4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, proiecție de gală la 10 ani de la Palme d’Or, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest
2017-10-11 14:48:31

Anul acesta, la șapte ani de la prima ediție, Les Films de Cannes à Bucarest începe pentru întâia dată cu o Gală de Deschidere propriu-zisă, prilejuită de aniversarea a zece ani de la Palme d’Or-ul primit la Cannes de filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Aceasta va avea loc vineri, 13 octombrie de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului (Str. Monetariei, nr. 3) și va fi pigmentată cu mai multe momente surpriză și proiecții speciale, toate generate de această aniversare.
La Gală vor participa actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, regizorul Cristian Mungiu, alături de alți membri ai distribuției și ai echipei filmului și va fi urmată, de la ora 20:30, de proiecția filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, remasterizat cu ocazia aniversării.
Pe toată durata festivalului, cele mai așteptate filme românești ale toamnei cinematografice vor fi prezentate la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul secțiunii În avanpremieră, fragmente din aceste filme putând fi urmărite deja online în spotul de prezentare al secțiunii.
Secțiunea propune câte un spectacol de film românesc în fiecare seară de festival, prezentând în avanpremieră cele mai recente filme românești premiate în festivaluri: Soldații și Pororoca (premii la San Sebastian), Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (premii la Sarajevo), Antonio și Catarina (Locarno) sau Scurtcircuit (Shanghai). Toate proiecțiile au loc în prezența echipelor filmelor.
Cel mai nou film al lui Constantin Popescu, Pororoca, favoritul criticilor la festivalul de la San Sebastian, a fost recompensat în nordul Spaniei cu Premiul pentru cel mai bun actor acordat lui Bogdan Dumitrache. Distribuit în România de Bad Unicorn, filmul spune povestea lui Tudor și a Cristinei a căror fiică este dată dispărută.
Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor este primul lungmetraj realizat de actorul Emanuel Pârvu. Filmul a fost recompensat cu Premiul pentru regie și Premiul pentru cel mai bun actor (Șerban Pavlu) la Festivalul Internațional de la Sarajevo și aduce pe ecrane povestea unui tată care caută cea mai bună cale de a rămâne alături de fiica sa. Tot film de debut în lungmetraj este și Marița, semnat de regizorul Cristi Iftime, prezent la Cannes în 2012 cu scurtmetrajul Tabăra din Răzoare. Pentru Marița, Iftime a câștigat premiului criticii FEDEORA la Festivalul de la Karlovy Vary în 2017. Filmul povestește re-întâlnirea unui tată cu fiul și fosta familie în preajma Revelionului și îi are ca protagoniști pe Adrian Titieni, Alex Potocean și mașina Dacia 1300, fiind un road-movie autentic.
Scurtcircuit, în regia lui Cătălin Saizescu, a fost prezentat în premieră mondială în competiția festivalului de film de la Shanghai și recunoscut la festivalul din China pentru realizare artistică deosebită și aduce pe ecran o poveste inspirată de drama petrecută în 2010 la maternitatea Giulești.
Românca Cristina Haneș semnează regia producției portugheze Antonio și Catarina, proiectată în premieră la prestigiosul festival de la Locarno, unde a primit Marele premiu Pardino d’Oro. Filmul narează într-o maniera simplă, dar plină de poezie și intensitate, relația dintre un bărbat vârstnic și claustrofob și o tânără care aduce un strop de tinerețe și curiozitate în viața lui.
În program se regăsește și unul dintre cele mai așteptate filme ale toamnei – Soldații. Poveste din Ferentari, producție premiată la San Sebastian cu Mențiunea Specială a Juriului Premios Sebastiane, secțiune dedicată filmelor LGBTI și selecționat la Festivalul de la Toronto. Filmul constituie debutul în lungmetraj al regizoarei și actriței de origine sârbă Ivana Mladenovic (Când se stinge lumina, Inimi Cicatrizate) – debut care îl are protagonist pe Adrian Schiop în dublă calitate, de actor și scriitor al romanului de la baza ecranizării.
Secțiunea se va deschide cu o proiecție inedită pentru publicul românesc – a unui film work-in-progres intitulat În pronunțare, debutul Mihaelei Popescu, care îi are ca protagoniști pe Cuzin Toma și Dorotheea Petre, premiată la Cannes în 2006, pentru rolul Evei din filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii.
Regizoarea de origine română Alexandra Bălteanu, a studiat film în Germania, iar Vânătoare este proiectul ei de absolvire, fiind deja proiectat în circuitul festivalurilor renumite precum San Sebastian (2016) sau Saarbrücken, unde a primit premiul pentru regie.
Tot la Cinema Muzeul Țăranului este programat și cel de-al șaptelea film regizat de Dan Chișu, Aniversarea, care va fi prezentat în curând în competiția oficială de la Varșovia. Aniversarea este ultimul film în care a jucat regretatul actor Mircea Albulescu.
Un alt debut impresionant programat în festival este Un pas în urma serafimilor, în regia lui Daniel Sandu, film bazat pe experiența regizorului într-un seminar teologic. Distribuit în România de Microfilm, lungmetrajul lui Daniel Sandu îl are în distribuție pe Vlad Ivanov alături de o serie de actori tineri promițători, ca Ștefan Iancu sau Ilie Dumitrescu Jr.
Anul acesta festivalul propune și o sesiune de scurtmetraje, în care, alături de Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuță (short film corner la Cannes) și Haine negre de Octav Chelaru (în competiție la Locarno), va fi proiectată o serie de patru filme de scurtmetraj finanțate de către partenerul Les Films de Cannes à Bucarest, BRD, în cadrul unei competiții lansate la ediția precedentă a festivalului.
Nu în ultimul rând, săptămâna de film românesc din cadrul festivalului se încheie cu o proiecție specială dedicată câștigătorului Premiului Un Certain Regard din 2005, Moartea domnului Lăzărescu, în prezența echipei, proiecție prilejuită de relansarea filmului pe DVD.
Les Films de Cannes à Bucarest continuă demersul inițiat în ediții anterioare de a sprijini o serie de proiecte ale unor asociații non-guvernamentale din România, prin proiecții speciale ale căror încasări vor fi donate acestora.
Încasările de la proiecția aniversară a filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile vor fi donate Asociației Ovidiu Ro, care militează pentru școlarizarea copiilor de la cele mai fragede vârste, cele de la proiecția filmului Vânătoare vor fi direcționate către Asociația pentru drepturile animalelor Dog Rescue, cele de la Moartea domnului Lăzărescu vor merge către Asociația Dăruiește viață, pentru proiectul primei clinici integrate de oncologie și radioterapie de la Spitalul de Copii Marie Curie, iar duminică 22 octombrie va avea loc o proiecție specială cu Amintiri din Epoca de Aur, partea 1, ale cărei încasări vor merge la asociația ActivRandom pentru susținerea persoanelor cu statut de refugiat.
Dacă vă simțiți apropiat de oricare din aceste cauze, sunteți invitat să le susțineți prin prezența la proiecții și prin donații suplimentare pe care le veți putea face direct în conturile acestor asociații, prin intermediul unor formulare specifice puse la dispoziție la proiecții.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe filmedefestival.ro iar biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Așadar, acestea fiind spuse, vă invit cu mare drag la eveniment, apoi vă aștept cu impresiile voastre. Enjoy!

0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *