8 lucruri pe care femeile cu cancer mamar ar vrea sa le intelegi despre aceasta boala
2018-11-01 11:32:20

Cancerul de san reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate in randul femeilor din Romania si din intreaga lume.

Cancerul mamar ucide anual peste 9000 de romance, potrivit statisticilor. Tocmai din acest motiv, femeile sunt indemnate sa isi faca lunar o autoexaminare a sanilor si sa mearga la control, la medicul specialist, macar o data pe an. Sa nu uitam ca femeile cu cancer mamar sunt adevarate luptatoare si ca, in ciuda tratamentului foarte dur si a efectelor secundare cu care se confrunta, ele nu isi pierd speranta.

Iata, asadar, cateva lucruri pe care femeile cu cancer mamar ar vrea sa le intelegem despre aceasta boala cumplita:

Uneori, pur si simplu “stii” ca ceva este in neregula

Se intampla ca unele femei sa realizeze sau sa aiba o presimtire ca ar fi vorba de cancer de san. Ca de pilda atunci cand se afla in dus si simt intr-o zi un nodul mamar, la o simpla palpare. Poate pentru unii poate parea ciudat, dar un nodul nou descoperit este un lucru neobisnuit, care trage un semnal de alarma pentru unele femei, indemnandu-le sa mearga la medic pentru un control amanuntit.

Sa le spui oamenilor dragi este cea mai grea parte

Pacientele spun ca cea mai grea parte din tot procesul acesta a fost sa le spuna tuturor – in special familiei, fiilor sau fiicelor, sotului sau sotiei si parintilor. Desi este foarte, foarte greu, pacientele reusesc, pana la urma sa dea vestea celor dragi.

Oamenii reactioneaza in moduri atat de diferite cand le spui ca suferi de cancer mamar, iar unii dintre ei te pot surprinde. Chiar si cei mai puternici dintre noi pot sa izbucneasca in lacrimi atunci cand se afla in fata unei astfel de vesti.

Relatia ta ar putea deveni mai puternica

Multe paciente isi fac griji cu privire la modul in care sotii lor ar face fata acestei vesti. Insa de multe ori, persoanele dragi ne pot surprinde, iar sotii sau partenerii de viata fac fata cu brio, iar unele paciente diagnosticate cu cancer mamar spun ca acest “hop” din viata lor le-a apropiat si mai mult de sotii lor.

Si reactiile copiilor te pot surprinde

Copiii tai pot sa reactioneze in mod diferit atunci cand le dai vestea ca suferi de cancer mamar. Unii dintre ei pot sa izbucneasca in lacrimi, in vreme ce altii isi pot acorda cateva clipe, pentru a cantari acest diagnostic si inainte de a-si imbratisa mama.

Vei avea un nou tip de respect pentru corpul tau

Cancerul de san te face cu adevarat sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva. Unele paciente recunosc ca si-au recastigat respectul pentru corpul lor, de cand se lupta cu aceasta boala. Chiar daca aspectul sanilor are de suferit de pe urma operatiei de lumpectomie sau mastectomie, este important ca tu, ca femeie, sa nu uiti ca al tau corp este extraordinar, mai ales prin simplul fapt ca a trecut prin atat de multe incercari.

Chimioterapia este un proces extrem de dificil, iar corpul tau sufera pe mai multe planuri, insa nu trebuie sa renunti la lupta.

Vei dori sa preiei controlul asupra caderii parului

In timpul tratamentului pentru cancerul de san, iti vei pierde tot parul: sprancenele, genele, podoaba capilara, totul. Uneori, socul poate fi extrem de puternic. O pacienta povesteste ca, atunci cand parul a inceput sa ii cada foarte mult, pur si simplu a scos aparatul de ras si si-a ras toata podoapa capilara, pentru a-si recapata controlul asupra propriului par de pe corp.

Intr-o buna zi, vei savura momentul cand vei avea din nou par pe corp
Cand tratamentul se incheie cu bine, iar parul de pe cap si sprancenele incep sa creasca din nou, savureaza acest moment si bucura-te din plin, spun specialistii.

Nimic nu este imposibil odata ce te-ai confruntat cu cancerul si l-ai invins

Pacientele care au invins aceasta boala spun ca ea le-a aratat care sunt limitele in ceea ce priveste ce poti face in viata si ca aceste limite sunt mai mari decat ar fi crezut vreodata. Devii o persoana mai puternica, deoarece stii ca poti sa iti depasesti limitele si ca nu exista un lucru sau un obiectiv pe care sa nu il poti atinge.

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *