59% dintre invatatori utilizeaza manualul digital la clasa
2016-03-25 16:50:44

Conform unei cercetari* Intuitext, realizata in luna martie, 59% dintre invatatori utilizeaza manualul digital la clasa.

In toamna lui 2014, sunt introduse in scolile din Romania, la scara larga si in mod obligatoriu, primele manuale digitale. Integrarea lor in fluxul educational si necesitatea asigurarii mijloacelor tehnice care sa permita utilizarea lor au reprezentat teme de dezbateri intense. Introducerea manualele digitale are la baza si dorinta de a oferi materiale educationale adaptate noilor generatii de elevi (nativii digitali).

Sunt sau nu manualele digitale utile? Sunt sau nu utilizate? De la aceste intrebari-premisa, cercetarea a avut ca obiective: determinarea perceptiei cadrelor didactice asupra manualelor digitale, determinarea masurii in care manualele digitale sunt utile in activitatea didactica si mai ales a gradului in care manualele digitale sunt folosite concret in activitatea de la clasa. In aceeasi masura, studiul si-a propus sa determine impedimentele care apar in utilizarea manualului digital de catre cadrele didactice.

In opinia invatatorilor intervievati, 80% dintre ei considera utilizarea manualului digital la clasa ca fiind o idee buna si 44% dintre acestia se declara multumiti de continutul existent in manualele digitale, nedorind nimic in plus.

In cadrul cercetarii a reiesit ca, 41% dintre invatatori folosesc zilnic manualul digital, iar 73% au mentionat ca utilizeaza des mai ales jocurile si aplicatiile interactive din cadrul manualului digital.

In ceea ce priveste, problemele majore care ii impiedica pe invatatori sa foloseasca manualul digital, cea mai importanta problema este lipsa resurselor tehnice necesare pentru utilizarea manualelor digitale la clasa (50% dintre respondenti). Pentru utilizarea manualului in conditii optime, solutia o reprezinta dotarea fiecarei clase cu laptop, videoproiector si acces la Internet. Un procent mic de cadre didactice propune chiar dotarea fiecarui elev cu tableta sau laptop (4%).

*Cercetarea s-a desfasurat in luna martie 2016 in trei etape: interviuri cu cadrele didactice, chestionar online trimis cadrelor didactice care predau la clasele I si a II-a, membre ale comunitatii Didactic.ro; sondaj postat pe prima pagina a site-ului Didactic.ro. Studiul a fost realizat pe un esantion de 338 de cadre didactice care predau la clasele I si a II-a (59% predau la clasa I si 41% la clasa II-a).

Ce parere aveti? Sunteti pro sau contra manualelor digitale?

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *