Catherine Destivelle, cea mai bună alpinistă din istorie, vine la cea de-a 6-a ediție Aplin Film Festival
2021-08-24 20:23:53

Prima femeie din istorie distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră Piolet d’Or, alpinista franceză Catherine Destivelle vine la întâlnirea cu iubitorii de munte din România, la cea de-a 6-a ediție Alpin Film Festival (7-12 septembrie, Brașov, Predeal, Râșnov). Considerată cea mai bună alpinistă din istorie, sportiva care a inspirat generații și a cucerit, în expedițiile sale solo, cele mai înalte culmi ale lumii, va fi prezentă la Gala de decernare a premiilor AFF, programată sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta. În aceeași seară, spectatorii prezenți la Brașov vor avea șansa să o întâlnească și pe faimoasa alpinistă Eliza Kubarska, multi-premiata regizoare invitată la proiecția documentarului Peretele umbrelor/ The Wall of Shadows, cel mai recent film pe care îl semnează.

Accesul la evenimentele din programul AFF.6 va fi gratuit, în limita locurilor disponibile. Programul proiecțiilor și biletele de acces cu valoare zero sunt deja disponibile online: https://eventbook.ro/festival/alpin-film-festival.

O adevărată legendă a alpinismului, Catherine Destivelle s-a născut și a copilărit la Paris, dar și-a descoperit pasiunea pentru ascensiuni la o vârstă foarte fragedă. În copilărie, se aventura adesea în pădurea Fontainebleau, la periferia orașului, iar până la 15 ani putea urca pe cele mai abrupte stânci. La 17 ani își petrecea sfârșiturile de săptămână escaladând cele mai înalte vârfuri din Alpi, iar după puțin timp și-a abandonat cariera de kinetoterapeut pentru a-și îndeplini adevărata chemare, concurând la câteva dintre cele mai importante competiții internaționale de alpinism.

„Îmi urmez întotdeauna instinctele și rareori sunt dezamăgită de ele.”, spune Catherine Destivelle când vine vorba despre deciziile care au condus-o pe culmile lumii. În 1990 a urcat liber Turnul fără nume din Pakistan, iar în luna iunie a anului 1991 a deschis un nou traseu pe faimoasa față vestică a Drusului, în timpul unei remarcabile ascensiuni solo de 11 zile. În 1992 a stabilit un record impresionant, devenind prima femeie care a urcat solo pe fața nordică a muntelui Eiger, în mai puțin de 15 ore. A reușit a doua escaladare la liber a rutei Slovene pe Trango Tower, a escaladat fața sud-vestică a Shishapangma, a realizat ascensiuni impresionante și în Antarctica și a escaladat solo trasee din SUA, Mali și Tailanda. În 2020, Catherine Destivelle a fost recompensată cu Premiul pentru întreaga carieră Piolet d’Or, devenind prima femeie din istorie care a primit această distincție onorifică acordată celor mai importanți alpiniști din lume.

Iubitorii muntelui o vor putea întâlni pe Catherine Destivelle, invitata de onoare a acestei ediții, pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la Gala de decernare a premiilor Alpin Film Festival. Evenimentul programat la Centrul Cultural Reduta din Brașov va continua, de la ora 20:30, cu proiecția în premieră în România a documentarului Peretele umbrelor/ The Wall of Shadows, în prezența regizoarei poloneze Eliza Kubarska. Câștigătorul Marelui premiu la Banff Mountain Film Competition, filmul urmărește ascensiunea unei familii de șerpași care încalcă un tabu și se urcă pe Kumbakarna, cel mai sfânt dintre munți, pentru strânge banii  necesari susținerii educației fiului lor. Urmăriți îndeaproape de Eliza Kubarska, ei însoțesc o expediție europeană pe un munte care nu mai fost escaladat până acum.
Peretele umbrelor, r, Eliza Kubarska
Ea însăși o alpinistă cu experiență, regizoarea reușește să surprindă imagini uluitoare ale peisajului maiestuos, onorând dimensiunea spirituală a expediției. Prezentă la proiecția documentarului Eliza Kubarska le va povesti cinefililor prezenți la eveniment detalii din spatele camerei și va răspunde tuturor întrebărilor venite din public.

Programul complet al evenimentelor celei de-a 6-a ediții Alpin Film Festival poate fi consultat pe https://alpinfilmfestival.ro/.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *