„Câini”: cel mai așteptat thriller românesc al anului
2016-08-18 17:14:18

Din 23 septembrie, unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului poate fi văzut pe marile ecrane din România. Câini marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre, și reunește trei dintre cei mai apreciați actori români, în roluri puternice: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. O mostră din atmosfera plină de suspans a filmului, în trailerul lansat oficial astăzi: https://youtu.be/J2KznXCOT6M

Trailerul a fost realizat de Foarfeca Studio, iar coloana sonoră a fost furnizată de MusicDirector. Una dintre cele mai tensionate scene din film, care se petrece noaptea, a fost sursă de inspirație pentru posterul oficial.

O combinație de thriller, film noir și western modern, cum l-au descris criticii, Câini a fost primit cu entuziasm de presa internațională și de publicul de la Cannes, TIFF sau Sarajevo. Zilele acestea, filmul concurează pentru trofeul Heart of Sarajevo, iar în lunile următoare va fi proiectat în festivaluri din Canada, Danemarca, Israel, Italia, Portugalia, Suedia sau Spania. Câini a câștigat deja Premiul FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la Cannes și Marele trofeu TIFF 2016.

Dragoș Bucur îl joacă pe Roman, un tânăr de la oraș care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Personaje memorabile interpretează și Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru. Vara trecută, echipa Câini a filmat timp de 28 de zile în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia și scenariul, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette, scenografia îi aparține Augustinei Stanciu, iar costumele – Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr și Sorin Romanescu.

Câini în presa internațională:

Variety: „Aflat la intersecția dintre Blood Simple al fraților Coen și Once Upon a Time in Anatolia, care a făcut senzație la Cannes, debutul lui Mirică aparține unei tradiții de thrillere cinice, aproape nihilistice, în care un motiv relativ mărunt poate lăsa o duzină de morți în bălți de sânge.”

Screen Daily: „Regizorul-scenarist Bogdan Mirică vine cu un debut foarte sigur, jonglând cu o mulțime de indicii sinistre și complicități mocnite.”

Film Comment: „Într-un Cannes care ne-a prilejuit multe plăceri, dar foarte puține surprize și revelații adevărate, debutul lui Mirică iese în față deopotrivă ca o surpriză și o revelație – și contribuie cu siguranță la redesenarea hărții cinema-ului românesc, pe care credeam că-l știm atât de bine.”

Les Inrockuptibles: „Câini este mai apropiat de western-ul american decât de cinema-ul românesc contemporan.”

Télérama: „Într-o Românie izolată, pe care regizorul o face să semene cu Vestul american, debarcă un tânăr moștenitor al câtorva sute de hectare de pământ neroditor, lăsate de bunicul său. Singura soluție: să vândă cât mai repede. (…) Opera unui talent veritabil. Impresionant.”

Cineuropa: „Cu această operă excelent realizată, o combinație de film noir și western modern, Bogdan Mirică trece cu brio la filmul de lungmetraj.”

***
Bogdan Mirică este scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România – Umbre (2014) și a obținut numeroase premii pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011). A studiat scenaristică la Universitatea Westminster și a semnat scenariul unor filme și seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecționat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. Cu proiectul Câini, a participat la numeroase ateliere de dezvoltare precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franța). Este autorul unei cărți numite „Bestseller” (colecția Râsul lumii, Humanitas 2005), a lucrat ca director de creație la Graffiti BBDO și a scris pentru diverse publicații.

Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) și EZ Films (Elie Meirovitz), și co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producția Franța-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franța, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages și Fundația GAN, Doha Film Institute, cu participarea HBO România.

SCENARIUL
Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine – lumea în care am copilărit, la bunica la ţară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care încă le mai am în mine şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic? De obicei, într-o societate „normală”, violenţa se poate explica printr-una sau mai multe cauzalităţi. Nu şi acolo – acolo violența părea să vină din nimic. Din tenebrele naturii umane, presupun.
De scrisul scenariului m-am apucat acum vreo cinci ani cred – m-am mai oprit ca a trebuit să „ies” din el, m-am reapucat, am fost cu el prin mai multe workshop-uri. N-am tras de timp – credinţa mea ferma e că orice poveste are nevoie de un timp de gestaţie – poţi să te grăbeşti, dar se va vedea. Şi chiar dacă n-o să se vadă, tu, scriitorul o să ştii că povestea nu era gata.
PRODUCȚIA
Am căutat foarte mult timp locaţii. În scenariu am fost foarte exact cu felul în care voiam să arate locurile – unele dintre ele aveau şi un rol dramaturgic – adică se întâmplă ceva datorită locului. Şi atunci a trebuit să tot căutăm şi pe alocuri chiar să construim peisajul puţin – fie fizic, la locul filmării, fie în post-producție, unde am şters diferite elemente pe care nu le voiam în cadru. Voiam ca peisajul să fie un personaj în sine – poetic şi neprietenos.
Filmările au durat vreo 28 de zile. A fost destul de dificil – era de aşteptat când filmezi mult în natură şi depinzi de vreme, când filmezi vara, noaptea – şi nopţile sunt foarte scurte, când filmezi cu copii, animale, cascadorii. Le-am avut pe toate.
ACTORII
Am făcut casting câteva luni bune. Căutam un soi de fizicalitate frustă, care, fără să fie neapărat agresivă, să aibă ceva amenințător în ea. Totodată, îmi plăcea ideea asta ca toate personajele să aibă o frumuseţe consumată, de oameni chinuiţi – şi cred că am realizat asta (şi cu puţin make-up în unele cazuri, ce-i drept). Şi mai e ceva – filmul nu e făcut într-o cheie realistă – mi-a plăcut ca uneori să stau cu personajele mai mult decât ar fi fost firesc – şi asta cred că adaugă la expresivitatea menționată.
CINEMA-UL
Îmi place cinema-ul care mă ia prin surprindere şi aş vrea să fac cinema care să îi surprindă pe alţii. Îi admir pe Melville, Cassavetes, Nuri Bilge Ceylan, Jacques Audiard.
URMĂTORUL PROIECT
Sezonul al doilea al serialului HBO România Umbre.

BIO-FILMOGRAFII

BOGDAN MIRICĂ – regizor & scenarist
Bogdan Mirică s-a născut pe 18 aprilie 1978. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, a fost editor, copywriter și scriitor, până în 2005, când interesul pentru cinematografie l-a făcut să plece la Londra. Acolo a studiat scenaristică și producție de film la Universitatea Westminster. În cele din urmă, a decis să revină în România, unde a scris scenariile pentru două filme artistice (2009, 2013) și pentru un serial TV (2012).
Cu primul său scurtmetraj, Bora Bora (2011), a câștigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la Premiers Plans – Angers și Premiul pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania, și a fost selecționat la Locarno, Varșovia și Salonic. În 2013, regizorul a fost selectat în programul Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin.
Bogdan Mirică a scris și co-regizat serialul TV Umbre (2014) pentru HBO România, o adaptare după un format australian numit Small Time Gangsters.
În faza de proiect, lungmetrajul său de debut, Câini, a fost selecționat în numeroase programe de dezvoltare precum TorinoFilmLab / Script & Pitch, Angers Workshops, L’Atelier du Cinefondation, Les Arcs, și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

ANDREI BUTICĂ – director de imagine
Născut în 1979 în București, Andrei Butică este unul dintre cei mai apreciați tineri directori de imagine din România. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 2002, și are în portofoliu câteva dintre filmele multi-premiate ale Noului Val. Și-a început cariera ca operator la filme precum Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu, 2005), Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu, 2006) și California Dreamin’ (r. Cristian Nemescu, 2007).
În 2008, a fost director de imagine al filmului Francesca (r. Bobby Păunescu). Au urmat Toată lumea în familia noastră (r. Radu Jude, 2011), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu, 2012), Poziția Copilului (Ursul de Aur la Berlinale 2013, r. Călin Peter Netzer), Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2013), Câinele japonez (r. Tudor Jurgiu, 2013).
Cu Bogdan Mirică a colaborat și în 2011, la primul său scurtmetraj, Bora Bora.

DRAGOȘ BUCUR
Dragoș Bucur (n. 1977) este unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Noului Cinema Românesc. A absolvit actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a început cu roluri în teatru. În 2001, a debutat pe marele ecran în Marfa și banii, în regia lui Cristi Puiu, prezentat în Quinzaine des Réalisateurs. Remarcat de noua generație de cineaști, a fost ales apoi de Radu Muntean în filmul Furia (2002), începând o strânsă colaborare cu acesta: au urmat roluri în Hârtia va fi albastră (2006), Boogie (Quinzaine des Réalisateurs, 2009), Marți, după Crăciun (Un Certain Regard, 2010).
Este și unul dintre actorii favoriți ai lui Corneliu Porumboiu, care l-a distribuit în Polițist, adjectiv (Premiul Juriului și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard, Cannes 2009), rol pentru care a obținut premiul de interpretare la Festivalul Internațional de Film Independent de la Buenos Aires. Anul 2009 i-a adus un rol în producția The Way Back, regizată de Peter Weir, dar și o selecție în programul Shooting Stars, la Festivalul de la Berlin. A mai jucat și în Love Building (2013), Ride Along (r. Tim Story, 2014) sau Délibáb (r. Szabolcs Hajdu, 2014). Pentru performanțele sale, a câștigat mai multe trofee Gopo, premiile industriei de film din România.

GHEORGHE VISU
Unul dintre cei mai populari actori din România, Gheorghe Visu (n. 1951) a început să joace de timpuriu, pe când avea doar 13 ani, debutând în 1964 în serialul TV Cireșarii. În 1974 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, an în care a debutat și în cinema cu filmul Un zâmbet pentru mai târziu, de Alexandru Boiangiu. Filmografia sa impresionantă cuprinde peste 40 de roluri în filme și seriale, printre care Toate pânzele sus (r. Mircea Mureșan, 1977), Faleze de nisip (r. Dan Pița, 1983), Să mori rănit din dragoste de viață (r. Mircea Veroiu, 1983), serialul TV Inimă de țigan (r. Iura Luncașu, 2007-2008). Portofoliul său este și mai bogat în teatru: de peste 20 de ani, poate fi văzut pe scena Teatrului Mic din București, și nu numai, în spectacole montate de nume mari ale teatrului românesc precum Silviu Purcărete sau Cătălina Buzoianu. Interpretările memorabile i-au adus numeroase premii din partea breslei, atât în teatru, cât și în film.

VLAD IVANOV
Vlad Ivanov (n. 1969) provine dintr-o familie de lipoveni din orașul Botoșani. Primii pași în actorie i-a făcut la Şcoala Populară de Artă din orașul natal, iar în 1995 a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A jucat în peste 30 de filme românești și străine, rolul domnului Bebe din filmul premiat cu Palme d’Or 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (r. Cristian Mungiu, 2007), aducându-i recunoaşterea internațională. Au urmat partituri memorabile în Polițist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu, 2009), Amintiri din Epoca de Aur (2009), Concertul (r. Radu Mihăileanu, 2009), My Joy (r. Sergey Loznitsa, 2009), The Whistleblower (r. Larysa Kondracki, 2010), V tumane (r. Sergey Loznitsa, 2012), Snowpiercer (r. Joon Ho Bong, 2013), Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, Un Certain Regard, 2015).
Vlad Ivanov este în egală măsură și un foarte apreciat actor de teatru, colaborând cu nume mari din scena românească. A obţinut, printre altele, Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar acordat de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles pentru performanța din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, și Premiul Gopo pentru rolul secundar din Poliţist, adjectiv.

EZ FILMS
Înființată în 2002, EZ FILMS a funcționat inițial ca un studio de post-producție. Din 2006, compania s-a concentrat pe producția de lungmetraj, specializându-se în co-producții internaționale. În 2010, a creat un nou departament specializat în vânzări și distribuție internațională către festivaluri de film. Până în prezent, compania a produs 12 lungmetraje și trei scurtmetraje. Filmele produse de EZ Films au fost selectate în festivaluri importante precum Cannes, Berlin, Toronto, Locarno, Karlovy Vary.
Printre filmele la care EZ Films a participat ca producător delegat fac parte: 7 minutes in Heaven (r. Omri Givon, Israel-Franța-Ungaria, 2008), The Human Resources Manager (r. Eran Riklis, Israel-Franța-Germania-România, 2010), Naomi (r. Eitan Zur, Israel-Franța, 2010), Sharqiya (r. Ami Livné, Franța-Israel-Germania, 2011). EZ Films a co-produs pelicule precum Mabul (r. Guy Nativ, Mențiunea Specială la Berlinale 2011), Shiva (r. Ronit și Shlomi Elkabetz, Semaine de la Critique, Cannes 2008), Noodle (r. Ayelet Menahemi, Premiul Juriului la Festival de Films du Monde Montreal 2007), Come to My Voice (r. Huseyin Karabey, Generation la Berlinale 2014).

42KM FILM
42 KM FILM este o casă de producție independentă din București. Are în portofoliu filme selectate și premiate în festivaluri prestigioase și distribuite în întreaga lume. Primul proiect produs, A fost sau n-a fost?, debutul lui Corneliu Porumboiu în lungmetraj, a fost distins cu Camera d’Or și Europa Cinema Label la Cannes 2006 și distribuit în peste 30 de țări.
În 2009, Polițist, adjectiv, al doilea lungmetraj scris și regizat de Porumboiu, a fost selectat în Un Certain Regard la Cannes și a câștigat Premiul FIPRESCI și Premiul Juriului. Un an mai târziu, 42 KM FILM a co-produs Burta balenei, debutul regizoarelor Ana Szel și Ana Lungu, proiectat la Locarno și Vancouver. Următoarele trei proiecte au purtat semnătura lui Corneliu Porumboiu: Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, co-producție româno-franceză, cu aportul Les Films du Worso, a avut premiera la Locarno, în 2013. Un an mai târziu, 42 KM FILM a produs primul film de non-ficțiune, Al doilea joc, de Corneliu Porumboiu, prezentat în secțiunea Forum a Berlinale.
Al cincilea film al lui Porumboiu, Comoara, co-produs împreună cu Rouge International şi Les Films du Worso, a câștigat în 2015 premiul Un Certain Talent, în Un Certain Regard. Cel mai recent proiect al companiei este Câini, de Bogdan Mirică.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *