Ce este deochiul și cum scăpăm de el
2018-09-27 16:01:12

Ce este deochiul? Nimeni nu ştie cu siguranţă. Unii spun că este un furt de energie, provocat de privirea admirativă sau invidioasă a unor persoane despre care se crede că ar avea puteri magice.

Deochiul este o superstiţie care spune că anumite persoane, în special copiii și lăuzele, pot fi afectate printr-o privire admirativă sau invidioasă. De asemenea, pot fi deocheate și plantele sau animalele domestice.

Deochiul se manifestă prin dureri de cap, căscat continuu, febră, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare şi câteodată greaţă (în cazul oamenilor), veștejire (în cazul plantelor), tânjeală (în cazul animalelor). Deochiul poate fi involuntar sau intenționat, însă efectele sunt identice și proporționale cu puterea invidiei sau admirației.

“Fugi, deochi, dintre ochi, din gene, din sprâncene, din vârful nasului, din măduva oaselor, din creştetul capului şi du-te unde nu cântă cocoşul, unde nu toacă popa şi lasă-l pe copil curat, luminat, cum Dumnezeu l-a lăsat, Amin!”
De câte ori nu ai auzit-o pe bunica ta rostind acest descântec?

Ei bine, îmi amintesc cum bunica îmi spunea că dacă persoana care descântă cască, este semn bun fiindcă înseamnă că deochiatul este în curs de vindecare.

La români există obiceiul de a lega o fundiță roșie (un şnur roşu), mai ales la copiii mici, care sunt mai vulnerabili. Și adulții pot purta talismane anti-deochi, unul dintre cele mai cunoscute fiind mâna cu ochi, bijuterie populară în Balcani și în țările musulmane.
Folclorul românesc spune că, pentru a scăpa de deochi este bine să punem 3, 6 sau 9 cărbuni/chibrituri aprinse, într-un vas cu apă neîncepută şi să spunem:

“Sting toate strigarile,

Toate pociturile

Cum se sting taciunii

Sa se stinga deochiul

Toate cascaturile,

Toate uitaturile

Sting ochii cei rai din cale

Si gurile cele rele

Sa n-aiba la ce se uita

Sa n-aiba la ce striga

Sa treaca de grija lui….“(numele de botez al persoanei deocheate)

Sau:

“Fugi ochi de deochi

Iesi si fugi din calea lui…(numele de botez al persoanei deocheate)

Pe pamant pustiu

Unde vantul nu bate

Unde cainii nu latra

Si cocosii nu canta“.

Deochiul este o putere considerată magică pe care cei superstițioși o atribuie unor oameni, despre care cred ca îi pot îmbolnăvi pe cei asupra cărora își ațintesc privirea.

Sfântul Vasile cel Mare ar fi zis că deochiul nu este altceva decât o acțiune a diavolului săvârșită de oamenii invidioși. Pentru că, nu-i așa, diavolul îi pizmuiește pe cei care fac bine.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *