„Caini” – singurul film romanesc din Competitia TIFF 2016

Debutul in lungmetraj al regizorului Bogdan Mirica, Caini, va concura pentru Trofeul Transilvania, la cea de-a 15-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). Este singurul film romanesc din Competitia TIFF si unul dintre cele 9 debuturi din selectie. Caini va avea premiera nationala la Cluj-Napoca, in prezenta echipei, la scurta vreme dupa cea mondiala de la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard.

Duminica, 15 mai, echipa filmului va lua parte la proiectiile de la Cannes, in Sala Debussy, unde presa internationala si publicul invitat vor urmari pentru prima data thriller-ul lui Bogdan Mirica. Caini este eligibil si pentru trofeul Camera d’Or, acordat celui mai bun debut din selectia oficiala. Protagonistii filmului sunt Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu. In roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cascaval si Constantin Cojocaru.

Caini va ajunge in cinematografele din Romania in luna septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Actiunea este plasata in apropierea granitei cu Ucraina. Roman, un tanar de la oras, ajunge intr-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gand sa vanda pamantul mostenit de la bunicul sau care a murit cu cateva luni in urma. In timp ce face demersurile pentru vanzarea mosiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzatie generala de amenintare pluteste in aer.

„Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine – lumea in care am copilarit, la bunica la tara. De fapt, nu atat lumea aia m-a interesat, cat emotiile mele fata de ea, emotii pe care inca le mai am in mine si acum. Ce mi-a ramas in cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violentei de acolo – am vazut oameni care sareau sa se omoare, fara o miza clara – si asta mi se pare infricosator. Cum poti sa te aperi de ceva ce nu poti anticipa – nici macar teoretic?”, spune Bogdan Mirica, cunoscut publicului din Romania pentru serialul HBO Umbre (scenarist si co-regizor).

Filmarile au avut loc in vara anului 2015, in locatii din Braila, Galati, Teleorman si Giurgiu. Bogdan Mirica semneaza regia si scenariul, director de imagine este Andrei Butica, iar scenografia ii apartine Augustinei Stanciu. In faza de proiect, filmul a fost prezentat la Angers Workshops, Atelierul Cinéfondation, Torino Film Lab/ Script & Pitch sau Les Arcs (Franta) si a castigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

Multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), scenarist si co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO Romania – Umbre (2014), Bogdan Mirica a studiat scenaristica la Universitatea Westminster si a semnat scenariul unor filme si seriale marca MediaPRO. In 2013, a fost selectionat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numita „Bestseller” (2005), in colectia Rasul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creatie la Graffiti BBDO si a scris pentru „Dilema”, „Observator Cultural” si „Esquire”.

Caini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) si EZ Films (Elie Meirovitz), si co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Productia a fost realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franta, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages si Fundatia GAN.

Filmul va fi distribuit in cinematografele din Romania de Transilvania Film.

Acestea fiind spuse, va invit cu mare drag la festival si apoi va astept cu impresii. Enjoy!

Comentarii