Câștigătorii competiției Camera 9
2016-09-20 14:45:08

Patru câștigători în competiția de scurtmetraje “Camera 9”
Din totalul celor 39 de înscrieri, juriul a ales proiectele cinematografice semnate de Octavian Chelaru, Marius Luca, Andra Salaoru și Ioana Mischie

Juriul competiției de scurmetraje Camera 9 și-a desemnat câștigătorii ieri, 19 septembrie 2016. Organizată de Scena9 în parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest și Cristian Mungiu, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, competiția Camera 9 se adresează studenților facultăților de film din România, într-un demers pentru descoperirea și susținerea următoarei generații de regizori pasionați de cinema-ul de autor.
Din cele 39 proiecte cinematogafice inscrise in competitie de către studenți ai facultăților de film din țară, juriul (format din Cristian Mungiu, Flavia Popa, Luiza Vasiliu și Tudor Reu) a ales patru dintre ele, fiecare proiect ales urmând să primească o finanțare de 20 000 lei din partea BRD Groupe Societe Generale, precum și consultanță din partea unora dintre cei mai buni profesioniști din România, pentru realizarea sau finalizarea scurt-metrajului înscris în competiție.
Câștigătorii competiției sunt:
Octavian Chelaru (UNATC) – Petrecere privată
Marius Luca (Universitatea Hyperion) – Paștele gâștelor
Andra Salaoru (Universitatea Babes-Bolyai) – Emigranții
Ioana Mischie (UNATC) – Cumulonimbus

Cei patru vor avea parte de îndrumarea lui Tudor Reu în procesul de producție, Mircea Olteanu va oferi consultanță pentru etapa de editare, iar pentru sfaturi legate de scenariu, tinerii regizori îl vor avea alături chiar pe Cristian Mungiu.

Scena9.ro este o platformǎ de jurnalism cultural lansatǎ în mai 2015 care îşi propune sǎ scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul cultural de la noi, incitând la dialog zone culturale și artistice care, de obicei, nu se intersectează. Scena9 înseamnǎ o echipǎ de tineri jurnalişti care stau cu ochii pe noua generație de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la știință, le urmăresc proiectele și evoluția. Si-au propus să deseneze portretul acestei noi generații care face lumea noastră să se învârtă.
Platforma face parte dintr-un demers mai amplu al BRD Groupe Société Générale de a susţine cultura.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Inițiativa a generat un trend, festivalul extinzându-se în 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes.
În fiecare an, în octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Infiintata in anul 2013 de catre Cristian Mungiu, Asociatia Cinemascop isi propune sa promoveze filmul de arta si de autor in randul publicului din Romania. Principalul eveniment organizat de catre Asociatia Cinemascop este festivalul de film Les Films de Cannes a Bucarest.

Felicitări și mult succes în continuare!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *