Arlidge - surse de inspiratie pentru cartile sale
2020-02-28 16:30:05

Pentru prima dată în România pe 26 martie 2020 cu ocazia lansării romanului „De-a v-ați ascunselea”, la Editura Trei, M. J. Arlidge dezvăluie cele mai neașteptate surse de inspirație pentru romanele sale de succes!

Cu o carieră impresionantă de producător tv și scenarist și una mai recentă de autor de succes, M. J. Arlidge are foarte multe lucruri interesante de povestit despre sursele de inspirație ale romanelor sale. În special despre seria al cărei personaj principal este Helen Grace, detectivul inspector care se confruntă cu unele dintre cele mai stranii crime. Autorul britanic, care va veni pentru prima dată în România pe 26 martie 2020 la invitația Editurii Trei cu ocazia lansării romanului „De-a v-ați ascunselea” declară că atât familia lui, cât și munca în televiziune l-au ajutat să devină scriitorul de astăzi.

Arlidge, care se va întâlni cu cititorii săi la librăria Humanitas Cișmigiu din București, de la ora 19:00, a dezvoltat o serie de opt thrillere bazate pe opt mistere criminalistice, dintre care cinci sunt deja publicate în România la Editura Trei. El spune că prima dată s-a confruntat cu o astfel de poveste chiar în copilărie. „Tata a devenit avocat pledant în Consiliul Reginei pe vremea când aveam șapte ani. La vârsta de 12 ani s-a ocupat de cazul lui Jeremy Bamber, un tânăr de 25 de ani care și-a ucis părinții, sora și cei doi nepoți. Țin minte că am fost pe cât de șocat, pe atât de intrigat de această poveste, ca de altfel și de multe alte cazuri la a muncit tatăl meu. Nu e de mirare că am ajuns scriitor de romane thriller, cu cazuri despre crime”, preciza autorul într-un interviu pentru publicația The Times.

Cititorii români care au descoperit deja investigațiile celor mai ciudate crime în cărțile Ghici cine moare primul (Eeny Meeny), Ghici ce-i în cutie (Pop Goes the Weasel), Casa păpușilor (Doll House), Ghici care-i mincinosul (Liar Liar) și Băiatul pierdut (Little Boy Blue) trebuie să știe că autorul și-a creat cu foarte mare atenție poveștile și personajele, gândind structura încă de la primul roman ca pe o întreagă serie, cu subiecte diferite.

Astfel, pentru primul roman, „Ghici cine moare primul”, el s-a inspirat din munca sa de producător de televiziune și din ideea reality show-urilor în care telespectatorii judecau prestația concurenților și îi eliminau pe aceștia prin vot. El a dus ideea mai departe, în zona moralității, unde puterea a fost transferată unui criminal în serie. Acesta crea contextul astfel încât victimele sale decideau cine merită mai mult sau mai puțin să trăiască. „Dacă o mamă este închisă împreună cu altă femeie care nu are copii și doar una poate trăi ucigând-o pe cealaltă, cine ar trebui să își păstreze viața? Iată un teritoriu unde limita moralității este destul de încurcată și o perspectivă pe care am fost foarte interesat să o explorez în primul roman. Inclusiv lumea interioară a criminalului care face cărțile și creează de fapt o pedeapsă și pentru supraviețuitorul care va trebui să trăiască mai târziu cu decizia sa”, explică Arlidge.

Pentru romanul „Casa păpușilor”, scriitorul povestește că ideea i-a venit spontan, de la cea mai inocentă ființă din viața sa: fiica lui. Pe când se afla într-o vacanță cu familia, fiica și fiul lui și-au dorit să doarmă în aceeași cameră. Din motive de spațiu, după ce adormea, tatăl o muta pe fiica lui în camera ei, pentru restul nopții. Așa a început să își pună întrebări pentru subiectul noii cărți. Cum ar fi dacă o femeie în toată firea se trezește într-un pat care nu e al ei? Și care ar fi rațiunile și psihologia unei persoane care ar răpi o femeie în plină noapte?

De asemenea, munca în televiziune nu a fost doar sursă de inspirație, ci i-a modelat și felul de a scrie, Arlidge precizând că această influență l-a ajutat să pună pe hârtie ideile într-un stil foarte vizual, care lasă cititorilor senzația că fiecare capitol pare o scenă dintr-un serial de televiziune. Acest stil l-a propulsat cu siguranță spre succes, astfel că primul roman s-a vândut în peste 30 de țări din întreaga lume, a fost desemnat Bestseller Sunday Times și a câștigat titlul de „Bestsellerul de debut al anului 2014″ în Marea Britanie, la secțiunea Crime. Fiecare nou titlu a devenit bestseller, aducându-i lui Arlidge recunoașterea ca unul dintre cei mai buni autori de romane thriller ai momentului, atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional.
În 2018, la patru ani de la lansarea primei cărți, M. J. Arlidge a ajuns la o cifră de vânzări de 1 milion de exemplare cu seria Helen Grace.

Autorul britanic va veni pentru prima dată în România pentru a lansa ce-al șaselea roman din serie, „De-a v-ați ascunselea” („Hide and Seek”), la Editura Trei. El va fi prezent pe 26 martie, de la ora 19:00, la Libraria Humanitas Cișmigiu unde va povesti despre subiectul acestei cărți și despre crearea personajului Helen Grace, care a devenit atât de îndrăgit în toată lumea.

Păreri?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *