Cea mai mare Salină din Europa, cu cel mai pur aer de pe planetă se găsește în România
2019-05-07 12:38:53

Salina Slanic, din statiunea cu acelasi nume din Prahova, detine cateva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavata fiind de 2,9 milioane de metri cubi, si detine cel mai pur aer de pe planeta, lipsit aproape total de radiatii si poluare

Aflata la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti si 44 km de Ploiesti, statiunea Slanic este o destinatie recunoscuta pentru activitatea balneoturistica inca din anul 1853, cand a fost declarata statiune turistica de interes national.

Printre superlativele Salinei Slanic (Mina Unirea), cel mai important obiectiv turistic dar si de sanatate din statiune, se numara un volum imens de sare excavata, 2,9 milioane de metri cubi, care a dus la crearea unor cavitati cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal avand circa 80.000 de metri patrati.

Cele 14 camere au o deschidere de 10 metri la tavan, 32 de metri la talpa, iar inaltimea este de 54 de metri. Adancimea salinei este de 208 metri. Dimensiunile impresionante au consacrat salina ca cea mai mare din Europa, scrie fabricatinromania.info.

Doua ore la pas pentru a parcurge salina

Potrivit documentelor existente, mosia Slanic a fost cumparata de spatarul Mihai Cantacuzino in jurul anului 1685. In 1713, mosia Slanic a fost donata Manastirii Coltea din Bucuresti. In perioada 1943-1970, mina a fost in exploatare, iar dupa 1970, a devenit obiectiv turistic.

Accesul vizitatorilor era asigurat prin coborarea cu o „colivie” prin putul de extractie, amenajat pentru transportul de persoane, pana la adancimea de 208 m. De anul trecut, dupa ce liftul s-a defectat, vizitarea se face cu ajutorul microbuzelor. Turistii pot observa pe traseu elementele din structura interna a masivului de sare, benzile divers colorate, cu nuante de gri si alb ale sarii, dar si vechile locuri in care era exploatata sarea.

Parcurgerea la pas a salinei dureaza aproximativ doua ore, timp in care va puteti bucura si de beneficiile mediului salin.

Cel mai pur aer de pe planeta

“Palate de sare” din interior au un microclimat constant, o temperatura constanta pe tot timpul anului de 13º C, o umiditate a aerului de cca. 60% si aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sanatatii, fapt care a dus la amenajarea salinei atat pentru agrement, cat si pentru tratament in maladiile respiratorii.

Conditiile din mina creeaza premisele pentru cel mai pur aer de pe planeta, din care lipsesc aproape total radiatiile si poluarea. Institutul National de Fizica si Energie Nucleara efectueaza frecvent in salina teste si masuratori, iar salina este in carti pentru amenajarea unui centru studii cosmice european.

Spatiu de tratament si relaxare

In interior este amenajat un sanatoriu cu 50 de locuri dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afectiuni respiratorii pot petrece cateva ore in liniste. Un tratament de doua saptamani este suficient pentru pacientii cu probleme pulmonare.

De asemenea, in salina sunt amenajate locuri de joaca cu tobogane, balansoare si leagane, terenuri de sport, volei, handbal, tenis, carting si minifotbal, o sala cu mese de biliard si un bufet. Deseori, in mina Unirea se organizeaza diverse competitii sportive, concursuri, expozitii si concerte.

Spectaculoase sunt concursurile nationale si internationale de aeromodelism, posibile datorita climatului deosebit in care viteza de circulatie a aerului este aproape de “0”.

Cea mai spectaculoasa camera a salinei este Sala Genezei, in care se afla busturile in sare ale lui Traian, Decebal si Burebista precum si scuplturi cu elemente specifice poporului daco-roman. In salina mai exista un basorelief al lui Mihai Viteazul, precum si un bust al lui Mihai Eminescu.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *