Actorii selectati in programul 10 pentru FILM la TIFF 2016
2016-05-18 18:22:24

10 actori talentati din teatrele din Romania vor fi prezentati publicului, presei si profesionistilor din industria filmului la Festivalul International de Film Transilvania, in cea de-a cincea editie a programului 10 pentru FILM. Intre 2 si 4 iunie, in cadrul sectiunii Zilele Filmului Romanesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film si dezbateri si vor fi introdusi regizorilor, producatorilor romani si straini, directorilor de casting si agentilor.

40 de actori de diferite varste, din toate colturile tarii, care s-au afirmat in teatru, dar nu au avut roluri majore pe marele ecran, au fost promovati in cele patru editii de pana acum ale programului 10 pentru FILM. Dupa fiecare editie, actorii au fost remarcati de regizori si producatori, iar unii au fost distribuiti in filme.

Printre acestia, Maria Obretin, Fülöp Erzsébet, Elena Ivanca, Alina Ilea, Lucian Teodor Rus, Alex Ion. Ca in fiecare an, actorii beneficiaza de brosuri dedicate, fotografii si clipuri realizate intr-un studio profesionist.
Cei zece actori sunt: Alina Petrica (Godot Café-Teatru, In Culise, Teatrelli – Bucuresti), Andi Gherghe (Teatrul Ariel din Targu Mures), Catalina Balalau (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt), Cezar Grumazescu (Teatrul Excelsior din Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Comedie), Ciprian Scurtea (Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu), Cristian Rigman (Teatrul National din Cluj Napoca), Ioana-Florentina Manciu (Teatrul National „Marin Sorescu” Craiova), Nicholas Catianis (Teatrul Excelsior din Bucuresti, Teatrul National I.L.Caragiale), Richard Balint (Teatrul de Stat Oradea), Sanziana Tarta (Teatrul National din Cluj-Napoca).

Actorii au fost propusi si selectati de un grup de profesionisti din teatru si film: Tudor Giurgiu (regizor si producator), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica si Cristiana Gavrila, Domnica Carciumaru (director de casting), Razvan Penescu (editorul portalului LiterNet) si Ileana Cecanu (publicist, coordonatorul proiectului).

Haideti sa aflam mai multe detalii despre cei 10 actori, apoi va astept cu impresii. Enjoy!

Alina Petrică_ALINA PETRICA
Data nasterii: 3 septembrie 1987
A absolvit sectia Arta Actorului a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti in 2012, la clasa profesorului Doru Ana, unde a obtinut ulterior si diploma de master (in 2014, la clasa Taniei Filip si a lui Gelu Colceag). Tot in 2014 a absolvit Școala de Arta din Bucuresti, sectia Improvizatie Jazz.

A jucat pe scenele unor teatre precum Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Teatrul National Bucuresti, Teatrul de Comedie, Centrul Cultural „Nicolae Balcescu”. Face parte din distributia unor proiecte independente gazduite de Godot Café-Teatru, In Culise sau Teatrelli si s-a remarcat in spectacole regizate si coregrafiate de Razvan Mazilu: Mon Cabaret Noir sau West Side Story.

Andi Gherghe_ANDI GHERGHE

Data nasterii: 28 august 1981

Actor si regizor, Andi Gherghe este absolvent al Universitatii de Arte Targu-Mures, specializarea Artele Spectacolului – Actorie, unde a obtinut in 2009 si diploma de master, specializare Arta Regizorului. In 2011 a obtinut atat Premiul Juriului cat si Premiul Publicului pentru Cel Mai Bun Actor la Gala Tanarului Actor ”HOP”, organizata de UNITER.

Joaca din 2006 pe scenele teatrelor din Targu Mures, si a colaborat cu numerosi regizori precum Radu Afrim, Catalin Mindru, Laurentiu Blaga sau Radu Nica. In prezent poate fi vazut la Teatrul Ariel din Targu Mures, in piesa El – Respiratii de Duncan Macmillan, regia Radu Nica.

Catalina Balalau_nasterii: 28 august 1981

Actor si regizor, Andi Gherghe este absolvent al Universitatii de Arte Targu-Mures, specializarea Artele Spectacolului – Actorie, unde a obtinut in 2009 si diploma de master, specializare Arta Regizorului. In 2011 a obtinut atat Premiul Juriului cat si Premiul Publicului pentru Cel Mai Bun Actor la Gala Tanarului Actor ”HOP”, organizata de UNITER.

Joaca din 2006 pe scenele teatrelor din Targu Mures, si a colaborat cu numerosi regizori precum Radu Afrim, Catalin Mindru, Laurentiu Blaga sau Radu Nica. In prezent poate fi vazut la Teatrul Ariel din Targu Mures, in piesa El – Respiratii de Duncan Macmillan, regia Radu Nica.

Cezar Grumazescu_CEZAR GRUMAZESCU

Data nasterii: 1 septembrie 1988

Este absolvent al Facultatii de Teatru, sectia Arta Actorului, la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale”, Bucuresti (2011, profesor coordonator Florin Zamfirescu), unde a obtinut ulterior diploma de master (2013, clasa profesorului Gelu Colceag).

Joaca la Bucuresti in spectacole puse in scena la Teatrul de Comedie, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Odeon si a colaborat cu regizori precum Vlad Cristache, Cristi Juncu sau Bobi Pricop.

In prezent, Cezar poate fi remarcat in rolul lui Scripps din spectacolul The History Boys de Allan Bennett, regia Vlad Cristache, la Teatrul Excelsior, Bucuresti.

Ciprian Scurtea_CIPRIAN SCURTEA

Data nasterii: 24 mai 1978

Absolvent al sectiei Teatru a Facultatii de Litere a Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Actorie, anul 2004.
In perioada 2004-2007 a jucat la Teatrul de Nord din Satu Mare, Teatrul Municipal din Baia Mare, Teatrul Municipal din Turda si Centrul Cultural Aiud.

In present, este actor al Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu, unde a jucat in spectacole regizate de Silviu Purcarete (Calatoriile lui Gulliver, Metamorfoze, Faust), Gianina Carbunariu (Solitaritate), Cristian Juncu (Scrisori de dragoste catre o printesa chineza) sau Ziltan Balasz (Maestrul si Margareta).

In prezent, Ciprian poate fi vazut in spectacolul Nathan Inteleptul, la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, in regia lui Armin Petras.

Cristi Rigman - foto Nicu CherciuCRISTIAN RIGMAN

Data nasterii: 17 iulie 1980

Actor al Teatrului National din Cluj Napoca, Cristian Rigman este licentiat in Arta Actorului la Universitatea „Babes-Bolyai”, Facultatea de Teatru si Televiziune, clasa profesorilor Miriam Cuibus, Mona Chirila, Dragos Pop (1998 – 2002).

Și-a inceput activitatea teatrala inca din anul 2000, iar din 2003 este angajat al Teatrului National din Cluj Napoca. De-a lungul timpului a lucrat cu regizori precum Radu Afrim (Mansarda la Paris cu vedere spre moarte, Ultimul mesaj al cosmonautului catre femeia pe care a iubit-o candva in fosta Uniune Sovietica), Mihai Maniutiu (Alcesta, Noaptea Walpurgiei sau Pasii Comandorului), Mona Chirila (Zenobia, Revizorul), Alexandru Dabija (Pygmalion, Florenta sunt eu, Sanziana si Pepelea, Mein Kampf,Linoleum), Gábor Tompa (Regele Lear, UbuZdup), Silviu Purcarete (Ce nemaipomenita aiureala!) sau Anna Stigsgaard (Idiotul).

In 2014 s-a alaturat proiectului Deliruri, un spectacol-concert de Mihai Maniutiu, unde apare alaturi de Ada Milea, Vava Ștefanescu si Bobo Burlacianu.

Ioana-Florentina Manciu_IOANA – FLORENTINA MANCIU

Data nasterii: 20.10.1989

Ioana-Florentina Manciu si-a inceput activitatea teatrala la varsta de 14 ani, in cadrul unui trupe pentru adolescenti. La 18 ani a fost admisa la Facultatea de Teatru din cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj, la clasa profesorului Miklos Bacs, si de asemenea la Facultatea de Teatru din cadrul Universitatii Nationale „I.L.Caragiale” din Bucuresti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

Alege Bucurestiul, unde si debuteaza si incepe sa active in teatrul independent. Isi continua studiile academice prin masteratul in Arta Actorului din cadrul aceleiasi universitati, facand parte din clasa profesorului Gelu Colceag, cel care o indruma in prezent si in cercetarea sa doctorala.

A perfomat incepand din anul 2011 si pana in prezent in diferite spatii precum Teatrul Act, Teatrul Bulandra, Teatrul Arca, W.A.S.P, Teatrul Odeon, Galeria 26, Teatrul Mic sau UNATC iar din 2015 este actrita angajata a Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova.

Nicholas Cațianis_NICHOLAS CATIANIS

Data Nasterii: 25 mai 1992

Nicholas Catianis a absolvit in anul 2014, in cadrul Universitatii Hyperion Bucuresti, Facultatea de Arte, sectia Arta Actorului, la clasa profesorilor Eusebiu Ștefanescu si Rodica Mandache.

Pe parcursul celor trei ani de facultate, a jucat in Demonii, O Noapte Furtunoasa si Nunzio. In prezent, joaca in trei spectacole ale Teatrului Odeon – Un tramvai numit dorinta si Trei Generatii, ambele in regia lui Dinu Cernescu, si West Side Story, in regia lui Razvan Mazilu.

Cele mai recente spectacole in care poate fi vazut Nicholas Catianis sunt #Teenspirit, la Teatrul Excelsior din Bucuresti, Recviem si Martiri.

In 2015, Nicholas Catianis a castigat Premiul pentru cel mai bun actor la Gala HOP (Gala Tanarului Actor).

Richard Balint_RICHARD BALINT

Data nasterii: 1 noiembrie 1973

Absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Babes – Bolyai” din Cluj–Napoca, Catedra de Teatru, sectia Actorie, clasa profesorilor Cornel Raileanu si Cristina Pardanschi, in 1999.

Angajat al Teatrului de Stat Oradea, Richard Balint a colaborat cu regizori precum Alexandru Dabija (Praf in ochi, Livada de visini), Ion Sapdaru (Visul unei nopti de vara), Mihai Maniutiu (Electra, Leonce si Lena), Victor Ioan Frunza (Nevestele vesele din Windsor), Szabó K. István (Equus), Radu Afrim (In curand vine timpul) sau Bobi Pricop (Uciderea ritualica a lui Gorge Mastromas).

De-a lungul timpului, Richard a colaborat cu Teatrul Dramatic din Baia Mare, Teatrul „Maria Filotti” Braila, Teatrul National Timisoara sau Teatrul „I.D. Sirbu”, Petrosani. In film, a aparut in roluri secundare in productii precum Morgen sau Rocker, in regia lui Marian Crisan.

Sânziana Tarța_SANZIANA TARTA

Data nasterii: 1 noiembrie 1985

S-a nascut in Satu Mare, a urmat doua facultati in Bucuresti (Universitatea Nationala de Arta, Facultatea de Arte Decorative si Design, specializarea Moda, si Facultatea de Teatru, sectia Arta Actorului, la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caragiale”) si s-a stabilit in Cluj, fiind angajata Teatrului National Cluj Napoca incepand cu anul 2014.

A lucrat cu regizori precum Alexandru Dabija (Linoleum), Andrei Majeri (Moarte si reincarnare intr-un cowboy, Agamemnon), Gabor Tompa (UbuZdup!) sau Ada Milea (Apolodor). La Teatrul Odeon din Bucuresti a colaborat cu Razvan Mazilu pentru piesa West Side Story. A mai colaborat cu Teatrul National Timisoara, Teatrul Tamasi Aron din Sfantul Gheorghe, Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti.

In film, Sanziana a jucat in cateva scurtmetraje si a avut un rol secundar in 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, in regia lui Cristian Mungiu.

Din 2011 este trainer al Festivalului de Teatru Tanar de la Alexandria, Ideo Ideis.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *