, despre care se stie ca sunt daunatoare.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *