5 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre melanom

0
shares
Be First to Share ->
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
Share on StumbleUpon
+

Melanomul este cel mai rar intalnit tip de cancer de piele, insa totodata si cel mai periculos.

1. Melanomul este cea mai agresiva forma de cancer de piele, care se dezvolta din celulele cu pigment ale pielii.

2. Depistat in stadiile incipiente, melanomul este vindecabil.

3. Nicio persoana nu este la adapost fata de dezvoltarea unui melanom in cursul vietii.

4. Autoexaminarea periodica a pielii si controalele dermatologice regulate va pot salva viata, prin depistarea unui eventual melanom in stadiu timpuriu.

5. Persoanele care au rude de gradul I si II care au fost diagnosticate cu melanom au un risc mai mare de a dezvolta si ele un melanom in cursul vietii.

Persoanele care au fost deja diagnosticate cu un melanom prezinta un risc mai mare de a dezvolta un nou melanom in cursul vietii.

Citeste si Melanomul – diagnostic, prevenire, tratament

In general, melanomul apare la suprafata pielii, insa acesta poate sa se dezvolte si in cavitatea bucala, la nivelul intestinelor sau la nivel ocular. La femei, melanomul apare de cele mai multe ori pe picioare, in timp ce la barbati este mai comun melanomul aparut pe spate. Zonele acestea sunt mai expuse radiatiilor solare, de aceea sunt mai predispuse melanomului.

In cazul melanomului, celulele canceroase se dezvolta la nivelul melanocitelor (n.r. celulele care pigmenteaza pielea), producand mutatii care determina multiplicarea rapida a celulelor, provocand astfel aparitia tumorilor.

Recunoscut si diagnosticat devreme, melanomul este, in cele mai multe cazuri, vindecabil. Insa atunci cand e depistat in stadiu avansat, melanomul evolueaza si se imprastie in alte zone ale corpului, avand metastaze ce pot fi fatale. Cu toate ca este cel mai rar tip de cancer de piele, melanomul este cancerul de piele.

Cum este depistat melanomul

Chiar daca iti protejezi pielea de radiatiile UV, este extrem de important sa fii vigilent si sa iti autoexaminezi regulat pielea, dar si sa faci controale dermatologice anuale, pentru a te asigura ca totul este in regula la nivel cutanat.

Orice alunita care isi schimba infatisarea, alunita nou aparuta sau leziune prezenta pe suprafata pielii de mai bine de 3 saptamani si ramasa nevindecata, ar trebui sa te faca sa tragi un semnal de alarma. Mergi la medic daca observi o excrescenta anormala la nivel cutanat.

Cum poate fi prevenit melanomul

Expunerea limitata la radiatiile UV reprezinta cea mai eficienta strategie de prevenire a cancerului de piele, in general. Intervalul orar in care radiatiile sunt la intensitate maxima este 10 – 16, fie ca vorbim despre anotimpul cald, fie ca vorbim despre sezonul rece.

Protectia solara poate fi un aliat de pret in reducerea riscului de melanom. Foloseste, pe tot parcursul anului, o lotiune cu factor de protectie UV, pentru a crea o bariera protectoare impotriva radiatiilor solare.

Evita arsurile solare cu orice pret si acorda pielii tale atentia cuvenita.

Radiatiile solare provenite din lampa de la solar sunt la fel de periculoase precum cele emanate de soare, asa ca ar trebui sa ne luaam gadul de la bronzul obtinut pe cale artificiala, la solar.

Vrei sa afli gratuit ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute.

Iti oferim gratuit o mostra Sun Meter, un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine.

Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

Comentarii