10 pentru FILM la TIFF 2017

0
shares
Be First to Share ->
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
Share on StumbleUpon
+

Pentru al saselea an consecutiv, Festivalul International de Film Transilvania continua sa promoveze profiluri noi de actori in cinematografia romana. 10 dintre artistii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut pana acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi in lumina reflectoarelor la TIFF, in programul 10 pentru FILM. Actorii vor fi prezentati publicului, presei si profesionistilor din industrie si vor lua parte la workshop-urile, premierele si dezbaterile organizate in cadrul sectiunii Zilele Filmului Romanesc (8-10 iunie).

Impactul programului asupra celor selectati in fiecare an este vizibil. Multi dintre cei 50 de actori prezentati editiile anterioare s-au facut remarcati si au fost distribuiti ulterior in filme, seriale TV si videoclipuri. Maria Obretin (Umbre, 6,9 pe scara Richter), Rares Andrici (Bacalaureat), Cristian Balint (The Blacklist), Vlad Balan (Valea muta), Elena Ivanca (Usturoi), Fülöp Erzsébet, Lucian Teodor Rus (Inimi cicatrizate), Alex Ion (Atletico Textila), Ruxandra Maniu, Nicholas Catianis Jr., Cezar Grumazescu sunt doar cativa dintre ei. In fiecare an, la TIFF, actorii au parte de brosuri dedicate, fotografii si clipuri realizate intr-un studio profesionist.

Cei 10 actori selectati in 2017 sunt: Alexandru Voicu (Teatrul Mic, Teatrul Act, ARCUB, Teatrul Excelsior, Godot Cafe-Teatru), Amalia Ciolan (Teatrul National Bucuresti), Anca Loghin (Teatrul National Targu Mures), András Korpos (Teatrul National Targu Mures), Carmen Florescu (actor independent –  Teatrul Mic, Teatrul Act, Green Hours, Nottara, WASP, Teatrul de Comedie), Eduard Trifa (Teatrul Municipal Baia Mare), Emilia Bebu (Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Studentesc Casandra, Teatrul Maria Filotti din Braila), Lucian Pavel (Bulandra, Teatrul Tineretului Piatra Neamt, Teatrul de Comedie, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Arta), Radu Largeanu (Teatrul National Cluj-Napoca), Richard Hladik (Teatrul German de Stat, Teatrul National Timisoara).

Actorii au fost alesi de un grup de profesionisti din teatru si film: Tudor Giurgiu (regizor si producator), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica si Cristiana Gavrila, Viorica Capdefier (director de casting), Razvan Penescu (editorul portalului LiterNet) si Ileana Cecanu (publicist, coordonator proiect).

Programul 10 pentru FILM este realizat cu sprijinul: Mercedes, HBO Romania, IQOS, ECCO, Maressia, Lo Spaccio, Avon, Vestige, Kristine Bridal, Hola Media, tranzit.ro, ELLE

Asadar, acestea fiind spuse, va invit sa aflati cate ceva despre cei 10 actori, apoi va astept cu impresiile voastre. Enjoy!

ALEXANDRU VOICU
Data nasterii: 11 august 1993
Studiaza actoria la Universitatea Nationala de Teatru si Film ,,I.L. Caragiale’’ din Bucuresti, anul II, Master sectia Arta Actorului, si este actor la Teatrul Mic din Bucuresti. A jucat pe scenele unor teatre precum Teatrul Act, Teatrul Excelsior, Teatrul National Bucuresti, ArCub si Godot Café-Teatru.
De-a lungul carierei sale, a strans o seama de premii: cel mai bun actor in rol principal la festivalul 10 minutes play 2014, cel mai bun actor in rol principal la Gala UNATC 2015, premiul de debut la Maratonul Teatrului Independent in 2015, Marele premiu Ștefan Iordache la Gala HOP 2016, nominalizare UNITER pentru Debut in 2015. Pe langa rolurile din teatru, a avut cateva mici colaborari din zona filmului in serialul Umbre, produs de HBO, 6,9 pe scara Richter, de Nae Caranfil, si Noaptea Ursului in regia lui Razvan Macovei.

AMALIA CIOLAN

Data nasterii: 13 septembrie 1967

Absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica ,,I.L. Caragiale”, clasa profesorului Ion Cojar, joaca din 1994 pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Poate fi vazuta in prezent in piesa Insir’te margarite, regia si versiunea scenica Dan Puric. Tot la Teatrul National din Bucuresti a jucat in 20 de ani in Siberia, in regia lui Sorin Misiriantu, Omul cu martoaga, in regia Ancai Bradu, Macbeth, in regia lui Radu Penciulescu, Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal, in regia lui Florin Fatulescu, Trei surori, regizat de Yuri Krasovski. A colaborat cu regizori ca Gelu Colceag, Dan Pita sau Alexandru Tocilescu.

A avut mici colaborari si pe zona de film, cu regizori ca Doru Nitescu si Calin Peter Netzer, si a avut si participari in spectacole produse de Televiziunea Romana. In 1995 a castigat Premiul criticii pentru debut pentru rolul Nastasia – Domnisoara Nastasia, regia Ion Cojar, Teatrul Radu Stanca din Sibiu.

ANCA LOGHIN

Data nasterii: 6 noiembrie 1977

Și-a incheiat studiile de actorie in 2003, la Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures. In prezent, poate fi vazuta pe scena Teatrului National Targu Mures.
A jucat in spectacole regizate de Vlad Masacci (Visul unei nopti de vara), Cristi Juncu (Scoala Nevestelor), Rares Budileanu (Camera 701), Radu Alexandru Nica (Contra Iubirii), Cristian Popescu (Krumm), Mihai Manutiu (Don Quijote), Aleksandar Ivanovski (Crize) sau coregrafiate de Gigi Caciuleanu (Vivaldi si Anotimpurile, Carmina Burana).
A jucat si pe scenele teatrelor Toni Bulandra din Targoviste si Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe. De asemenea, a avut cateva roluri mici in filme ca Billion Star Hotel (2016), regizat de Alecs Nastoiu, si Sex Traffic (2004), regizat de David Yates.

ANDRÁS​ KORPOS

Data nasterii: 31 octombrie 1973

S-a nascut la Targu Mures si a urmat studiile Universitatii de Arta Teatrala sub indrumarea profesorilor Farkas Ibolya si Sebesttyen Aba.
Și-a inceput cariera in 2003 pe scena Teatrului National Targu Mures, in Nefericitii de Füst Milán, spectacol regizat de Bodó Viktor. A continuat sa lucreze cu acest teatru in cadrul companiei Tompa Miklós, colaborand cu regizori ca Liviu Pancu (Poveste din gradina zoologica), Alexandre Colpacci (Masura pentru masura), Király István (Fiul norocului). László Csaba (Invatatoarea), Sorin Militaru (Imblanzirea Scorpiei), Keresztes Attila (Tartuffe, Pescarusul) si multi altii.
Pe langa impresionanta cariera in teatru, András a avut cateva roluri mici si in filme: Aglaja, regia Deák Krisztina, Orasul pieirii si Focul de pe munte, de Poór István, iar in 2010 a castigat bursa artistica Erdős Irma.

CARMEN FLORESCU

Data nasterii: 11 decembrie 1980

A urmat cursurile Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica ,,I.L. Caragiale’’ din Bucuresti, sub indrumarea profesorilor Sanda Manu si Ion Cojar. In prezent poate fi vazuta pe scena Teatrului Nottara din Bucuresti in piesa Iubirea la oameni, de Dmitri Bogoslavski, regizata de Evghenia Bercovici.

A colaborat cu regizori ca Robert Balan, Anca Ciuclaru, Gianina Carbunariu, Iulia Stanescu si Alexandra Badea si a jucat in spatii ca WASP – Working Art Space and Production (Bucuresti), Studioul Yorik din Targu Mures, Studioul de teatru Casandra, pe scena Teatrului Act, la Teatrul Municipal din Targoviste si la Teatrul de Comedie. In 2003, a participat la Festivalul de Teatru de la Avignon.

Carmen a avut cateva roluri mici si in cinema si televiziune, in Ho Ho Ho, de Jesus del Cerro, Aniela, un serial regizat de Iura Luncasu, si La Urgenta, de Andrei Zinca.

EDUARD TRIFA

Data nasterii: 5 octombrie 1994

A studiat actoria in cadrul Universitatii ,,Babes-Bolyai’’ din Cluj Napoca, in clasa lect. univ. drd. Ionut Caras.
Eduard a lucrat cu regizori precum Andrei Dinu (in Edmond, la Teatrul Municipal Baia Mare), Marcel Top (in Zorba, productie inspirata de opera lui Nikos K.), Andrej si Teresa Wekminski (in Crochiuri din Transilvania sau Melancolia Oului Negru (in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), Adina Lazar (in Ivanov de Cehov) sau Ionus Caras si Mara Opris (Tara de Nicaieri, adaptare dupa Peter Pan si Wendy de J.M. Barrie).
A participat la atelierul Viewpoints, sustinut de Adrian Roman, la atelierul de Tehnica de actorie de film, cu Cosmin Chivu, profesor la Universitatea de Teadru din New York, Contact improvisation cu Enikö Szilágyi si Basic Ideas of The Cricot-2 Theater Concept sustinut de Andrej si Teresa Welminski.

EMILIA BEBU
Data nasterii: 26 octombrie 1982

Absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica ,,I.L. Caragiale’’ din Bucuresti, sectiunea Actorie, clasa profesorului Gelu Colceag, a obtinut ulterior si diploma de master, coordonata de acelasi profesor.

Are multiple colaborari cu diverse teatre din Bucuresti (Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Studentesc Casandra), dar si cu Teatrul ,,Maria Filoti’’ din Braila. A lucrat cu regizori apreciati ca Andrei Șerban (Lear(a)), Andreea, Vulpe (Platonov), Alexandru Tocilescu (Prietenii) sau Alexandru Darie (Ce pacat ca-i curva). A participat la multe workshop-uri, printre care Academia Itineranta Andrei Șerban, si a obtinut Premiul pentru cea mai buna actrita, promotia 2005, la Studioul de Teatru Casandra.
In zona de film a avut aparitii in doua scurtmetraje semnate de Ruxandra Ghitescu si Andreea Dobre si a avut cateva roluri mici si in seriale (Umbre, r. Igor Cobileanski, si Deschide Ochii, r. Iura Luncasu).

LUCIAN PAVEL

Data Nasterii: 18 septembrie 1967

Lucian Pavel si-a terminat studiile in 1994, odata cu incheierea masteratului in Arta Actorului la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ,,I.L.Caragiale’’, la clasa profesorului Ion Cojar.
Activitatea sa artistica include roluri in: Visul unei nopti de vara, la Teatrul Bulandra din Bucuresti, Imblanzirea scorpiei, la Teatrul Tineretului Piatra Neamt, Golem si Cabaret – la Teatrul Evreiesc de Stat, Cabaret, Și veni barbatul la femeie la Teatrul de Arta din Bucuresti si Nina, la Teatrul de Comedie.
In film, a lucrat cu regizori precum Alexandru Maftei, Andrei Georgescu si Daniel Sandu.
Activitatea sa teatrala nu se rezuma la actorie. A lucrat ca producator de teatru si TV si regizeaza spectacole cu distributii importante la ArCuB.

RADU LARGEANU

Data nasterii: 4 martie 1983

Radu si-a incheiat studiile in 2009, absolvind sectia Facultatii de Teatru si Televizune a Universitatii ,,Babes-Bolyai’’ din Cluj-Napoca, clasa lui Miriam Cuibus, specializarea Arta actorului.
Pe scena Teatrului National Cluj-Napoca, Radu Largeanu a colaborat cu regizori precum Razvan Muresan (Cei ce fauresc imperii), Sorin Militaru (Visul unei nopti de vara) Eli Simon (Clovni extraterestri) sau Roberto Bacci (Don Juan). A mai jucat in Clasa noastra, de Tadeusz Slobodzaniek, in regia lui Laszlo Bacsardi, si Zahak, spectacol de teatru Neo-Nô in regia lui Izumi Ashizawa.
A avut mici colaborari in film cu regizori precum Cristian Pascariu, Catalin Apavaloaie sau Sergiu Timar. S-a implicat in proiecte de teatru ca asistent regie si ca scenograf. A participat si la diferite ateliere conduse de David Esrig, Burghausen (Germania), Neo-Nô Theatre, la un workshop coordonat de Izumi Ashizawa (Japonia) in Cluj-Napoca si la The Language of Shakespeare, masterclass coordonat Michael Page (SUA) in Cluj-Napoca.

RICHARD HLADIK

Data nasterii: 14 februarie 1992

Abolvent al Facultatii de Muzica, sectia Artele Spectacolului, Actorie in limba germana, Universitatea de Vest din Timisoara, din 2012 este angajat al Teatrului German de Stat din Timisoara.

A colaborat cu Peter Kerek (Micul Print), Volker Schmidt (De fapt e frumos), Silviu Purcarete (Moliendo Café), Razvan Mazilu (Cabaret) si Szabo K. Istvan (Fӑptasi). In prezent joaca in Desteptarea primӑverii, in regia lui Charles Muller.

Richard a avut cateva colaborari in cinema, in scurtmetraje si lungmetraje, cu regizori precum Sinisa Dragin, Nils Loof sau Henning Malz. A participat la numeroase workshopuri, atat de actorie, cat si de dans si miscare scenica.

Credit foto 10 pentru FILM: Adi Bulboaca

Comentarii